Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

Τραμπ και Νετανιάχου έχουν μιλήσει τρεις φορές για το Ιράν – «Αλλάξτε πολιτική» λέει η Τεχεράνη

Τραμπ και Νετανιάχου έχουν μιλήσει τρεις φορές για το Ιράν – «Αλλάξτε πολιτική» λέει η Τεχεράνη
REUTERS/Tom Brenner

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως έχει μιλήσει τρεις φορές με τον Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες ημέρες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις με το Ιράν.

Όπως τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «ήταν πολύ καλές και πολύ σημαντικές συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Συμφωνούμε απολύτως με κάθε πτυχή της ιρανικής απειλής και του κινδύνου που αυτή συνιστά. Βλέπουμε επίσης τις μεγάλες ευκαιρίες ενώπιον του Ισραήλ στον τομέα της ειρήνης και επέκτασής της και σε άλλους τομείς».

Παράλληλα, από την ισραηλινή πλευρά, το γραφείο του προέδρου της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Τρίτη για να συζητήσουν για τις κρίσεις στη Γάζα και στον Λίβανο.

Το Ιράν από την πλευρά του έχει καλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ να «αλλάξει» την πολιτική «μέγιστης πίεσης» που ακολούθησε κατά την πρώτη του θητεία προς την Ισλαμική Δημοκρατία.

Αλλαγή πολιτικής ζητά η Τεχεράνη

«Ο κ. Τραμπ πρέπει να δείξει ότι δεν ακολουθεί τις λάθος πολιτικές του παρελθόντος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιρανός αντιπρόεδρος στρατηγικών υποθέσεων,Ιρανός αντιπρόεδρος Στρατηγικών Υποθέσεων Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ήταν ο αρχιτέκτονας από την ιρανική πλευρά της πυρηνικής συμφωνίας, που συνήφθη το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά το σύμφωνο τορπιλίστηκε τρία χρόνια αργότερα, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από αυτό και επέβαλε εκ νέου βαριές κυρώσεις ως μέρος μιας πολιτικής «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν.

«Ως άνθρωπος των υπολογισμών, θα πρέπει να δει ποια ήταν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της πολιτικής και αν επιθυμεί να συνεχίσει ή να αλλάξει αυτή την επιζήμια πολιτική», είπε ο Ζαρίφ, αναφερόμενος στην καριέρα του Τραμπ και δεδομένου ότι ο τελευταίος είναι επιχειρηματίας.

Η πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ σημαδεύτηκε επίσης από την απόφασή του τον Ιανουάριο του 2020 να δολοφονήσει στο Ιράκ τον ισχυρό Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα της στρατηγικής περιφερειακής επιρροής του Ιράν.

Η Τεχεράνη, μέσω του διπλωματικού εκπροσώπου της Ισμαήλ Μπαγκαΐ, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα καταστήσει δυνατή την «επανεξέταση των λανθασμένων προσεγγίσεων του παρελθόντος».Ωστόσο, δεν ανέφερε το όνομα του Τραμπ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλες τις στρατηγικές αποφάσεις, δεν αναφέρθηκε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι δεν επιδιώκει να βλάψει το Ιράν, αλλά αντίθετα ότι επιθυμεί οι Ιρανοί να έχουν «μια πολύ ευημερούσα χώρα».

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές σημειώνεται μια ευαίσθητη στιγμή για το Ιράν, που εμπλέκεται στον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς και στη διάχυση της σύγκρουσης στον γειτονικό Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ.

Αυτά τα δύο κινήματα υποστηρίζονται οικονομικά και στρατιωτικά από την Τεχεράνη στον πόλεμο τους ενάντια στο κράτος του Ισραήλ, το οποίο το Ιράν δεν αναγνωρίζει.

Άνοιξαν σχολεία στο βόρειο Ισραήλ

Κάποια σχολεία άνοιξαν ξανά σήμερα στο βόρειο Ισραήλ, σχεδόν καθημερινό στόχο χτυπημάτων της λιβανικής Χεζμπολάχ, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών των ισραηλινών αρχών, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Παιδείας.

Τα σχολεία μπόρεσαν να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητες σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου της Χάιφας και της Γαλιλαίας, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής άμυνας που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη στοιχεία για τον αριθμό των σχολείων που άνοιξαν και πάλι και αυτά τα στοιχεία δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι αργότερα σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου για το βόρειο Ισραήλ.

Ωστόσο, τα σχολεία που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο παραμένουν κλειστά.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις 8 Οκτωβρίου 2023, όταν το λιβανέζικο ισλαμιστικό κίνημα άρχισε να εκτοξεύει βλήματα, κυρίως ρουκέτες, προς το βόρειο Ισραήλ, ισχυριζόμενο ότι ενεργεί αλληλέγγυα με τη σύμμαχό του Χαμάς στη Γάζα.

Πάνω από ένα χρόνο αργότερα, 60.000 από αυτούς παραμένουν εκτοπισμένοι.
Τα πυρά στη συνοριακή περιοχή εντατικοποιήθηκαν μετά την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στο νότιο Λίβανο στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις