Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Σύνοδο των BRICS με οικοδεσπότη τον Πούτιν

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Σύνοδο των BRICS με οικοδεσπότη τον Πούτιν
REUTERS

Αντιδράσεις, και όχι άδικα, έχει προκαλέσει η παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην Ρωσία που φιλοξενεί την Σύνοδο των BRICS στην πόλη Καζάν με οικοδεσπότη τον εγκληματία πολέμου κατά τον ΟΗΕ, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι σε εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν στις 17 Μαρτίου 2023, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα, την επίτροπό του για τα δικαιώματα των παιδιών, ότι φέρουν ευθύνη για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου. 

Παρόλα αυτά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφτασε σήμερα (23/10/24) το πρωί στη Ρωσία για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής των Brics και τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της ρωσικής δημοκρατίας του Ταταρτστάν Φαρίντ Μουχαμετσίν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη (24/10/24), με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα συζητήσουν κυρίως για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των δύο ανδρών από τον Απρίλιο του 2022, δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

 

Στο Καζάν «ο γενικός γραμματέας θα επαναλάβει τις γνωστές θέσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους όρους για μια δίκαιη ειρήνη που θα βασίζεται στον χάρτη και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε χθες ο Φαρχάν Χακ, ένας από τους εκπροσώπους του Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος έχει εμφανιστεί επανειλημμένα διαθέσιμος να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ότι η προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία «δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο». Ωστόσο βρίσκεται εκεί. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας μίλησε για λάθος επιλογή του Γκουτέρες.

Κι αυτό γιατί ο Πούτιν με τη σύνοδο αυτή των Brics επιδιώκει να αποδείξει την αποτυχία της δυτικής πολιτικής των κυρώσεων και της απομόνωσης της χώρας του. Ήδη συναντήθηκε με πολλούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Η ομάδα των Brics μετρούσε το 2009 όταν συστάθηκε τέσσερα μέλη (τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα). Το 2010 εντάχθηκε σε αυτή η Νότια Αφρική και φέτος τέσσερις ακόμη χώρες – η Αιθιοπία, το Ιράν, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις