Παρασκευή, 22 Νοε.
15oC Αθήνα

Η Σαουδική Αραβία χτίζει το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο: Το «σκοτεινό» παρασκήνιο της ζωής των εργατών

Η Σαουδική Αραβία χτίζει το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο: Το «σκοτεινό» παρασκήνιο της ζωής των εργατών

Ο επόμενος κόμβος τουρισμού και ψυχαγωγίας, επιχειρεί να γίνει η Σαουδική Αραβία, χτίζοντας έναν «διαστημικό κύβο», δηλαδή ένα ουρανοξύστη 400 μέτρων μέσα σε μία νέα πόλη 400.000 κατοίκων.

Ο λόγος γίνεται για το Mykaab στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι αρμόδιοι ευελπιστούν πως θα γίνει το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο μιας και θα χωράει 20 φορές το Empire State Building της Νέας Υόρκης. Ο ουρανοξύστης μάλιστα πρόκειται να γίνει το επίκεντρο της νέας κοινότητας «New Murabba», ενός σχεδίου που θα μεταμορφώσει την περιοχή σε πόλο έλξης εκατομμύριων τουριστών.

Η εταιρεία «New Murabba» έχει αρχίσει ήδη την εκσκαφή άνω των 10 εκατ. κυβικών μέτρων γης για να προετοιμάσει τον χώρο. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα ανατεθούν και οι συμβάσεις αξίας δισ. ριάλ, οι οποίες θα γεμίσουν το Mukaab με κέντρα ψυχαγωγίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εγκαταστάσεις υγείας και ένα στάδιο 45.000 θέσεων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Mukaab πέρα από το εξωπραγματικό μέγεθός του, θα τραβήξει την προσοχή και με τον σχεδιασμό του. Εμπνευσμένο από το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στυλ «Najdi» της Σαουδικής Αραβίας, θα περιλαμβάνει γεωμετρικά σχέδια και διασταυρούμενα τρίγωνα στην εξωτερική του επιφάνεια.

Εντός του, με τη χρήση προβολής ολογραφικών εικόνων σε έναν ενσωματωμένο θόλο, θα «μεταφέρει» τους επισκέπτες σε εικονικές τοποθεσίες από όλο τον κόσμο.

Στόχος της εταιρείας είναι ο επισκέπτης να μπορεί να ξυπνά με την αίσθηση ότι βρίσκεται στο Σερεγκέτι ενώ τη νύχτα θα υπάρχει η ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης. Σε αυτό θα βοηθήσει η προηγμένη τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας και αρωματισμού που θα ενσωματωθεί στο κτίριο.

Ολόκληρο το έργο θα περιλαμβάνει συνολικά 18 κοινότητες που μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 400.000 κατοίκους. Η πρώτη φάση της κατασκευής του New Murabba θα ολοκληρωθεί το 2030, με στόχο να είναι έτοιμη για την Expo 2030, όπου θα φιλοξενηθούν πάνω από 190 χώρες.

Πέρα από τον εντυπωσιακό «κύβο», η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει και άλλα απίστευτα έργα όπως το «The Line», μία φουτουριστική πόλη 170 χλμ. που θα βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και θα περιλαμβάνει δίδυμους ουρανοξύστες με καθρέφτες.

Η χώρα με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να «απογαλακτιστεί» από την «εξάρτησή» της από το πετρέλαιο και επενδύει σε υποδομές που θα την κάνουν τον απόλυτο πόλο έλξης για τουρισμό, παραγωγή και ψυχαγωγία.

Το σκοτεινό παρασκήνιο της χλιδής

Η Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια έχει τεράστια ζήτηση για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό λόγω των νέων υποδομών.

Εργάτες που ασχολούνται με το έργο «The Line» καταγγέλλουν πως αναγκάζονται να δουλεύουν πολύωρες βάρδιες, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα νόμιμα ωράρια.

Οι συνθήκες εργασίες των εργατών θα προβληθούν την Κυριακή στις 10:15 μ.μ. μέσα από το ντοκιμαντέρ του ITV, «Kingdom Uncovered: Inside Saudi Arabia».

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ένας από τους εργάτες που δουλεύουν στο «The Line»,  καταγγέλλει πως εργάζεται τακτικά σε βάρδιες διάρκειας 16 ωρών, για 14 συνεχόμενες ημέρες, χωρίς καμία ξεκούραση.

Βάσει της νομοθεσίας της Σαουηδικής Αραβίας, οι εργάτες δεν θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο από 60 ώρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών.

Άλλοι εργαζόμενοι αναφέρουν πως για να φτάσουν στο έργο, πρέπει να ταξιδέψουν 3 ώρες με λεωφορείο, χωρίς να τις πληρώνονται, με αποτέλεσμα να τους απομένουν μόλις 4 ώρες ύπνου την ημέρα. 

«Μας αναγκάζουν να δουλεύουμε εξαιρετικά σκληρά, δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση. Κουραζόμαστε και υποφέρουμε από άγχος μέρα και νύχτα», δηλώνει ένας εργάτης στην κάμερα.

Πέρα από αυτά, το ντοκιμαντέρ «μιλά» και για τους 21.000 εργάτες από την Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ, που από το 2016 που ξεκίνησε το Vision 2030, έχουν πεθάνει.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα των δημιουργών του ντοκιμαντέρ για σχόλια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις