Δευτέρα, 28 Οκτ.
16oC Αθήνα

Μαλακά μπισκότα κανέλας: η γεύση και το άρωμα της σπιτικής θαλπωρής

Μαλακά μπισκότα κανέλας: η γεύση και το άρωμα της σπιτικής θαλπωρής

Όσο μπαίνουμε στο χειμώνα, η διάθεση για ζεστή και γλυκιά θαλπωρή γίνεται πιο έντονη. Το σπίτι μας, μάς έλκει περισσότερο και συχνά γεννιέται η όρεξη για αρωματικά ψησίματα. Μια ιδέα για απίθανα σπιτικά μπισκότα, είναι τα cookies κανέλας.

Αρώματα ζάχαρης, βουτύρου και κανέλας, θα γεμίσουν την ατμόσφαιρα με αυτή τη συνταγή. Τα παιδιά, τα λατρεύουν μαζί με γάλα και οι μεγάλοι, τα απολαμβάνουν με τον καφέ. Τα μπισκότα κανέλας, ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσουμε, θα έχουν και διαφορετική υφή.

Αν σας αρέσουν τραγανά και μαστιχωτά, πιέστε τα να γίνουν πιο λεπτά, πριν μπουν στο φούρνο. Αν θέλετε τα μπισκότα σας, μαλακά, τους δίνετε πάχος 1 – 1,5 εκατοστό, πριν τα ψήσετε.

Δύο είναι τα μυστικά σε αυτή τη συνταγή: πρώτον, να χρησιμοποιήσουμε ανοιχτόχρωμη καστανή ζάχαρη γιατί θα δώσει ωραίο, ξανθό χρώμα και καραμελένια γεύση στα μπισκότα μας και δεύτερον, δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα η ζύμη αυτή, γιατί το κορν φλαουρ, που περιέχει η συνταγή, είναι αλάνθαστη «συγκολλητική» ουσία, που βγάζει αέρινα μπισκότα με μαλακό κέντρο.

Μαλακά μπισκότα κανέλας

Υλικά:

Για τα μπισκότα:

  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 1/3 φλιτζανιού ανοιχτή καστανή ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζανιού λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας κορν φλαουρ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Για το μείγμα κανέλας-ζάχαρης:

  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεσμένη κανέλα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ξεκινάμε τη ζύμη για τα μπισκότα: Στο μπολ του μίξερ με το φτερό ή με μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να γίνει απαλό, λείο και ελαφρύ. Ξύνουμε τις άκρες του μπολ, προσθέτουμε και τις δύο ζάχαρες, στο χτυπημένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και να έχουν ανοιχτότερο χρώμα.

Ρίχνουμε το αλάτι και μετά το αυγό. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να φαίνεται ομοιόμορφο.

Σε ένα μεσαίο μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το κορν φλαουρ και τη μαγειρική σόδα. Σε τρεις δόσεις, ρίχνουμε τα κοσκινισμένα, στο μείγμα βουτύρου-αυγού. Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης, απαλά, τη ζύμη των μπισκότων, μέχρι να μην φαίνεται στεγνό αλεύρι.

Ανακατεύουμε σε μπολ την κανέλα με τη ζάχαρη.
Σχηματίζουμε μπαλάκια ζύμης, σαν κεφτεδάκια, παίρνοντας μία-μία κουταλιά της σούπας, από τη ζύμη. Τα ρίχνουμε μέσα στη ζάχαρη και την κανέλα και τα γυρίζουμε να καλυφθούν σε όλες τις πλευρές.

Τοποθετούμε τις ζαχαρο-κανελωμένες μπαλίτσες στο ταψί, που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος, με απόσταση μεταξύ τους και τα πατάμε ελαφρώς με το χέρι ή με τον πάτο ενός ποτηριού, δίνοντας τους, πάχος 1-1,5 εκατοστού, ή αν θέλουμε πιο τραγανά μπισκότα, 0,5 εκατοστού. 

Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα την επιφάνεια των μπισκότων.

Βάζουμε στον φούρνο για 7 λεπτά, βγάζουμε και γυρίζουμε το ταψί από την άλλη μεριά και ψήνουμε για άλλα 5 με 7 λεπτά ακόμη (12 έως 14 λεπτά συνολικά), μέχρι οι άκρες των μπισκότων να φαίνονται χρυσαφένιες και οι κορυφές να είναι σκασμένες, αλλά ακόμα ανοιχτόχρωμες.

Αφήστε τα να κρυώσουν και διατηρήστε τα σκεπασμένα σε αεροστεγές δοχείο, σε θερμοκρασία δωματίου, για 3 ημέρες.

Μία πρόταση σερβιρίσματος, πιο παιχνιδιάρικη, είναι να ετοιμάσετε γλυκά σάντουιτς, με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα τυριού μαζί με σαντιγί και σταγόνες σοκολάτας, ανάμεσα σε δύο αφράτα και μυρωδάτα μπισκότα. 

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις