Τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις εντονότατες βροχοπτώσεις σε μία επιμήκη ζώνη στη Βαλένθια της νοτιοανατολικής Ισπανίας είναι συνδυασμός μίας σειράς παραγόντων που αποτελούν αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, επισημαίνει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Η ψυχρή λίμνη που αναπτύχθηκε σε συνδυασμό με την παρουσία θερμών υδροφόρων αέριων μαζών, οφειλόμενες στις υψηλές θερμοκρασίες της Μεσογείου, έδρασαν καταλυτικά στην επιφάνεια της περιοχής, σημειώνει ο Ευθύμιος Λέκκας για το καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε δεκάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές στη Βαλένθια της Ισπανίας.
«Το υδρογραφικό δίκτυο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις μεγάλες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, προκαλώντας εκτεταμένες ξαφνικές πλημμύρες σε οικιστικά συγκροτήματα, τα οποία καταλήφθηκαν από όγκους νερού και φερτών υλικών. Τα υφιστάμενα ρεύματα σε συνδυασμό με τους τεράστιους μεταφερόμενους όγκους και τα αντικείμενα – κυρίως αυτοκίνητα δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν επαρκώς.
«Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες τραγικών στιγμιότυπων της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης», τόνισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όλες τις παραμέτρους που συνέβαλαν στην καταστροφή, για την οποία δυστυχώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα τις πολύπλοκες επιπτώσεις, καταλήγει στη δήλωσή του ο Ευθύμιος Λέκκας.