Δευτέρα, 28 Οκτ.
20oC Αθήνα

Ισραήλ: Στο «παρά πέντε» γλίτωσαν την σύγκρουση δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16

Ισραήλ: Στο «παρά πέντε» γλίτωσαν την σύγκρουση δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16
Israel Air Force/Twitter

Δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ παραλίγο να συγκρουστούν στην αεροπορική βάση Ramat David, όπως αποκάλυψε το ισραηλινό «Κανάλι 12» μετά την διαρροή σχετικών βίντεο από το περιστατικό.

Πρόκειται για την βορειότερη αεροπορική βάση του Ισραήλ, η οποία βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Χάιφα και διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, τα οποία εκτελούν κυρίως αποστολές στον Λίβανο.

Την περασμένη εβδομάδα, δόθηκε εντολή σε ένα ισραηλινό F-16 να απογειωθεί για να χτυπήσει στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Ο πύργος ελέγχου έδωσε το «πράσινο φως» και το αεροσκάφος ξεκίνησε την τροχοδρόμηση, όταν ο πιλότος είδε ένα άλλο μαχητικό αεροσκάφος να προσγειώνεται μπροστά του.

 

Τότε, ο πιλότος με άμεσα αντανακλαστικά επιβράδυνε την τροχοδρόμηση και κατάφερε να αποφύγει το δεύτερο F-16 που κατευθυνόταν κατά πάνω του.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις δήλωσαν ότι «οι πιλότοι ανταποκρίθηκαν γρήγορα και επαγγελματικά, αποτρέποντας ένα σοβαρό περιστατικό ασφαλείας. Δεν υπάρχουν υλικές ζημιές ούτε σημειώθηκαν τραυματισμοί» ενώ πρόσθεσαν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες του περιστατικού.

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για  ευθύνη του πύργου ελέγχου που έδωσε έγκριση για απογείωση ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η διαδικασία προσγείωσης ενός άλλου μαχητικού αεροσκάφους. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις