Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

Βαλένθια: Η αβύθιστη πόλη για πολλές δεκαετίες, έζησε τον εφιάλτη της πλημμύρας

Βαλένθια: Η αβύθιστη πόλη για πολλές δεκαετίες, έζησε τον εφιάλτη της πλημμύρας
REUTERS/Susana Vera

Η Βαλένθια, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, βιώνει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές και φονικές καταστροφές στα χρονικά της περιοχής με τουλάχιστον 158 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και τις υλικές ζημιές να είναι ανυπολόγιστες από τις πλημμύρες.

Η Ισπανία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία και οι πλημμύρες που έπληξαν κυρίως τη Βαλένθια. Η πόλη θα αργήσει να συνέλθει από την «καταστροφή του αιώνα» όπως την αποκαλούν τα ισπανικά ΜΜΕ.

Οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι η βροχή ενός έτους έπεσε μέσα σε 8 ώρες σε τμήματα της Βαλένθια την Τρίτη (29.10.2024), προκαλώντας καραμπόλες σε αυτοκινητόδρομους και πλημμυρίζοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε μια περιοχή που παράγει τα 2/3 τρίτα των εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται στην Ισπανία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς παγκοσμίως.

Οι κάτοικοι στη Βαλένθια περιέγραψαν ότι είδαν ανθρώπους να σκαρφαλώνουν στις οροφές των αυτοκινήτων τους για να σωθούν από τα ορμητικά νερά, καθώς μια φουρτουνιασμένη παλίρροια από λασπόνερα ξεχύθηκε στους δρόμους, ξεριζώνοντας δέντρα και κομμάτια από τους τοίχους κτιρίων.

Εικόνες από drone αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στη Βαλένθια. Εναέρια πλάνα έδειχναν γέφυρες που είχαν καταρρεύσει και αυτοκίνητα και φορτηγά στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε αυτοκινητόδρομους ανάμεσα σε πλημμυρισμένα χωράφια έξω από την πόλη της Βαλένθια.

Τα δρομολόγια των τρένων προς τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη ακυρώθηκαν και τα σχολεία και άλλες βασικές υπηρεσίες έκλεισαν στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Περίπου 150.000 κάτοικοι στη Βαλένθια δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται πως είναι ο χειρότερος απολογισμός στην Ευρώπη από το 2021, όταν τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία.

REUTERS/Eva Manez

REUTERS/Eva Manez

Πρόκειται ενδεχομένως για τη χειρότερη πλημμύρα στην Ισπανία, στη σύγχρονη ιστορία της, καθώς ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 87 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην πλημμύρα του 1996, κοντά στα Πυρηναία.

Η τραγική πλημμύρα του 1957 

Κι όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Βαλένθια βρίσκεται στη δίνη των φυσικών καταστροφών.

Το 1957, η πόλη της Βαλένθια είχε και πάλι βυθιστεί κάτω από τα ορμητικά νερά του υπερχειλισμένου από τις έντονες βροχοπτώσεις ποταμού Τούρια.

Η τραγική πλημμύρα του 1957 καθόρισε το μελλοντικό σχεδιασμό της Βαλένθια, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 1.700 έμειναν άστεγοι.

Ήταν τότε που οι Αρχές αποφάσισαν την εκτροπή του ποταμού Τούρια, διασφαλίζοντας καλύτερη προστασία για τη Βαλένθια.

Το φιλόδοξο και τελικά σωτήριο, μέχρι πρότινος, για ολόκληρη την επαρχία έργο ολοκληρώθηκε το 1969 και είχε την ονομασία « Plan Sur» που σημαίνει «Νότιο Σχέδιο».

REUTERS/Susana Vera TPX IMAGES OF THE DAY

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο ο ποταμός Τούρια εξετράπη από το κέντρο της ιστορικής ισπανικής πόλης και με ένα ειδικό σύστημα καναλιών τα νερά του, ειδικά σε περιόδους βροχοπτώσεων, αξιοποιούνταν για την άρδευση της εύφορης κοιλάδας με την τεράστια και παγκοσμίως γνωστή παραγωγή ειδικής ποικιλίας πορτοκαλιών.

Η κοίτη του Τούρια που διέτρεχε το ιστορικό κέντρο της Βαλένθια αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, ένα από τα μεγαλύτερα της Ισπανίας. 

Η εκτροπή του ποταμού Τούρια από το κέντρο της Βαλένθια έλυσε για σχεδόν επτά δεκαετίες το πρόβλημα με τις πλημμύρες στην περιοχή αλλά όλα αυτά μέχρι την περασμένη Τρίτη όταν ο εφιάλτης επέστρεψε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις