Αναστάτωση έχει προκληθεί διεθνώς από την δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν πως ο τόνος κονσέρβα που καταναλώνουν αφειδώς τα νοικοκυριά είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος από υδράργυρο, καθώς εγείρονται ανησυχίες για τη δημόσια υγεία αλλά και την πορεία μιας αγοράς η οποία αγγίζει τα 9 δισ. δολάρια σε μέγεθος.
Η «βόμβα» έσκασε από τις ΜΚΟ Bloom και Foodwatch οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο τόνος κονσέρβα που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο, ζητώντας παράλληλα από τις αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ και τις υγειονομικές αρχές των χωρών να λάβουν επειγόντως μέτρα.
Οι αναφορές είναι ακόμα νωπές, ωστόσο αναπόφευκτα θα προκληθούν επιπτώσεις σε μία διεθνή αγορά η οποία καταγράφει τεράστιους τζίρους ετησίως, ενώ και οι προβολές για το μέλλον την «ανεβάζουν» ακόμα υψηλότερα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Straits Research, tο μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς κονσερβοποιημένου τόνου αποτιμήθηκε σε 9 δισ. δολάρια το 2022 και αναμένεται να αυξηθεί σε 13,36 δισ. δολάρια μέχρι το 2031, ακολουθώντας έναν ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης περί το 4,5%.
Στην κορυφή της κατανάλωσης βρίσκεται η αγορά της Βορείου Αμερικής η οποία αναμένεται να έχει και τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Μόνο στις ΗΠΑ ο συνολικός αριθμός των κονσερβών τόνου που καταναλώνονται ανέρχεται σε 1,2 δισ. ετησίως. Μάλιστα, οι κονσέρβες τόνου είναι ένα σχετικά νέο προϊόν καθώς απαντάται από το 1960 και μετά με την πλειοψηφία των τόνων να προέρχεται από τον Ατλαντικό, αλλά η βιομηχανία συνεχίζει να επικεντρώνεται στην Καλιφόρνια.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της βάσης δεδομένων για εισαγωγείς προϊόντων διατροφής, Tridge, στην αγορά κονσερβοποιημένου τόνου το 2023 καταγράφηκαν εισαγωγές 44,72 εκατ. δολαρίων, ενώ σημειώθηκαν και εξαγωγές 5,60 εκατ. ευρώ.