Δευτέρα, 28 Οκτ.
19oC Αθήνα

M-1117: Τα νέα οχήματα του Στρατού Ξηράς εξοπλίζονται με νέες τεχνολογίες και πυρομαχικά

M-1117: Τα νέα οχήματα του Στρατού Ξηράς εξοπλίζονται με νέες τεχνολογίες και πυρομαχικά

Τα τροχοφόρα οχήματα αναγνώρισης τύπου Μ-1117 που διαθέτει ο ελληνικός Στρατός Ξηράς μετατρέπονται σταδιακά σε πολύτιμα «πολυεργαλεία» και καλύπτουν ανάγκες, που μέχρι σήμερα αναλάμβαναν άλλα οχήματα με πολύ πιο περιορισμένες δυνατότητες ειδικά σε δύσκολα εδάφη.

Η συντριπτική πλειοψηφία από τα 1.200 οχήματα τύπου Μ-1117, που παρέλαβε ο Στρατός Ξηράς δωρεάν από τις ΗΠΑ, έχει αναπτυχθεί στον Έβρο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ήδη χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα από τις Μονάδες της πρώτης γραμμής σε ρόλους επιτήρησης και αναγνώρισης.

Στο παρελθόν, οι ελληνικές δυνάμεις δεν διέθεταν τροχοφόρο όχημα με αυτές τις δυνατότητες και έτσι η απόκτηση τους χαρακτηρίζεται πολύτιμη, όπως ήδη αποδεικνύεται από την αξιοποίησή τους.

Ο εξοπλισμός τους

Αν και ο οπλισμός των Μ-1117, όπως τα χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί, περιλάμβανε πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και βομβιδοβόλο των 40 χιλιοστών, στην Ελλάδα έφτασαν «γυμνά» με αποτέλεσμα η αρχική διαμόρφωση να περιλαμβάνει μόνο πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών.

Ωστόσο, το ελληνικό στρατιωτικό Επιτελείο έχει ήδη λάβει την απόφαση να εξοπλίσει μεγάλο αριθμό οχημάτων Μ-1117 όπως οι Αμερικανοί και έτσι ήδη προχωράει η παραγγελία για ηλεκτρικούς πυροδοτητές των πολυβόλων, ενώ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν «50άρια» πολυβόλα, τα οποία διαθέτει στις αποθήκες του ο Στρατός Ξηράς.

Επίσης, ο Στρατός προχωρά στην αξιοποίηση των Μ-1117 και με διαφορετική διαμόρφωση χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία. Ήδη κάποια οχήματα χρησιμοποιούνται ως «μίνι» κέντρα Διοίκησης και Επιτήρησης, καθώς έχουν ενσωματωθεί ηλεκτρονικά συστήματα όπως κάμερες ημέρας και νύχτας, που έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν, μέσω 5G, εικόνα σε πραγματικό χρόνο στα Κέντρα Επιχειρήσεων.

Επιπλέον, τα οχήματα αυτά μεταφέρουν drones, τα οποία μπορούν να απογειώνονται και με τον ίδιο τρόπο να επιτηρούν μεγάλες περιοχές μεταφέροντας δεδομένα ή ακόμα και να αναγνωρίζουν στόχους και να δίνουν στοιχεία σε οπλικά συστήματα και με απλά λόγια, να λειτουργούν σαν κινητά παρατηρητήρια πάνω στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Οι Έλληνες επιτελείς εξετάζουν επιπλέον και τη δυνατότητα μεταφοράς και χρήσης, από τα πληρώματα των Μ-1117 Guardian, των περιφερόμενων πυρομαχικών όπως τα Switchblade-600, τα οποία πρόκειται να αποκτήσει ο Στρατός Ξηράς.

Με αυτόν τον τρόπο, τα Guardian πέρα από τις δυνατότητες αναγνώρισης και επιτήρησης, θα αποκτήσουν και δυνατότητες κρούσης και αποτροπής σε μεγαλύτερες αποστάσεις με τη χρήση «έξυπνων» οπλικών συστημάτων, όπως τα πυρομαχικά τύπου Swithblade-600, τα οποία θα εκτοξεύονται από τα Μ-1117 και τα Humvee.

H αντιαρματική κεφαλή που διαθέτουν τους δίνει τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους υψηλής επικινδυνότητας με θωράκιση όπως Τεθωρακισμένα αλλά και αποβατικά σκάφη στο νησιωτικό περιβάλλον.

Με κεφαλή βάρους 15 κιλών τα Switchblade-600, έχουν βεληνεκές που ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα και δυνατότητα για διάρκεια πτήσης άνω των 40 λεπτών. Μπορούν να προσβάλλουν σταθερούς και κινούμενους στόχους καθώς αναπτύσσουν ταχύτητα που ξεπερνά τα 180 χιλιόμετρα ενώ αν δεν χρησιμοποιηθούν μπορούν να επιστρέψουν πίσω και εκτοξευτούν εκ νέου.

Έως και έξι περιφερόμενα πυρομαχικά μπορούν να μεταφερθούν εντός πολλαπλού εκτοξευτή και να μετατρέπουν κάθε M-1117 Guardian σε πολύτιμο οπλικό σύστημα με διευρυμένες δυνατότητες.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις