Κυριακή, 20 Οκτ.
17oC Αθήνα

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί τη Χεζμπολάχ για σκληρή «απάντηση» μετά το drone – Νέα χτυπήματα στη Βηρυτό

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί τη Χεζμπολάχ για σκληρή «απάντηση» μετά το drone – Νέα χτυπήματα στη Βηρυτό

Μήνυμα στη Χεζμπολάχ για σκληρή «απάντηση» μετά την εκτόξευση drone από τον Λίβανο, το οποίο είχε στόχο το σπίτι του, έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη στιγμή που το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή δεν έχει τέλος.

«Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, που προσπάθησε να με δολοφονήσει, εμένα και τη γυναίκα μου, διέπραξε σοβαρό λάθος», ανέφερε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του. «Λέω στους Ιρανούς και τους συμμάχους τους στον άξονα του κακού: οποιοσδήποτε αποπειράται να βλάψει τους πολίτες του Ισραήλ θα πληρώνει υψηλό τίμημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο (19.10.24) εξαπολύθηκε drone εναντίον ιδιωτικής κατοικίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια. Τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός όσο η σύζυγός του δεν βρίσκονταν εκεί, όπως διαβεβαίωσε το γραφείο του. Από την πλευρά του, ο στρατός ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε τουλάχιστον 200 ρουκέτες ή/και drones από τον Λίβανο εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Το ίδιο βράδυ νέο «σφυροκόπημα» του Ισραήλ στην Γάζα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 73 ανθρώπους.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε κατοικημένη περιοχή στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχει εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον στοιχείων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Ομάδες της πολιτικής προστασίας εντόπισαν 73 νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών» στην Μπέιτ Λάχια και «υπάρχουν ακόμη νεκροί κάτω από τα συντρίμμια», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ.

Ο ισραηλινός στρατός αντέτεινε πως οι αριθμοί τους οποίους δημοσιοποίησαν οι αρχές στη Λωρίδα της Γάζας «δεν ανταποκρίνονται» στις πληροφορίες που έχει εκείνος στην κατοχή του, διαβεβαιώνοντας πως χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά «ακριβείας» εναντίον «στόχου» που ανήκε στη Χαμάς.

Ήδη πριν από αυτόν τον βομβαρδισμό, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για «πάνω από 400 νεκρούς» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας από την 6η Οκτωβρίου, όταν άρχισαν οι νέες ισραηλινές επιχειρήσεις με διακηρυγμένο στόχο την αποτροπή της ανασύνταξης μονάδων του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

«Φρικιαστικές ειδήσεις από τη βόρεια Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να υφίστανται ανείπωτη φρίκη υπό πολιορκία των (ενόπλων) δυνάμεων του Ισραήλ», ανέφερε μέσω X η Τζόις Μισούγια, η μεταβατική επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι κατηγορίες του εντείνουν την ανησυχία για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ απειλεί πως θα ανταποδώσει την επίθεση με κάπου 200 πυραύλους την 1η Οκτωβρίου από πλευράς Ιράν, ορκισμένου εχθρού του, την ώρα που συνεχίζει τον πόλεμο τόσο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας όσο και εναντίον της Χεζμπολά στον Λίβανο.

Παρά τα πλήγματα που κατάφερε στα δυο ισλαμιστικά κινήματα, σκοτώνοντας τους ηγέτες τους, οι δύο παρατάξεις, που χαρακτηρίζονται σύμμαχοι της Τεχεράνης, ορκίζονται πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει αναλάβει ως αυτό το στάδιο την ευθύνη για το drone που εξαπολύθηκε εναντίον της κατοικίας του Νετανιάχου, πάντως η ιρανική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως το λιβανικό κίνημα βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

Μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη Τετάρτη, το κίνημα διαβεβαίωσε πως η μάχη εναντίον του Ισραήλ θα συνεχιστεί «ως την απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Ο Γιαχία Σινουάρ χαρακτηριζόταν από το Ισραήλ ο εγκέφαλος της εφόδου της 7ης Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.206 άνθρωποι στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει ομήρους θανόντες υπό αιχμαλωσία.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο 34 εξ αυτών έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.

Η Χαμάς τόνισε πως οι όμηροι που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο δεν πρόκειται να απελευθερωθούν προτού «σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας», η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42.519 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας στον θύλακο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες το μεσημέρι.

Έπειτα από χονδρικά έναν χρόνο ανταλλαγών πυρών με τη Χεζμπολά και αφού θεώρησε πως έχει αποδυναμώσει τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός μετέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου το επίκεντρο του πολέμου στον Λίβανο, διεξάγοντας εντατικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολά.

Το Ισραήλ, που διεξάγει από την 30ή Σεπτεμβρίου χερσαία επίθεση στον νότιο Λίβανο, λέει πως σκοπός της είναι να εξουδετερωθεί το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά στους τομείς κοντά στα σύνορα των δυο κρατών, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή περίπου 60.000 κατοίκων παραμεθόριων περιοχών στον βορρά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από σιίτες μαχητές.

Νέα χτυπήματα στη Βηρυτό δίπλα σε εγκαταστάσεις στη Χεζμπολάχ

Στο μεταξύ, δύο ισραηλινά πλήγματα σημειώθηκαν σήμερα (20.10.24) το πρωί στα νότια προάστια της Βηρυτού, μετέδωσε το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, αφού το Ισραήλ είχε καλέσει νωρίτερα τους κατοίκους τους να τα εκκενώσουν.

«Εχθρικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν το πρωί δύο πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το ένα από τα οποία έπληξε πολυκατοικία στο Χάρετ Χρέικ, η οποία βρίσκεται κοντά σ’ ένα τζαμί και ένα νοσοκομείο», μετέδωσε το πρακτορείο.

Πριν από τα πλήγματα αυτά, το Ισραήλ είχε καλέσει τους κατοίκους δύο συνοικιών των νότιων προαστίων να τις εκκενώσουν, ενόψει επίθεσης εναντίον δύο πολυκατοικιών στις οποίες στεγάζονταν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Οι πολυκατοικίες αυτές βρίσκονται στις συνοικίες Χάρετ Χρέικ και Χαντάτ Μπεϊρούτ, είχε αναφέρει ο ισραηλινός στρατός μερικές ώρες νωρίτερα σε μήνυμά του προς τον πληθυσμό.

«Βρίσκεστε δίπλα σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Χεζμπολάχ, εναντίον των οποίων οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ θα δράσουν στο εγγύς μέλλον», προειδοποίησε.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν αφού χθες, Σάββατο, ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα εκτοξεύθηκε προς την ιδιωτική κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια (κεντρικό Ισραήλ) χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν που προσπάθησε να με δολοφονήσει, εμένα και τη γυναίκα μου, έκανε ένα σοβαρό λάθος», δήλωσε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις