Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Χατζηδάκης στο Eurogroup: Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη για την ανταγωνιστικότητα – Τα 5 σημεία του ψηφίσματος

Χατζηδάκης στο Eurogroup: Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη για την ανταγωνιστικότητα – Τα 5 σημεία του ψηφίσματος

«Τα ψηφίσματα που υιοθετούμε είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως τους λείπει η φιλοδοξία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με δεδομένο το παγκόσμιο σκηνικό, πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, χτίζοντας πάνω σε όσα έχει ήδη πετύχει», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες, σχετικά με το Ψήφισμα του Eurogroup για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Αν εξαιρέσουμε την ενέργεια, στα υπόλοιπα σημεία κινούμαστε με τη λογική του ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Σωστή η κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν φτάνει», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στο ψήφισμα του Eurogroup.

Το Ψήφισμα που υιοθέτησαν οι Υπουργοί εστιάζει σε 5 σημεία:

  • Την ενίσχυση της καινοτομίας και της παραγωγικότητας, με τόνωση επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη, στήριξη των start-ups και ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου.
  • Τη μείωση του κόστους της ενέργειας και την ενίσχυση της ενεργειακής ανθεκτικότητας της ΕΕ, με καλύτερο συντονισμό των ενεργειακών πολιτικών των κρατών μελών και προώθηση της διασύνδεσης των δικτύων.
  • Την ισχυροποίηση της οικονομικής ασφάλειας της Ευρώπης σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο οξύνονται οι εμπορικοί ανταγωνισμοί.
  • Την εμβάθυνση της Κοινής Αγοράς, ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών.
  • Τον συντονισμό των επενδυτικών στρατηγικών ώστε να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για τη χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το Ψήφισμα εντοπίζει τις κύριες προκλήσεις και θέτει σωστούς στόχους, ωστόσο θα μπορούσε να είναι πιο φιλόδοξο ως προς τις στρατηγικές και τα μέτρα που προτείνει.

Ο Έλληνας Υπουργός εστίασε ιδιαίτερα στα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτουν οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της ΕΕ (κεντρική διαδικασία λήψης αποφάσεων, πολύ μεγάλες εγχώριες αγορές, ολοκληρωμένα χρηματοπιστωτικά συστήματα), υπογραμμίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά κράτη, ακόμα και τα πιο ισχυρά, δεν μπορούν να τους ανταγωνιστούν επιτυχώς ενεργώντας μεμονωμένα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις