Ο πρώτος!
Ο Πέτρος Παππάς όλα δείχνουν ότι θα είναι ο πρώτος βουλευτής που θα ανεξαρτητοποιηθεί διότι θεωρεί ότι δεν τον συνδέει πλέον τίποτα με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν οι τελευταίες εβδομάδες. Τον θεωρεί προσβολή στην αριστερά, αλλά και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ενώ σκέφτεται την αποχώρηση του εδώ και ένα μήνα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει τον newsIT, δεν έκανε το μεγάλο βήμα, διότι ήθελε να εξαντλήσει και την τελευταία ελπίδα για αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα το ανεχθεί όμως άλλο. Θα φύγει ακόμη και αν αφήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητήσει ψηφοφορία για την άρση του αποκλεισμού του από την εκλογική διαδικασία και να την χάσει. Θεωρεί αδιανόητο ο πρώην πρόεδρος του κόμματος να μην έχει δικαίωμα να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία. Την απόφαση του ο Πέτρος Παππάς την ανέλυσε στον Στέφανο Κασσελάκη και τους άλλους βουλευτές που στηρίζουν τον πρώην πρόεδρο και συναντηθήκαν μαζί του την Τετάρτη στις οχτώ το βράδυ, στα γραφεία του κόμματος στον Ταύρο.
Η αριθμητική
Κοντά στην ανεξαρτητοποίηση, εφόσον υπάρξουν κι άλλα χοντρά ευτράπελα φαίνεται ότι βρίσκονται ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Ραλλία Χρηστίδου και η Θεοδώρα Τζάκρη. Στη συνάντηση με τον Κασσελάκη, δια ζώσης ή μέσω zoom συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Κυριακή Μάλαμα, Γιάννης Σαρακιωτης, Ράνια Θρασκιά, Γιώργος Γαβρήλος, Γιώτα Πούλου Νίνα Κασσιμάτη και
Έλενα Ακρίτα. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν έδωσε το παρών. Γενικώς απέχει τον τελευταίο καιρό. Δεν θεωρείται όμως ότι έχει φύγει από το πλευρό του Στέφανου. Η Θεοδώρα Τζάκρη είπε κάποια στιγμή ότι δεν πίστευε ότι θα έφτανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το επίπεδο. Ο Κασσελάκης είπε στους βουλευτές ότι η υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ του έχει στοιχίσει και οικονομικά και προσωπικά αλλά θεωρεί «δίκαιο τον σκοπό» και θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τέλους. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 35 βουλευτές και 31 το ΠΑΣΟΚ. Εάν αποχωρήσουν πέντε βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.
«Δεν έχω offshore»
Νέο πεδίο μάχης στο παρά πέντε του συνεδρίου προκάλεσε η βόμβα του Παύλου Πολάκη στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε εκτάκτως χθες στις 5.30 το απόγευμα. Οι φήμες κυκλοφορούσαν από το πρωί. Ο Παύλος Πολάκης τις προηγούμενες ημέρες άφηνε υπονοούμενα ότι έπρεπε να ψάξει περισσότερο τον Στέφανο Κασσελάκη για offshore κλπ πριν τον στηρίξει. Χθες τον κατήγγειλε για ψευδές πόθεν Έσχες. Το LIVENEWS έθεσε το σχετικό ερώτημα σε στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει offshore, δεν είναι σε fund, έχει αποχωρήσει από όλα» απάντησαν. Αν ο Πολάκης βρήκε κάποια παλιά εγγραφή δεν σημαίνει ότι είναι σε ισχύ σήμερα, όπως υποστήριξαν.
Fake news
Ο διευθυντής του Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης κατηγόρησε τον Παύλο Πολάκη για κινήσεις πανικού και fake news. «Αναφέρθηκε είτε σε ανενεργές εταιρείες από τις οποίες ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποχωρήσει πολύ πριν αναλάβει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ακόμη και στο «CV From Greece» το οποίο θεώρησε επιλήψιμο, παρότι επρόκειτο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που ο Στ. Κασσελακης είχε δημιουργήσει το 2013 για να βοηθήσει -αμισθί εννοείται- Έλληνες στην κατάρτιση του βιογραφικού τους προκειμένου να λάβουν υποτροφίες ή να βρουν εργασία στο εξωτερικό» δήλωσε. Η Πολιτική Γραμματεία, υιοθέτησε τις καταγγελίες Πολάκη. Τις χαρακτήρισε σοβαρότατες και υποστήριξε ότι βασίζονται «σε σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία για ψευδή δήλωση Πόθεν Έσχες στην Βουλή και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τον πρώην Πρόεδρο Στ. Κασσελάκη». «Καμία ανοχή σε έκνομες ενέργειες από όπου κι εάν προέρχονται, χωρίς κομματικές διακρίσεις» κατέληξε. Η στιγμή δεν είναι τυχαία. Μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για το αν ο Κασσελάκης θα περάσει την πόρτα του συνεδρίου ή όχι. Όλα κρίνονται από ώρα σε ώρα.
Στον αέρα το συνέδριο
Αν και οι εκλογές για συνέδρους έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έγινε για τα αυτονόητα, δηλαδή, πόσοι ψήφισαν, πόσοι εξελέγησαν, πόσοι κόπηκαν. Οι Kasselistas συγκέντρωσαν μόνοι τους τα πρακτικά των εφορευτικών επιτροπών και έχουν επιβεβαιώσει με προσωπικές επικοινωνίες 1.912 σύνεδρους από τους περίπου 3.500 όπως υποστηρίζουν. Ο τελικός αριθμός των συνέδρων όμως μπορεί να γίνει …τιραμόλα, να τον ξεχειλώσουν προσθέτοντας πρόσωπα εξ οφίτσιο, όπως φοβάται η πλευρά του πρώην προέδρου. Η άλλη ιλαροτραγωδία είναι ότι μέχρι χθες το βράδυ οι περισσότεροι σύνεδροι δεν είχαν πάρει κανένα SMS ότι είναι σύνεδροι ενώ ήδη είχαν αγοράσει τα εισιτήρια τους για να έρθουν στην Αθήνα.
Η λευκή Βίβλος
Φαίνεται να προηγήθηκαν στα sms οι ημέτεροι των «87» οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που ενημερώνονταν ότι είναι σύνεδροι. Οι Kasselistas έκαναν λόγο για λευκή και μαύρη Βίβλο. Δεν έμειναν όμως με σταυρωμένα χέρια.
Πάνω από 100 – 150 εθελοντές στα γραφεία του Ταύρου, σε κάθε βάρδια, κάνουν τις συνεννοήσεις για τις μετακινήσεις και την διαμονή των Kasselistas συνέδρων που θα έρθουν από την επαρχία. Έχουν στενάξει τα Airbnb και τα μικρά ξενοδοχεία. Κλείστηκαν λεωφορεία, Ι.Χ κλπ. «Να είστε όλοι οι νόμιμα εκλεγμένοι σύνεδροι αύριο στον χώρο του Συνεδρίου, στις επάλξεις» τους κάλεσε ο Κασσελάκης.
Άναψαν φωτιές τα τάμπλετ
Η ψηφοφορία με κωδικούς σε τάμπλετ για όσους εμφανιστούν μέσω zoom αλλά και για σύνεδρους που θα είναι παρόντες στο Gazi Live σήμαναν συναγερμό στο στρατόπεδο Κασσελάκη. Εξέφραζαν έντονη ανησυχία για «ψηφιακή νοθεία». «Πάνε για «συνέδριο 1961», στο οποίο θα είναι σύνεδροι και τα δέντρα» δήλωσε ο Κασσελάκης, παρομοιάζοντας καθ´ υπερβολήν τις ψηφοφορίες του ΣΥΡΙΖΑ με τις εθνικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961, που έμειναν στην ιστορία με την βαριά σκιά ότι ψήφισαν ακόμη και τα δέντρα.
Αντίο!
Το μεγάλο ερώτημα είναι, όμως, όχι το εάν ο Κασσελάκης θα ζητήσει την ακύρωση του αποκλεισμού του αλλά με ποιον τρόπο θα αποχωρήσει από έναν ΣΥΡΙΖΑ που τον πολεμάει με κάθε τρόπο και θέλει να τον εξοβελίσει. Ακόμη και η εκλογή του προεδρείου του συνεδρίου σήμερα μπορεί να δώσει την αφορμή εάν δείξει ότι η πλειοψηφία που θεωρούσε ότι είχε το στρατόπεδο Κασσελάκη καταλύθηκε
H Eurobank και η δειλή επιστροφή των τραπεζών στη Νοτιανατολική Ευρώπη
Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η διοίκηση της Eurobank για το εννεάμηνο δείχνουν πως (κάποιες) ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σε γειτονικές αγορές από τις οποίες είχαν φύγει τρέχοντας λόγω της πολυετούς κρίσης. Το 43% των καθαρών κερδών της Eurobank στο εννεάμηνο, που έφτασαν τα 1,145 δισεκ. προέρχονται από τις αγορές του εξωτερικού και συγκεκριμένα το 29% από την Κύπρο (περιλαμβανομένης και της Ελληνικής Τράπεζας που ενοποιείται πλήρως για πρώτη φορά), το 13% από την Βουλγαρία και το 2% από το Λουξεμβούργο. Τα έσοδα από τις προμήθειες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στο εννεάμηνο έφτασαν τα 57 εκατ. από τα 168 εκατ. που είχε ο όμιλος συνολικά. Τις χρειαζόμαστε τις τράπεζες στις γειτονικές αγορές, αν θέλουμε να στηριχθεί η ουσιαστική επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων εκτός συνόρων.
Μήπως τελικά φταίνε και οι μισθοί για τις ελλείψεις προσωπικού;
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat στηρίζουν, κατά κάποιο τρόπο, όσους θεωρούν πως οι χαμηλές αμοιβές είναι μία από τις αιτίες των προβλημάτων που έχουν οι επιχειρήσεις στην αναζήτηση προσωπικού. Μεταξύ αυτών που έχουν εκφράσει δημοσίως αυτή την άποψη είναι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δύο φορές τα τελευταία χρόνια είχε προτρέψει, από το βήμα συνεδρίων, τις επιχειρήσεις που δηλώνουν πως δεν βρίσκουν προσωπικό να δώσουν μεγαλύτερους μισθούς. Τι δείχνουν τα στοιχεία; Πως ενώ το 2022 η Ελλάδα ξεπερνούσε την Πολωνία και την Ρουμανία σε μέσο ύψος αμοιβών, το 2023 και οι δύο αυτές χώρες μας ξεπέρασαν με αποτέλεσμα να βρεθούμε τρίτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αυξήσεις μισθών σε Πολωνία και Ρουμανία ήταν πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την Ελλάδα. Το 2023 μόνο οι Βούλγαροι και οι Ούγγροι παίρνουν χαμηλότερες μέσες ετήσιες αμοιβές από τους Έλληνες. Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα ήταν το 2023, 17.013 ευρώ και δεν ξεπερνούσε το 45% του μέσου όρου μισθών στην Ε.Ε.
Επιμένει για τις υπεραποσβέσεις ο Σπ. Θεοδωρόπουλος
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος επιμένει στην αξιοποίηση του εργαλείου των υπεραποσβέσεων για τη στήριξη των επενδύσεων, όπως είπε χθες σε συνέδριο του ελληνικού Fortune. Οι υπεραποσβέσεις, τόνισε, γίνονται εύκολα και τη στιγμή που το χρειάζεται ο επενδυτής ενώ και δημοσιονομικά αποδίδουν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με μια φορολογική ελάφρυνση που μοιράζεται σε αρκετά χρόνια. Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος είπε πως στη βιομηχανία τα μηχανήματα έχουν χρόνο απόσβεσης τα πέντε έως δέκα χρόνια ενώ τα κτιριακά ακόμα μεγαλύτερο διάστημα. Όμως το δημόσιο θα εισπράξει από την πρώτη ημέρα που ξεκινά η επένδυση, όπως από τον ΦΠΑ, τις εισφορές για μισθωτούς εργαζόμενους, κ.α.
Γι’ αυτό το λόγο, κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ, δημοσιονομικά αντέχεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων ενώ δε χρειάζεται κάθε επενδυτής να περνάει από διαδικασίες και εγκρίσεις μέχρι να λάβει μια επιχορήγηση για την επένδυσή του. Το ίδιο μέτρο εφάρμοσε με επιτυχία η Πορτογαλία. Η στήλη συγκρατεί και την άποψη Θεοδωρόπουλο πως «δεν είμαστε επενδυτικός προορισμός για ξένους» αφού δεν «είμαστε ελκυστικότεροι από τους ανταγωνιστές μας». Κάποιοι θα μπορούσαν να απαντήσουν «ποιος θέλει τους ξένους;» αφού μπορεί να ανοίξουν αγορές και να ανατρέψουν ισορροπίες.
Προς αλλαγή του επικέντρου της πολιτικής στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων
Αν και δεν ήταν -και δεν είναι- επί της αρχής υπέρ της “επιδοματικής πολιτικής”, δηλαδή της υποταγής κάθε πλεονάζουσας δημοσιονομικής δυνατότητας στην καταβολή ολοένα περισσότερων και υψηλότερων επιδομάτων, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε από τις διαδοχικές κρίσεις, κατά πρώτον, λόγω της πανδημίας και κατά δεύτερον λόγω της Ουκρανίας, να δώσει απανωτά έκτακτα επιδόματα.
Αφότου έχει ομαλοποιηθεί (σχετικά) η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, η κυβέρνηση έχει βάλει μπρος την αλλαγή του χάρτη των επιδομάτων με βάση τον άξονα της δικαιότερης και πιο στοχευμένης καταβολής τους και δημοσιονομικά καύσιμα τα αυξημένα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ιδίως στις τάξεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το επόμενο βήμα θα είναι η διαμόρφωση ενός “Ενιαίου Μητρώου” για όλα -ανεξαιρέτως- τα επιδόματα “ όπως είναι στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να υπάρχει μια εποπτεία συνολική” και “συσχέτιση μεταξύ των επιδομάτων”.
Το βρετανικό σύστημα προβλέπει όχι μόνο ένα κεντρικό μητρώο, αλλά και ανώτατο πλαφόν αλλά και κλίμακες ανά περιφέρεια. Η στήλη δεν έχει πληροφορηθεί αν θα μπει και στην Ελλάδα ανώτατο πλαφόν στο σύνολο του ποσού που δικαιούται να λάβει κάποιος από το κράτος (όπως στην Βρετανία). Σε κάθε περίπτωση, επιδόματα (προφανώς) θα συνεχίσουν να… υπάρχουν, έτσι ή αλλιώς. Εκείνο, όμως, που φαίνεται να μην “υπάρχει” διακριτά στα μάτια των πιο ευάλωτων πολιτών είναι μία πιο αποφασιστική αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος από πλευράς κράτους. Κινήσεις έχουν γίνει (πχ Σπίτι μου Ι), αλλά η στήλη πληροφορείται πως οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σχεδιάζεται να είναι πιο άμεσες, πιο γρήγορες και πιθανότατα πιο αποτελεσματικές (και δεν μιλάμε μόνο για το Σπίτι Μου ΙΙ).
Οι ελπίδες στη Nadia María Calviño Santamaría
Στις 21 Νοεμβρίου έρχεται στην Αθήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Nadia Calvino που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τέως υπουργός Οικονομίας και πρώτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης του Pedro Sachez ενδέχεται να έχει ισχυρό ρόλο σε μια πιθανή μετεξέλιξη του Ταμείου Ανάκαμψης. Μερικοί θεωρούν πως η ΕΤΕπ θα είναι το όχημα μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει ένα νέο fund στήριξης των επενδύσεων που θα διαδεχθεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Και η κα Calvino έχει σοβαρές άκρες στην Κομισιόν αφού μεταξύ 2006 και 2018 υπηρέτησε σε υψηλότατες θέσεις στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΤΕπ, αλλά και συμβουλευτική υποστήριξη σε κρίσιμα προγράμματα που δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που θα ήθελε η κυβέρνηση και η Ε.Ε.
Η κοινή ανακοίνωση επτά υπουργείων για τις ψηφιοποιήσεις και η αλήθεια
Αν θέλουμε να έχουμε πραγματική μείωση της γραφειοκρατίας και ουσιαστικό περιορισμό της ταλαιπωρίας των πολιτών πρέπει να ψηφιοποιήσουμε εκατομμύρια σελίδες χαρτιού και άλλου υλικού που βρίσκεται σήμερα σε υποθηκοφυλακεία, νοσοκομεία, αποθήκες δικαστηρίων, κ.α. Χθες, μάλιστα, επτά υπουργεία θεώρησαν καλό να βγάλουν κοινή ανακοίνωση για να μας ενημερώσουν πως προχωρά αυτή η διαδικασία ψηφιοποίησης του έγχαρτου υλικού, ακτινογραφιών, δικογραφιών, κ.ο.κ. Η αλήθεια, είναι, κάπως δυσάρεστη όμως. Γιατί τα έργα, αν και οι διαγωνισμοί ξεκίνησαν πριν από δύο και 2,5 χρόνια βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο και σίγουρα μακριά από τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ποιο είναι το ποσοστό ψηφιοποίησης στην Υγεία; Μηδέν! Στην Δικαιοσύνη; Μηδέν! Ακόμα και προχωρημένα έργα, όπως το Κτηματολόγιο απειλούνται με μπλόκο λόγω προσφυγών από τους αναδόχους.