Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Αμερικανικές εκλογές: Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ – Οι πολιτείες – «κλειδί» και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Αμερικανικές εκλογές: Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ – Οι πολιτείες – «κλειδί» και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
REUTERS/Brian Snyder

Ο πλανήτης αναμένει με αγωνία την εκλογική «μάχη» της Τρίτης (05.11.24) μεταξύ της Δημοκρατικής Κάμαλα Χάρις και του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ με τα επιτελεία των δύο υποψηφίων προέδρων να παίρνουν «φωτιά», λίγες ώρες μόνο από τις αμερικανικές εκλογές.  

Στόχος τόσο της Κάμαλα Χάρις όσο και του Ντόναλντ Τραμπ είναι να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους των αμερικανικών εκλογών, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος, όπως αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές. 

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι έρχονται από επτά πολιτείες – κλειδιά: Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Αριζόνα και Νεβάδα.

Ταυτόχρονα, όμως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι όσοι δεν επιθυμούν να πάνε στην κάλπη, με τους δύο υποψηφίους προέδρους των ΗΠΑ να προχωρούν σε εκστρατείες χρησιμοποιώντας στρατηγικές στοχευμένης διαφήμισης. 

Η καμπάνια του Έλον Μασκ

Στο πλαίσιο αυτό, η «MAGA Inc.», της οποίας ηγείται ο Έλον Μασκ που υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε μία επιθετική διαφημιστική καμπάνια στις αρχές Οκτωβρίου, στοχεύοντας περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε πολιτείες-κλειδιά που κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά έχουν ασυνεπές ιστορικό ψήφου. Αυτή η πρωτοβουλία βασίζεται πάνω σε μια μεγαλύτερη προσπάθεια που απευθύνεται σε 4 εκατομμύρια πιθανούς Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στις τελευταίες τρεις προεδρικές εκλογές. 

Η καμπάνια των Δημοκρατικών 

Την ίδια στιγμή, η «Priorities USA», μία κορυφαία υποστηρικτική ομάδα των Δημοκρατικών, στοχεύει στην κινητοποίηση ψηφοφόρων που τείνουν να υποστηρίξουν την Κάμαλα Χάρις αλλά δεν είναι πλήρως δεσμευμένοι να συμμετάσχουν στις εκλογές. Αυτή η ομάδα εκτιμάται ότι περιλαμβάνει περίπου το 11% όλων των ψηφοφόρων. Η στρατηγική τους περιλάμβανε διαφημίσεις που αξιοποιούν την κοινωνική πίεση.

Κρίσιμο στοίχημα όσοι δεν θέλουν να ψηφίσουν

Δεδομένα από δημοσκοπήσεις της «Wall Street Journal» δείχνουν ότι οι αποφάσεις των ψηφοφόρων που έως τώρα δεν επιθυμούσαν να ψηφίσουν μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι τακτικοί ψηφοφόροι, που συμμετέχουν σε όλες τις προεδρικές και τις ενδιάμεσες εκλογές, έχουν δείξει σταθερή υποστήριξη προς τη Χάρις με τουλάχιστον τέσσερις μονάδες καθόλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό το στοιχείο, συνεπώς, κάνει τον Τραμπ να βασίζεται στους λιγότερο συνεπείς ψηφοφόρους για να γεφυρώσει το χάσμα.

«Στον πόντο» η διαφορά Χάρις και Τραμπ στις επτά κρίσιμες πολιτείες

Η Κάμαλα Χάρις και ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν σε απόσταση αναπνοής στις επτά κρίσιμες πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελική δημοσκόπηση, New York Times/Siena College poll.

Η δημοσκόπηση έδειξε την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις με οριακό προβάδισμα στη Νεβάδα, στη Βόρεια Καρολίνα και στο Ουισκόνσιν, ενώ ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται ελάχιστα στην Αριζόνα. Τα ποσοστά των δύο υποψηφίων καταγράφουν μικρή διαφορά στο Μίσιγκαν, στη Γεωργία και στην Πενσιλβάνια, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 7.879 πιθανών ψηφοφόρων σε επτά πολιτείες από τις 24 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.

Στις επτά πολιτείες, οι ποσοστιαίες διαφορές μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων βρίσκονται εντός του 3,5% που είναι το ποσοστό στατιστικού λάθους.

Περίπου το 40% των συμμετεχόντων έχουν ήδη ψηφίσει και η Χάρις έχει προβάδισμα μεταξύ αυτών των ψηφοφόρων σε ποσοστό 8%, ενώ ο Τραμπ προηγείται στους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό ότι θα ψηφίσουν, αλλά δεν έχουν ψηφίσει ακόμη, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στην Πενσιλβάνια δείχνει ότι ο Τραμπ κερδίζει δυναμική, σε μία πολιτεία, όπου η Χάρις είχε πλειοψηφία τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις των New York Times, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι διεξάγουν σήμερα προεκλογικές εκστρατείες, με τον Τραμπ να επισκέπτεται την Πενσιλβάνια, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Γεωργία, ενώ η Χάρις περιοδεύει στο Μίσιγκαν.

Με αέρα αυτοπεποίθησης Τραμπ και Χάρις

H καμπάνια της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις έχει υιοθετήσει έναν πιο αισιόδοξο τόνο, προβάλλοντας εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους για τον σκληρό αγώνα που θα δώσει την Τρίτη απέναντι στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Χάρις, η οποία είχε παρουσιαστεί από πολλούς ως «το αουτσάιντερ», τώρα δηλώνει ότι η καμπάνια της αναμένει μια νίκη με μικρή διαφορά, αν και το προβάδισμά της στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις και στις κρίσιμες πολιτείες έχει μειωθεί ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Η καμπάνια του Τραμπ, ενθαρρυμένη από την υψηλή πρόωρη συμμετοχή των Ρεπουμπλικανών, αμφισβητεί την αισιοδοξία της Χάρις και ισχυρίζεται ότι θα κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση.

Οι εκτιμήσεις της «Future Forward» που στηρίζει την Χάρις

Παρά τις προειδοποιήσεις της «Future Forward», εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας που υποστηρίζει την καμπάνια της Χάρις, ότι οι πιθανότητες νίκης της είχαν πέσει από το 54% στις αρχές Οκτωβρίου στο 37% στο τέλος του μήνα, η καμπάνια της αντιπροέδρου των ΗΠΑ επιμένει ότι έχει ανακτήσει τη δυναμική της.

Η «Future Forward» εκτιμά ότι η πιθανότητα νίκης της Χάρις φτάνει το 49%, αποδίδοντας την ανάκαμψή της σε μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που στρέφονται προς το μέρος της και στην αρνητική ανταπόκριση της διχαστικής ρητορικής της καμπάνιας του Τραμπ, όπως τα σχόλια που διατυπώθηκαν για το Πουέρτο Ρίκο σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση.

Η Χάρις έχει δει μικρή βελτίωση στις δημοσκοπήσεις σε κάποιες κρίσιμες πολιτείες, αν και το προβάδισμά της στις εθνικές δημοσκοπήσεις μειώθηκε από τις 2,5 μονάδες στα μέσα Οκτωβρίου στις 2,1 μονάδες.

Μια απρόσμενη εξέλιξη ήταν η δημοσκόπηση της «Des Moines Register» που έδειξε ότι η Χάρις προηγείται του Τραμπ στην Αϊόβα, πολιτεία την οποία ο Τραμπ είχε κερδίσει με πάνω από 8 μονάδες το 2020. Η καμπάνια της Χάρις. επικαλείται τώρα αυτή την αλλαγή ως ένδειξη δυναμικής.

Τραμπ: Δεν έπρεπε να είχα φύγει από τον Λευκό Οίκο

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του χθες Κυριακή πως μετανιώνει που έφυγε από τον Λευκό Οίκο μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 — την οποία ουδέποτε αναγνώρισε.

«Είχαμε τα πιο ασφαλή σύνορα στην ιστορία της χώρας μας την ημέρα που έφυγα. Δεν έπρεπε να είχα φύγει. Εννοώ, ειλικρινά, επειδή τα είχαμε πάει τόσο καλά», υποστήριξε, κάπου μια ώρα και σαράντα λεπτά μετά την έναρξη ομιλίας του στην πόλη Λίτιτς, στην Πενσιλβάνια.

Διαβεβαίωσε πως αύριο Τρίτη θα βρίσκονται «εκατοντάδες δικηγόροι» της εκστρατείας του σε κάθε εκλογικό κέντρο.

Αναφέρθηκε στα επιτεύγματά του κατά τη διάρκεια της θητείας του (2017-2021): «Είχαμε την καλύτερη οικονομία στην ιστορία. Είχαμε το τείχος. Είχαμε τα πάντα».

Ως ακόμη και σήμερα, ο κ. Τραμπ αρνείται πως έχασε τις εκλογές του 2020 από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Έκανε εκατοντάδες προσφυγές σε δικαστήρια, που απορρίφθηκαν όλες ανεξαιρέτως.

Την 6η Ιανουαρίου 2021, έπειτα από ομιλία του στην οποία επέμεινε πως αυτός ήταν ο εκλεγμένος πρόεδρος και ότι του «έκλεψαν» τη νίκη, οπαδοί του εξαπέλυσαν την αιματηρή έφοδο στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, που κλόνισε την αμερικανική δημοκρατία.

Προτίμησε να απουσιάσει από την τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του αργότερα εκείνο τον μήνα, ερχόμενος σε ρήξη την παράδοση. Εγκατέλειψε λίγες ώρες νωρίτερα τον Λευκό Οίκο.

Νικήτρια την Κάμαλα Χάρις βλέπει ο «προφήτης» των προβλέψεων

Μεγάλο νικητή των εκλογών των ΗΠΑ βλέπει την Κάμαλα Χάρις, ο «γκουρού» των προβλέψεων, ο ιστορικός ο Άλαν Λίχτμαν, που μέχρι και σήμερα έχει προβλέψει σωστά τις 9 από τις τελευταίες 10 αναμετρήσεις.

Αν και είναι σίγουρος πως η Κάμαλα Χάρις θα είναι αυτή που θα κυβερνήσει από την Τετάρτη όλες τις ΗΠΑ, αυτή η αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως τον αγχώνει αρκετά.

Οι δημοσκοπήσεις που θέλουν τη Δημοκρατική και τον Ρεπουμπλικάνο να παλεύουν στήθος με στήθος στις πολιτείες – κλειδιά, φαίνεται πως δεν τον αναστατώνουν. Εμπιστεύεται απόλυτα το σύστημα που ονομάζει «13 κλειδιά για τον Λευκό Οίκο» και συνεχίζει να πιστεύει πως ο επόμενος πλανητάρχης θα είναι θηλυκού γένους.

Αυτό που «βασανίζει» τον Άλαν Λίχτμαν είναι το μέλλον της δημοκρατίας. Ο ίδιος εξηγεί πως η δημοκρατία είναι σε «εμβρυακή» ηλικία σε σχέση με άλλα πολιτεύματα, σύμφωνα με το usatoday.com.

«Αυτή η αναμέτρηση δεν μου προκαλεί “πεταλούδες στο στομάχι” όπως γίνεται εδώ και 42 χρόνια αλλά ένα “σμήνος από κοράκια”», εξήγησε.

«Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου δημοκρατία. Οι λαοί κυβερνούνταν με το θεϊκό δικαίωμα των βασιλιάδων, με το κληρονομικό δικαίωμα ή με το σπαθί και το αίμα. Η δημοκρατία είναι μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη», ανέφερε.

Φέτος τόσο η Κάμαλα Χάρις όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλαν πως ο αντίπαλός τους είναι «απειλή για τη δημοκρατία».

Συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τη Χάρις «κομμουνίστρια» ενώ η Κάμαλα Χάρις αποκάλεσε τον Ρεπουμπλικάνο «φασίστα».

«Τα 13 κλειδιά του Λευκού Οίκου»

Η μέθοδος του Λίχτμαν, μαζί με την αξιολόγηση του ίδιου για την Χάρις, περιλαμβάνει τα εξής 13 σημεία:

– Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, το κυβερνών κόμμα κατέχει περισσότερες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από ό,τι είχε μετά τις προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές. (Λάθος)
– Δεν υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός για το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος. (Σωστό)
– Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος. (Λάθος)Δεν υπάρχει σημαντικός διεκδικητής από τρίτο κόμμα. (Σωστό)
– Βραχυπρόθεσμα η οικονομία είναι ισχυρή. (Σωστό)
– Η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη είναι εξίσου καλή με τις δύο τελευταίες θητείες. (Σωστό)
– Το κόμμα του Λευκού Οίκου έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στην εθνική πολιτική. (Σωστό)
– Δεν υπάρχουν διαρκείς κοινωνικές αναταραχές κατά τη διάρκεια της θητείας. (Σωστό)
– Η διοίκηση και το κόμμα του Λευκού Οίκου δεν έχει σπιλωθεί από σκάνδαλα (Σωστό)
– Η εν ενεργεία κυβέρνηση δεν έχει υποστεί καμία σημαντική αποτυχία στις εξωτερικές ή στρατιωτικές υποθέσεις. (Τείνει προς το Λάθος)
– Η εν ενεργεία κυβέρνηση σημειώνει σημαντική επιτυχία στις εξωτερικές ή στρατιωτικές υποθέσεις. (Τείνει προς το Σωστό)
– Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος είναι χαρισματικός ή εθνικός ήρωας. (Λάθος)
– Ο υποψήφιος του κόμματος που δεν κυβερνά και διεκδικεί την προεδρία δεν είναι χαρισματικός ή εθνικός ήρωας. (Σωστό)

Όπως φαίνεται, από τα 13 κλειδιά, τα 8 ευνοούν την Κάμαλα Χάρις.

Όταν λιγότερα από 5 είναι ψευδή, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να κερδίσει. Όταν πάνω από 6 είναι ψευδή, αναμένεται να κερδίσει ο αντίπαλος.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις