Δευτέρα, 21 Οκτ.
17oC Αθήνα

Εκρήξεις στη Βηρυτό μετά την προειδοποίηση από τον IDF ότι «θα χτυπήσουμε το οικονομικό δίκτυο της Χεζμπολάχ»

Εκρήξεις στη Βηρυτό μετά την προειδοποίηση από τον IDF ότι «θα χτυπήσουμε το οικονομικό δίκτυο της Χεζμπολάχ»
REUTERS

Εκρήξεις καταγράφονται στη Βηρυττό, μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ ότι θα εξαπολύσει στοχευμένα πλήγματα σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. 

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των Ένοπλων Δυνάμεων του Ισραήλ ανέφερε ότι προηγήθηκε έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν περιοχές κοντά στις εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

Ήδη το Reuters δημοσιεύει εικόνες με καπνό πάνω από τη Βηρυτό.

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για τέσσερα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στον νότιο τομέα της Βηρυτού εναντίον γραφείων ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ από όπου ο ισραηλινός στρατός είχε καλέσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με το ANI, τέσσερα πλήγματα σε διάφορα σημεία του νότιου τομέα της Βηρυτού έθεσαν στο στόχαστρο “θυγατρικές της Al-Qard al-Hassan”, μιας χρηματοπιστωτικής εταιρίας σε βάρος της οποίας έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και η οποία κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η προειδοποίηση του IDF

«Το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει πλήγματα στο οικονομικό δίκτυο της Χεζμπολάχ για να αποτρέψει την μαχητική οργάνωση να χρησιμοποιήσει τους οικονομικούς πόρους της», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα επιτεθούμε σε έναν αριθμό στόχων τις επόμενες ώρες» κατέληξε.

«Τις επόμενες ώρες θα εκδώσουμε προειδοποίηση εκκένωσης στους Λιβανέζους κατοίκους στη Βηρυτό και σε άλλες τοποθεσίες για να εκκενώσουν εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτούνται οι τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών πρόσθεσε πως το Ισραήλ πρόκειται να επιτεθεί σε διαφορετικά παραρτήματα του οικονομικού βραχίονα της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ Al-Qard Al-Hassan.

Δεν αναφέρθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τις τοποθεσίες των εγκαταστάσεων που θα τεθούν στο στόχαστρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Al-Qard Al-Hassan το 2007, λέγοντας ότι χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ “ως κάλυμμα για τη διαχείριση των οικονομικών δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής οργάνωσης και για να αποκτήσει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα”.

Γκάλαντ: Η Χεζμπολάχ καταρρέει

Το Ισραήλ «καταστρέφει» τις θέσεις της λιβανικής Χεζμπολάχ «σε όλα τα χωριά κατά μήκος των συνόρων» μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε πιο πριν σήμερα, Κυριακή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο βόρειο Ισραήλ, όπου ο στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης στη γειτονική χώρα, ο Γκάλαντ είπε στους στρατιώτες ότι μετακινούνταν από τη φάση μάχης των μαχητών στα γύρω χωριά, σε μια «κατάσταση καταστροφής», ανατινάζοντας σήραγγες και αποθήκες πυρομαχικών και καταστρέφοντας άλλες υποδομές της Χεζμπολάχ.

Όπως μεταδίδει το The Times of Israel, ο Ισραηλινός υπουργός, δήλωσε ότι στελέχη της Χεζμπολάχ που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν από το Ισραήλ είναι «τρομοκρατημένοι» και ότι η οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν «έχει καταρρεύσει».

«Όχι μονάχα αυτή τη στιγμή πολεμούμε τον εχθρό, αλλά τον καταστρέφουμε σε όλα τα χωριά κατά μήκος των συνόρων, θέσεις που η Χεζμπολάχ ήθελε να χρησιμοποιήσει ως βάσεις για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ», είπε

«Το αποτέλεσμα είναι ότι σε κάθε μέρος που η Χεζμπολάχ ετοιμαζόταν να κάνει επιδρομές σε [ισραηλινές] συνοριακές πόλεις, υπάρχουν στρατιώτες των IDF» συμπλήρωσε – όπως μεταδίδει το The Times of Israel – και πρόσθεσε:

«Στόχος μας είναι να εκκαθαρίσουμε πλήρως αυτή την περιοχή ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τις ζωές τους».

Ο Γκάλαντ είπε ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις εξακολουθούν να «ολοκληρώνουν την αποστολή» στον Λίβανο και ότι ο στρατός «προετοιμάζεται για επακόλουθες αποστολές».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις