Πέμπτη, 31 Οκτ.
21oC Αθήνα

Ναΐμ Κασέμ: Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ με το λευκό τουρμπάνι που θέλει να κάνει το Ισραήλ «να κλάψει πρώτο»

REUTERS/Zohra Bensemra/File Photo
REUTERS/Zohra Bensemra/File Photo

Τον μέχρι πρότινος υπαρχηγό της, Ναΐμ Κασέμ επέλεξε η Χεζμπολάχ ως νέο ηγέτη της, πάνω από ένα μήνα μετά την εξόντωση του Χασάν Νασράλα που άφησε ένα μεγάλο κενό στη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, η οποία είχε ήδη χάσει μεγάλο μέρος της ηγεσίας της εν μέσω των ισραηλινών χτυπημάτων τους τελευταίους μήνες.

Νέος ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου είναι ο 71χρονος Ναΐμ Κασέμ, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της, ο οποίος αναφερόταν συχνά ως το «νούμερο δύο» της Χεζμπολάχ.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι η εκλογή του 71χρονου Ναΐμ Κασέμ έγινε ομόφωνα.

«Το (κυβερνητικό) Συμβούλιο Σούρα της Χεζμπολάχ συμφώνησε να εκλέξει τον… Σεΐχη Ναΐμ Κασέμ ως γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ», αναφέρει η ομάδα σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι ο Κασέμ είναι προσηλωμένος στο «αυθεντικό Ισλάμ του Μωάμεθ» και στις βασικές αρχές της Χεζμπολάχ.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέαςτης Χεζμπολάχ, Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, ο οποίος εξελέγη επικεφαλής της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας την Τρίτη (29.10.2024), είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος για περισσότερα από 30 χρόνια.

Μιλώντας από μία άγνωστη τοποθεσία στις 8 Οκτωβρίου, ο Κασέμ δήλωσε ότι η σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ είναι ένας πόλεμος για το ποιος θα κλάψει πρώτος και αυτή δεν είναι η Χεζμπολάχ. Οι δυνατότητες της ομάδας ήταν ανέπαφες παρά τα «οδυνηρά χτυπήματα» από το Ισραήλ, ισχυρίστηκε.

Πρόσθεσε όμως ότι η ομάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου του Λιβάνου Ναμπί Μπέρι – συμμαχού της Χεζμπολάχ – για να εξασφαλίσει κατάπαυσης του πυρός, παραλείποντας για πρώτη φορά οποιαδήποτε αναφορά σε συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα ως προϋπόθεση για να σταματήσουν τα πυρά της ομάδας κατά του Ισραήλ.

Το 30λεπτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά τη θεωρία ότι ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χασίμ Σαφιεντίν έγινε στόχος ισραηλινού πλήγματος και 11 ημέρες μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα.

Ο Κασέμ διορίστηκε αναπληρωτής αρχηγός το 1991 από τον τότε γενικό γραμματέα της ένοπλης ομάδας Abbas al-Musawi, ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου τον επόμενο χρόνο.

Ο Κασέμ παρέμεινε στο ρόλο του όταν ο Νασράλα έγινε αρχηγός και υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της Χεζμπολάχ, δίνοντας συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων και όταν οι διασυνοριακές εχθροπραξίες με το Ισραήλ μαίνονταν τον τελευταίο χρόνο.

Το τηλεοπτικό διάγγελμα του Κασέμ στις 8 Οκτωβρίου ήταν το δεύτερο από τότε που εντάθηκαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ τον Σεπτέμβριο.

Ήταν το πρώτο μέλος της ανώτατης ηγεσίας της Χεζμπολάχ που έκανε τηλεοπτικές δηλώσεις μετά τη δολοφονία του Νασράλα σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού στις 27 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Κασέμ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ θα επιλέξει διάδοχο του νεκρού γενικού γραμματέα της «το συντομότερο δυνατό» και θα συνεχίσει να πολεμά το Ισραήλ σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους.

«Αυτό που κάνουμε είναι το ελάχιστο δυνατό… Γνωρίζουμε ότι η μάχη μπορεί να είναι μακρά», είπε σε μια ομιλία 19 λεπτών.

Από το κίνημα Αμάλ στη Χεζμπολάχ

Γεννημένος το 1953 στη Βηρυτό από οικογένεια του νότου του Λιβάνου, ο πολιτικός ακτιβισμός του Κασέμ ξεκίνησε με το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Αμάλ.

Εγκατέλειψε την ομάδα το 1979 στον απόηχο της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, η οποία διαμόρφωσε την πολιτική σκέψη πολλών νέων λιβανέζων σιιτών ακτιβιστών.

Ο Κασέμ συμμετείχε σε συναντήσεις που οδήγησαν στη δημιουργία της Χεζμπολάχ, η οποία ιδρύθηκε με την υποστήριξη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ως απάντηση στην ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 1982.

Είναι ο γενικός συντονιστής των εκστρατειών της Χεζμπολάχ για τις βουλευτικές εκλογές από τότε που η ομάδα διεκδίκησε για πρώτη φορά το 1992.

Το 2005 έγραψε μια ιστορία της Χεζμπολάχ που θεωρείται μια σπάνια «εσωτερική ματιά» στην οργάνωση. Ο Κασέμ φοράει λευκό τουρμπάνι σε αντίθεση με τον Νασράλα και τον Σαφιεντίν, των οποίων το μαύρο τουρμπάνι δηλώνει την ιδιότητά τους ως απόγονοι του Προφήτη Μωάμεθ.

Για ορισμένους αναλυτές, ο Κασέμ θεωρείται ως «πιο ακραίος» από τον Νασράλα, όπως ανέφερε στο Associated Press ο Μοχάναντ Χάγκε Άλι, ανώτερος συνεργάτης στο κέντρο ανάλυσης της Μέσης Ανατολής «Carnegie».

Ωστόσο, στην πράξη, η επιρροή του εντός της οργάνωσης ήταν περιορισμένη υπό τον Νασράλα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις