Συνεχίζεται αμείωτος ο δυναμικός ρυθμός εγκατάστασης στα φωτοβολταϊκά φέτος, καθώς τα συγκεκριμένα έργα οδεύουν για μια χρονιά-ρεκόρ.
Σύμφωνα με το νεότερο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, τον Αύγουστο προστέθηκαν 351 MW φωτοβολταϊκών στο δίκτυο της χώρας. Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο η εγκατάσταση 337 MW φωτοβολταϊκών συν 70 MW τον Ιούνιο.
Όλα αυτά ενώ πολλοί φορείς και ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ρυθμό επέκτασης των φωτοβολταϊκών συγκριτικά με τις υπόλοιπες ανανεώσιμες τεχνολογίες. Οι εγκαταστάσεις των αιολικών, για παράδειγμα, είναι κατά πολύ χαμηλότερες φέτος, γεγονός που οδηγεί μοιραία σε μια μονοκαλλιέργεια φωτοβολταϊκών στη χώρα.
Οι συνέπειες είναι εμφανείς, διότι τα φωτοβολταϊκά έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προφίλ παραγωγής, ενώ ένα πλήρες σύγχρονο σύστημα χρειάζεται και ποσότητες αιολικών για να λειτουργήσει αποδοτικά. Μια ακόμη διάσταση είναι οι διαβόητες περικοπές, που τα μεσημέρια φτάνουν στα ύψη καθώς η παραγόμενη ηλιακή ενέργεια ξεπερνά την κατανάλωση.
Επίσης, πολύς λόγος γίνεται στην πολιτική σφαίρα για τη δέσμευση γης υψηλής παραγωγικότητας από τα φωτοβολταϊκά, καθώς βουλευτές και τοπικοί φορείς έχουν θέσει το θέμα στο ΥΠΕΝ. Από την πλευρά του, το υπουργείο απαντά ότι οι εκτάσεις αυτές που καταλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα σε σχέση με την απώλεια καλλιεργήσιμων εκτάσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, άρα δεν αποτελούν ζήτημα.
Πάντως, αν κρίνουμε από τις αιτήσεις που υποβάλλονται στις αρχές για νέα έργα, παρατηρείται τελευταία μια στροφή των επενδυτών μακριά από τα φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα, στον αδειοδοτικό κύκλο Οκτωβρίου της ΡΑΑΕΥ υποβλήθηκαν αιτήματα για 165 έργα, από τα οποία 30 φωτοβολταϊκά, 69 αιολικά, 62 μικρά υδροηλεκτρικά, 3 έργα βιομάζας και 1 ΣΗΘΥΑ.