Πέμπτη, 21 Νοε.
19oC Αθήνα

Σχέδιο επενδύσεων 8,3 δισ. ευρώ παρουσιάζουν σήμερα Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος

Σχέδιο επενδύσεων 8,3 δισ. ευρώ παρουσιάζουν σήμερα Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος
Πηγή: iStock

Σχέδιο για επενδύσεις ύψους 8,3 δισ. ευρώ, κυρίως σε παραμεθόριες περιοχές, παρουσιάζουν σήμερα (21.10.2024) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για το σχέδιο επενδύσεων σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα», στην Εθνική Πινακοθήκη.

Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση μέσω Facebook, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στον «εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας που επιτυγχάνεται με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών» και στην «αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat», προτάσσοντας αυτά τα δύο θετικά νέα από το χώρο της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας και εκτιμά ότι η στρατηγική αυτή έχει ήδη αποδώσει καρπούς, «δείχνοντας» προς τους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του μέσου μισθού και «φυσικά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής τα τελευταία χρόνια», όπως έχει επισημάνει ο ίδιος.

Όπως αποκάλυψε η «Κυριακάτικη Απογευματινή», το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης, που θα παρουσιαστεί σήμερα στην ίδια εκδήλωση από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, θα αγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι η μόχλευση άλλων 5 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια. Σε αυτό περιλαμβάνονται πρόσθετα κίνητρα για τις επιχειρήσεις, μείωση του διοικητικού βάρους και προσδιορίζονται οι παραγωγικοί τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν οι επενδύσεις.

Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει επενδύσεις που θα γίνουν στοχευµένα σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, προκειμένου και να αντιμετωπιστούν προβλήματα φυγής των νέων από σχετικά απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Tο νέο μοντέλο του παραγωγικού μετασχηµατισµού θα περιλαμβάνει το καθεστώς μεγάλων επενδύσεων που ήταν ενταγμένες στον αναπτυξιακό νόμο, καθώς και όλες τις στρατηγικές επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας.

Παράλληλα, θα καλυφθούν όλες οι τουριστικές επενδύσεις στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού, καθώς και 61 εν εξελίξει στρατηγικές επενδύσεις ύψους 12,5 δισ. ευρώ, ενώ θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των εμβληματικών επενδύσεων ακόμη και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει αναφέρει σε πρόσφατες τοποθετήσεις του ότι σκοπός του νέου παραγωγικού μοντέλου είναι η ισόρροπη ανάπτυξη, δηλαδή, να εντοπιστούν και να αναδειχθούν συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες ανά περιφέρεια, και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, για να κατευθυνθούν σωστά οι διαθέσιμοι πόροι και να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Η ελληνική και η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα έχει χτυπήσει πολλές φορές το καμπανάκι κινδύνου, ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που απαιτεί επαναπροσδιορισμό των στρατηγικών προτεραιοτήτων, για νέες πολιτικές και επενδύσεις στην καινοτομία και τη βιομηχανική ανθεκτικότητα προκειμένου να ανταποκριθούμε στις πιέσεις που ασκούνται από το παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Άλλωστε αυτές τις διαπιστώσεις επιβεβαίωσε πρόσφατα και η έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το προηγούμενο διάστημα, ο Υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε σε διάλογο με όλους τους παραγωγικούς φορείς και τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να ενσωματωθούν οι προτάσεις της υγιούς επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας στο νέο παραγωγικό μοντέλο με την επιχειρηματικότητα να εστιάζει στο ενεργειακό κόστος, στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, στην αναγκαιότητα να μπορούμε να παράγουμε τεχνολογία αιχμής, ζήτησε έναν πιο λειτουργικό αναπτυξιακό νόμο και τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού, δίνοντας το στίγμα της βούλησης της κυβέρνησης, επισήμανε: «Θέλουμε να γίνει η βιομηχανία γέφυρα για να επιστρέψουν οι νέοι στην πατρίδα μας, για να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους, αντιμετωπίζοντας έτσι τη δημογραφική απειλή. Θέλουμε επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, λύνοντας έτσι -ως έναν βαθμό έστω- το πρόβλημα του εμπορικού ισοζυγίου.

Θέλουμε επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης και του βιοτικού επιπέδου, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη. Ώστε να πετύχουμε τη διπλή σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων στο εσωτερικό της χώρας μας».

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις