Δευτέρα, 21 Οκτ.
19oC Αθήνα

Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν
Reuters

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Φετουλάχ Γκιουλέν o Τούρκος ιμάμης και συγγραφέας που ζούσε εξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και ήταν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έγινε γνωστό σήμερα Δευτέρα (21.10.24).

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορήθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι είχε οργανώσει την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 κατά της κυβέρνησης του AKP και σύμφωνα με την Άγκυρα ήταν αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO (Fethullah Terrorist Organization). Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την τουρκική κυβέρνηση για τον θάνατο του Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του θανάτου του στην ιστοσελίδα Herkul.org, ο Γκιουλέν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνια στο οποίο νοσηλευόταν, καθώς τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε εδώ και αρκετά χρόνια.

Tον περασμένο Μάιο ο ανιψιός του Εμπουσελέμ Γκιουλέν είχε δηλώσει ότι ο ηγέτης της FETÖ, που αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα, είχε μετακινηθεί από το κέντρο που νοσηλευόταν σε νέα τοποθεσία.

Είχε ιδρύσει το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά) «για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Ερντογάν μέχρι το 2013, μέχρι τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά.

Η τουρκική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και τον κατηγορεί ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται το κίνημά του.

Εις βάρους του Γκιουλέν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο, ενώ η Τουρκία ζητούσε την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις