Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι, εικόνες βιβλικής καταστροφής, τόνοι λάσπης και απόγνωση, αυτά συνοψίζουν τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια.
Μέχρι στιγμής, οι φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 95 άνθρωπους, ενώ ήδη συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό των αγνοουμένων από τις χειρότερες πλημμύρες που έχει αντιμετωπίσει η χώρα εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια.
Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτησή του στο Χ, εξηγεί ότι «το φαινόμενο “χαόνης” είναι από τα κλειδιά που εξηγούν τις σοβαρές επιπτώσεις της μεγάλης πλημμύρας».
Σημειώνει επίσης πως η μεγάλη ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων πάνω από τις γύρω ορεινές περιοχές διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
Η ροή στη χαράδρα del Poyo και το φαινόμενο «χοάνης» σε ορισμένες περιοχές της μητροπολιτικής περιοχής της Βαλένθια είναι δύο από τα κλειδιά που εξηγούν τις σοβαρές επιπτώσεις της μεγάλης πλημμύρας. Του φαινομένου, το οποίο έκανε πόλεις όπως η Paiporta, η Picanya, η Sedaví, η Alfafar, η Massanassa και η Catarroja να καταστραφούν σύμφωνα με τις δηλώσεις ειδικών υδρολόγων και μελετητών.
Η μεγάλη ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων πάνω από τις γύρω ορεινές περιοχές διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο .
H ΑΠΟΡΡΟΗ ΚΑΙ Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΗΣ VALENCIA
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) October 31, 2024
Η ροή στη χαράδρα del Poyo και το φαινόμενο «χοάνης» σε ορισμένες περιοχές της μητροπολιτικής περιοχής της Βαλένθια είναι δύο από τα κλειδιά που εξηγούν τις σοβαρές επιπτώσεις της μεγάλης πλημμύρας. Του φαινομένου, το… pic.twitter.com/uaD39ACgSP
Οι πλημμύρες που προέρχονται από ορεινά τοπία διασχίζουν πολύπλοκη τοπογραφία και αλληλεπιδρούν με τις χαράδρες, τα φαράγγια και τις κοιλάδες, αποτελούν παράγοντες με έντονη υδραυλική ροή που οδηγεί σε γεωμορφικές αλλαγές και επηρεάζει ανθρώπους και υποδομές.