Πέμπτη, 21 Νοε.
17oC Αθήνα

Αμερικανικές εκλογές: Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Ελλάδας με Χάρις και Τραμπ και ο προβληματισμός για την Τουρκία

Αμερικανικές εκλογές: Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Ελλάδας με Χάρις και Τραμπ και ο προβληματισμός για την Τουρκία
Reuters

Το βλέμμα στραμμένο στις αμερικανικές εκλογές έχει η Αθήνα, όπως και όλος ο πλανήτης, κι ενώ απομένει περίπου ένα εικοσιτετράωρο για να ανοίξουν οι κάλπες όπου θα «μονομαχήσουν» Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ελληνική διπλωματία το προηγούμενο διάστημα έχει καλλιεργήσει διαύλους επικοινωνίας τόσο με τη Κάμαλα Χάρις όσο και με τον Ντόναλντ Τραμπ και εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Οι δεσμοί της κυβέρνησης με την πλευρά των Δημοκρατικών θεωρούνται ισχυροί, διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, τονίζοντας ότι επί της διακυβέρνησης του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναπτύξει στενές επαφές με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την κυβέρνηση του αλλά και με ισχυρούς «παίχτες» του Κογκρέσου. 

Ανοιχτή όμως επικοινωνία υπάρχει σήμερα με την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Ο ρόλος του Ρεπουμπλικάνου Μάικ Πομπέο

Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη Πέμπτη, μόλις πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Πομπέο έκανε ένα ταξίδι – «αστραπή» στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Μάικ Πομπέο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, εκτιμάται ότι εφόσον κερδίσει ξανά ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, θα αναλάβει υπουργείο με στρατηγικό χαρακτήρα, και συγκεκριμένα ακούγεται ότι θα είναι ο επικεφαλής του Αμερικανικού Πενταγώνου. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, ο κ. Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών τότε, είχε φιλοξενηθεί με τη σύζυγο του στην οικία της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά, και έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν τη στήριξη του στην Ελλάδα, με δηλώσεις που έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην Τουρκία αλλά και με την επιστολή για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ.

Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ

Η ενδεχόμενη εκλογή της Κάμαλα Χάρις στην προεδρία των ΗΠΑ θα είναι μία εξέλιξη που εκτιμάται ότι δεν θα επιφυλάξει εκπλήξεις στη συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, αμυντικά, οικονομικά κ.α..

Κομβικής σημασίας για τη χώρα μας και για όλη την Ευρώπη είναι επίσης η προσέγγιση των Δημοκρατικών όσον αφορά στη διατήρηση της σχέσης ΗΠΑ – ΕΕ, καθώς το σενάριο ενός εμπορικού πολέμου με την Αμερική θα είχε πολυεπίπεδες συνέπειες για τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, και ως εκ τούτου και για την Ελλάδα.

Στον αντίποδα, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι δεν «θορυβεί» την Αθήνα, εκτιμάται ότι οπωσδήποτε θα απαιτήσει να υπάρξει μία νέα στρατηγική προσέγγισης της χώρας με τις ΗΠΑ.

Τα «όπλα» της Ελλάδας

Βάζοντας στη «ζυγαριά» τα υπέρ και τα κατά της επανεκλογής Τραμπ ή της επικράτησης της Κάμαλα Χάρις, διπλωματικές πηγές δίνουν έμφαση σε κάποιες σημαντικές παραμέτρους.

Πρώτον, στη σημασία της Αμερικανικής βάσης στη Σούδα αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, σε μια στιγμή μάλιστα έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων στην ευρύτερη γειτονιά μας. Παράμετρος που εκτιμάται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και για δύο «μονομάχους» για την αμερικανική προεδρία.

Δεύτερον, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για την απόκτηση F-35 έχει δρομολογηθεί και δεν υφίστανται εκκρεμότητες.

Τρίτον, στα θετικά για την Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και για δύο χρόνια αναλαμβάνει θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μάλιστα σε μία περίοδο με δύο ενεργούς πολέμους, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, κι ενώ η χώρα έχει και κομβική γεωστρατηγική θέση στην ευρύτερη περιοχή.

Τέταρτον, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες (κοντά στο 4% του ΑΕΠ) μεταξύ των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ. Αυτό, εκτιμούν αρμόδιες πηγές, ότι είναι πλεονέκτημα για τη χώρα σε περίπτωση εκλογής του Ντ. Τραμπ, ο οποίος έχει δείξει «εχθρική» διάθεση για τις χώρες – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με χαμηλές δαπάνες και χαμηλή οικονομική συνεισφορά στο ΝΑΤΟ.

Η ανησυχία για την καλή «χημεία» Τραμπ – Ερντογάν

Υπάρχει όμως και μία παράμετρος που προβληματίζει και είναι η καλή «χημεία» του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος θα συνεχίσει με μεγαλύτερη επιμονή να διεκδικεί την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, ενώ θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να διεκδικήσει, σε περίπτωση επικράτησης του Ρεπουμπλικάνου ηγέτη, να μπει στο πρόγραμμα προμήθειας των F-35. 

«Αγκάθι» όμως για την Άγκυρα εκτιμάται ότι θα είναι η στάση του Ρ. Τ. Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ, που βρίσκει αντίθετο το Αμερικανικό κατεστημένο.

Προβληματισμός υπάρχει, στην περίπτωση επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ, και για τη στάση των ΗΠΑ ειδικότερα απέναντι στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις