Δευτέρα, 21 Οκτ.
18oC Αθήνα

Πώς τα Νότια Προάστια γίνονται το επόμενο «hot spot» για πράσινα γραφεία

Πώς τα Νότια Προάστια γίνονται το επόμενο «hot spot» για πράσινα γραφεία
Φωτογραφία: iStock

Περιζήτητοι έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι οδικοί άξονες της Λ. Βουλιαγμένης και της Λ. Συγγρού από τους ισχυρούς «παίκτες» του real estate που επιθυμούν να βρουν διαθέσιμο απόθεμα γραφείων και να το ανακατασκευάσουν.  Τα νότια προάστια εξάλλου διαθέτουν μεγάλο αριθμό άδειων ή παλιών γραφειακών χώρων και έχουν πιο προσιτά ενοίκια σε σχέση με τα Βόρεια, που σήμερα ακόμα αποτελούν το απόλυτο  «business center» των μεγάλων επιχειρήσεων. 

Η στροφή του ενδιαφέροντος προς τα νότια προάστια είναι σταδιακή και οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πρώτον στο Μαρούσι έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί τα οικόπεδα για νέες γραφειακές αναπτύξεις.

Δεύτερον το ενδιαφέρον των επενδυτών μετακινείται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα λόγω της μεγάλης ανάπλασης στο Ελληνικό, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα αναπτύξει τις υποδομές για να γίνει το επόμενο «hot spot» πράσινων γραφείων. 

Ένας μεγάλος παίκτης που πιστεύει έντονα τόσγοο την περιοχή των νοτίων προαστίων όσο και του Ελληνικού είναι η Ten Brinke, η οποία κατασκευάσει τα γραφεία της σχεδόν μπροστά στην είσοδο της μεγάλης επένδυσης της Lamda Development.

Πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο, πέντε ορόφων, συνολικής επιφάνειας άνω των 3.000 τ.μ. Το κτίριο γραφείων, που βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης πιστοποίησης Leed, περιλαμβάνει ισόγειο εμβαδόν 630τ.μ. και 5 ορόφους με ενιαίο εμβαδόν 2.630τ.μ. Στους χώρους αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και 2 υπόγειοι όροφοι συνολικής επιφάνειας 2.100τ.μ.

Στην ανέργεση ενός νέου κτιρίου γραφείων έχει προχωρήσει και η BriQ Properties. Πρόκειται για γραφείο, επιφάνειας 2.393 τ.μ., στη Λ. Ποσειδώνος 42, στο ύψος της Καλλιθέας, το οποίο θα πιστοποιηθεί με Leed – Gold. Η εν λόγω επένδυση θα φτάσει στα 6,3 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στα σχέδια είναι το νέο κτίριο να ολοκληρωθεί το 2025. 

Τα νότια προάστια ωστόσο έχουν πρόσφορο έδαφος για την  ανακατασκευή και υφιστάμενων γραφείων. Αυτό σχεδιάζει να κάνει η DKG Development, η οποία θα προχωρήσει στην πλήρη μετατροπή ενός παλιού εμπορικού στη Λ. Βουλιαγμενης σε ένα σύγχρονο πράσινο γραφείο.

Το κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 3.500 τ.μ. και η εταιρεία το μίσθωσε από τον Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού. Σε ένα μέρος του κτιρίου θα «στεγάσει» τα γραφεία της, ενώ υπέγραψε συμφωνία με την IWG, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση του υπόλοιπου χώρου.

Ένα ακόμη παράδειγμα ανακατασκευής είναι και αυτό που υλοποιεί η Dromeus Capital στη συμβολή των οδών Περικλέους και Δοϊράνης 240 στην Καλλιθέα. Πρόκειται για ένα κτίριο – γραφείων το οποίο πρόκειται να πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο LEED. Η συνολική επένδυση για το κτίριο γραφείων στην Καλλιθέα ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία επένδυση που έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα ακίνητο γραφείων στο συγκεκριμένο σημείο όπου μεταξύ άλλων διατηρούν γραφεία τόσο η εταιρεία τεχνολογίας, Entersoft, όσο και η Knauf. Το ακίνητο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην περιοχή επενδύει σημαντικά και η Prodea καθώς έχει αποκτήσει σημαντικό αριθμό γραφείων. Ένα ακόμη ακίνητο το οποίο πέρασε πρόσφατα στην κατοχή της μέσω της συμφωνίας με τους πιστωτές και την οικογένεια του επιχειρηματία κ. Γιάννη Παπαθεοχάρη είναι και το «Διογένης Παλλάς».

Το εν λόγω ακίνητο πρόκειται να αξιοποιηθεί ως έχει, καθώς ήδη σε αυτό μισθώνονται χώροι γραφείων, επίσης διαθέτει καταστήματα της Alpha Bank και της Κωτσόβολος, ενώ φιλοξενούνται και στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA

Επίσης, ενέταξε στο χαρτοφυλάκιο της η Prodea Investments, συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένου του υπογείου) επί της λεωφόρου Θησέως 329-330, καθώς προχώρησε στην ανακαίνισή του σε συνεργασία με την τεχνική εταιρεία Vector και το αρχιτεκτονικό γραφείο Τσολάκη.

Η ανακατασκευή του κτιρίου περιλάμβανε εκτεταμένες εργασίες στατικής ενίσχυσης και βελτίωσης των υφιστάμενων δομικών στοιχείων, σύμφωνα με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς. 

Τα στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius για το β’ τρίμηνο του 2024 ήταν ενδεικτικά ως προς την πορεία της αγοράς των γραφείων. Την περίοδο αυτή απορροφήθηκαν 45.000 τ.μ. χώρων γραφείων σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας – αύξηση κατά 50% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του έτους, ωστόσο η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 13% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις