Δευτέρα, 28 Οκτ.
20oC Αθήνα

Εκλογές στη Γεωργία: Επιμένει η πρόεδρος της χώρας για ρωσική προπαγάνδα στις κάλπες

Εκλογές στη Γεωργία: Επιμένει η πρόεδρος της χώρας για ρωσική προπαγάνδα στις κάλπες
REUTERS/Irakli Gedenidze

Η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι δήλωσε σήμερα (28/10/2024) στο Reuters πως πιστεύει ότι ρωσικού στιλ «μεθοδολογία» χρησιμοποιήθηκε στις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία.

Η Εκλογική Επιτροπή ανέδειξε νικητή στις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα Γεωργιανό Ονειρο με το 54% των ψήφων σε μία εκλογική διαδικασία που, όπως κατήγγειλαν οι διεθνείς παρατηρητές, υπήρξαν παραβιάσεις και παρατυπίες.

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, για την οποία το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προϊόν μίας «ειδικής ρωσικής επιχείρησης», θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε περί το 40% των ψήφων, όπως έδειξαν τα δύο exit polls που προέβλεψαν ότι η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Σε ερώτηση αν η έκφραση «ειδική ρωσική επιχείρηση» αποτελεί ευθεία διατύπωση κατηγορίας ότι η Ρωσία βοήθησε στην νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, η πρόεδρος της Γεωργίας δήλωσε στο Reuters: «Οχι, είναι μία κατηγορία ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε και η υποστήριξη πιθανότατα τύπων της ρωσικής FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) είναι φανερές σε αυτές τις εκλογές.

«Η προπαγάνδα που χρησιμοποιήθηκε πριν από τις εκλογές … είναι απευθείας αντιγραφή, ένα copy-paste, των ρωσικών κλιπ και βίντεο που χρησιμοποιήθηκαν την εποχή των εκλογών του Πούτιν».

Η γεωργιανή πρόεδρος δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή της FSB στις εκλογές. Σήμερα το Κρεμλίνο αρνήθηκε «οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη στις εκλογές και δήλωσε ότι «η Δύση, και όχι η Μόσχα, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση».

Σε χθεσινό της μήνυμα (27/10/2024), η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι κάλεσε τους Γεωργιανούς να βγούνε σήμερα το βράδυ στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο η ίδια δεν θα αναγνωρίσει.

Στο Reuters δήλωσε ότι στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα εκφρασθούν οι Γεωργιανοί «που θέλουν να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον».

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι είναι πρώην διπλωμάτις, γεννημένη στο Παρίσι. Εξελέγη ως ανεξάρτητη στο γεωργιανό κοινοβούλιο το 2016 και πρόεδρος της χώρας το 2018 με την στήριξη του κυβερνώντος φιλορωσικού Γεωργιανού Ονείρου.

Τα τελευταία χρόνια, η 72χρονη διέρρηξε τις σχέσεις με το κόμμα και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του. Επαιξε σημαντικό ρόλο ως μεσολαβητής ανάμεσα στα κόμματα της διαιρεμένης και κατακερματισμένης αντιπολίτευσης πριν από τις εκλογές του Σαββάτου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για τους φιλοδυτικούς Γεωργιανούς που ψήφισαν στις εκλογές κάνοντας επιλογή ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα που έχει ενισχύσει τις σχέσεις με την Ρωσία και την αντιπολίτευση που επιδιώκει ταχεία ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε κατηγόρησε σήμερα (28/10/2024) την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να διαταράξει την «συνταγματική τάξη» και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «παραμένει προσηλωμένη στην ένταξη στην Ενωση».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις