Κόσμος

Το Ιράν «προειδοποιεί» τον Ντόναλντ Τραμπ να μην απειλήσει την Ισλαμική Δημοκρατία

Το Ιράν κάλεσε το Σάββατο (09.11.2024) τον Ντόναλντ Τραμπ να «αλλάξει» την πολιτική του απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία. Στην προηγούμενη προεδρική θητεία του, ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ακολουθήσει πολιτική πιέσεων απέναντι στην Τεχεράνη.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να δείξει ότι δεν ακολουθεί τις λάθος πολιτικές του παρελθόντος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος στρατηγικών υποθέσεων του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ήταν ο αρχιτέκτονας από την ιρανική πλευρά της πυρηνικής συμφωνίας, που συνήφθη το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά το σύμφωνο τορπιλίστηκε τρία χρόνια αργότερα, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από αυτό και επέβαλε εκ νέου βαριές κυρώσεις ως μέρος μιας πολιτικής «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν.

«Ως άνθρωπος των υπολογισμών, θα πρέπει να δει ποια ήταν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της πολιτικής και αν επιθυμεί να συνεχίσει ή να αλλάξει αυτή την επιζήμια πολιτική», είπε ο Ζαρίφ, αναφερόμενος στην καριέρα του Τραμπ και δεδομένου ότι ο τελευταίος είναι επιχειρηματίας.

Η πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ σημαδεύτηκε επίσης από την απόφασή του τον Ιανουάριο του 2020 να δολοφονήσει στο Ιράκ τον ισχυρό Ιρανό στρατηγό, Κασέμ Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα της στρατηγικής περιφερειακής επιρροής του Ιράν.

Την Πέμπτη (07.11.2024), η Τεχεράνη, μέσω του διπλωματικού εκπροσώπου της, Ισμαήλ Μπαγκαΐ, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα καταστήσει δυνατή την «επανεξέταση των λανθασμένων προσεγγίσεων του παρελθόντος».

Ωστόσο, δεν ανέφερε το όνομα του Τραμπ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλες τις στρατηγικές αποφάσεις, δεν αναφέρθηκε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές σε ομιλία της την Πέμπτη.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Τρίτη (05.11.2024) ότι δεν επιδιώκει να βλάψει το Ιράν, αλλά αντίθετα ότι επιθυμεί οι Ιρανοί να έχουν «μια πολύ ευημερούσα χώρα».

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές σημειώνεται σε μία ευαίσθητη στιγμή για το Ιράν, που εμπλέκεται στον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς και στη διάχυση της σύγκρουσης στον γειτονικό Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ.

Αυτές οι δύο ένοπλες οργανώσεις υποστηρίζονται οικονομικά και στρατιωτικά από την Τεχεράνη στον πόλεμό τους ενάντια στο κράτος του Ισραήλ, το οποίο το Ιράν δεν αναγνωρίζει.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεθάβουν νεκρούς και εγκλωβισμένους με τα χέρια τους από τα χαλάσματα του σεισμού στη Μιανμάρ - Δρόμοι κόπηκαν στη μέση, κτίρια διαλύθηκαν
Ο ηγέτης χούντας στη Μιανμάρ ζήτησε από όλες τις χώρες να προσφέρουν βοήθεια - Έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 60 πτώματα από μοναστήρια και άλλα κτίρια στην Πινμάνα
Σεισμός στην Μιανμάρ και στην Ταϊλάνδη
Η κυβέρνηση Τραμπ μεθοδεύει απελάσεις μεταναστών με νόμο του 18ου αιώνα – Το αίτημα στο ανώτατο δικαστήριο
Στις 15 Μαρτίου εκδόθηκε προσωρινή εντολή για αναστολή απέλασης 200 ανθρώπων, μέλη της συμμορίας Tren de Aragua, κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ που βασίστηκε στον Νόμο περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798
Οι ΗΠΑ απελαύνουν φερόμενα μέλη του Tren de Aragua για να φυλακιστούν στο Ελ Σαλβαδόρ