Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Επτά ελληνικά πράσινα έργα εξασφαλίζουν ευρωπαϊκή επιχορήγηση – Μπαταρίες λιθίου, πράσινο αλουμίνιο και υδρογόνο στη λίστα

Επτά ελληνικά πράσινα έργα εξασφαλίζουν ευρωπαϊκή επιχορήγηση – Μπαταρίες λιθίου, πράσινο αλουμίνιο και υδρογόνο στη λίστα
Φωτογραφία: iStock

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε 85 έργα μηδενικών εκπομπών ανά την Ευρώπη προκειμένου να λάβουν συνολική επιχορήγηση 4,8 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Καινοτομίας.

Η υλοποίησή τους εκτιμάται ότι θα αποσοβήσει την έκλυση 476 εκατ. τόνων CO2 και θα συμβάλει στην επίτευξη των φιλόδοξων ευρωπαϊκών και εθνικών κλιματικών στόχων. Όσον αφορά την Ελλάδα, επτά έργα επελέγησαν, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευρά τεχνολογική και κλιματική.

Το πρώτο είναι το έργο της ΕΛΒΑΛ για εγκατάσταση συστήματος για την κάλυψη των προϊόντων αλουμινίου με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και δέσμης ηλεκτρονίων. Δεδομένου του ότι η παραγωγική διαδικασία στο αλουμίνιο είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος, η χρήση καθαρών μεθόδων έχει σημασία για την ενεργειακή μετάβαση του κλάδου.

Παράλληλα, η Sunlight φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέα παραγωγή σε μπαταρίες λιθίου για τη ΝΑ Ευρώπη προκειμένου να στηριχθεί η χρήση τους σε τομείς όπως οι βιομηχανικές μεταφορές.

Στην περίπτωση του υδρογόνου, περιλαμβάνεται στον κατάλογο το έργο Rhyno της Advent για χρήση μεμβράνων πολυμερών υψηλής θερμοκρασίας στις κυψέλες και για ηλεκτρολύτες PEM.

Ένα μικρό, αλλά ξεχωριστό σχέδιο είναι το SUNBREWED για χρήση της ηλιοθερμικής ενέργειας στον κλάδο τροφίμων και ποτών.

Στόχος είναι η εγκατάσταση ηλιοθερμικού σταθμού σε ζυθοποιία στην Πάτρα, ο οποίος θα προσφέρει τη θερμική ενέργεια για τις ανάγκες της.

Ακολουθεί το έργο IFESTOS της ΤΙΤΑΝ για την εφαρμογή της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη διαδικασία παραγωγής σκυροδέματος. Η εταιρεία θεωρεί εφικτή τη δέσμευση του 98,5% των εκπομπών CO2 της μονάδας της στο Καμάρι.

Από τη λίστα δεν λείπει η Μότορ Όιλ, η οποία υλοποιεί το έργο IRIS για περιορισμό των εκπομπών στο διϋλιστήριο των Αγ. Θεοδώρων με την εφαρμογή δέσμευσης άνθρακα στη μονάδα ατμού-μεθανίου. Το δεσμευόμενο CO2 θα κατευθύνεται για αποθήκευση στην αποθήκη του Πρίνου που επίσης προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση και την Energean.

Τέλος, το έργο Olympus της Ηρακλής αφορά τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα στη μονάδα της εταιρείας στην Εύβοια, με μείωση των εκπομπών κατά 95%.

Τελευταίες ειδήσεις