Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Οι ανακοινώσεις Δένδια για το εξοπλιστικό «πακέτο» των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι ανακοινώσεις Δένδια για το εξοπλιστικό «πακέτο» των Ενόπλων Δυνάμεων
Φωτογραφία: Eurokinissi

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, την ερχόμενη εβδομάδας και συγκεκριμένα την Πέμπτη (14.11.2024), αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, να ανακοινώσει στην αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της βουλής το συνολικό εξοπλιστικό «πακέτο» που αφορά και τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας προτίθεται να ενημερώσει τους τομεάρχες άμυνας των κομμάτων του κοινοβουλίου για τον εξοπλιστικό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, οποίος περιλαμβάνει την ατζέντα 2024-2030 αλλά έχει και μακροπρόθεσμη προοπτική η οποία επεκτείνεται στην επόμενη δεκαετία.

Η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι κλειστή καθώς το εξοπλιστικό «πακέτο» περιλαμβάνει διαβαθμισμένα στοιχεία που αφορούν συγκεκριμένα προγράμματα.

Το onalert.gr έχει ήδη αποκαλύψει το περίγραμμα των αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν έπειτα από συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού με βάσει και τις δημοσιονομικές δυνατότητες σε βάθος χρόνου.

Το εξοπλιστικό «πακέτο» χωρίζεται σε προγράμματα η υλοποίηση των οποίων ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ή πρόκειται να αρχίσει άμεσα, αλλά και σε προγράμματα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Βασικό κριτήριο στην προτεραιοποίηση των προγραμμάτων αποτελούν οι επιχειρησιακές ανάγκες όπως τις καθορίζουν τα Γενικά Επιτελεία.

Προϋπόθεση τα FOS

Το πρώτο βήμα ήταν η επαναξιολόγηση των αρχικών προτάσεων για προγράμματα προς υλοποίηση τα οποία υπερέβαιναν τα 800. Τελικά, ο αριθμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων μειώθηκε περίπου στο 1/3 του αρχικού σχεδιασμού και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις άλλαξε η σειρά προτεραιότητας. Σε όλα τα προγράμματα στόχος είναι η εμπλοκή στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά την απόκτηση οπλικών συστημάτων θα περιλαμβάνεται απαραίτητα και η μέριμνα για υποστήριξη των συστημάτων σε βάθος χρόνου με ξεκάθαρες συμβάσεις.

Πρόκειται για βασική προϋπόθεση ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος όταν αγοράστηκαν πανάκριβα οπλικά συστήματα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συντήρηση και υποστήριξη τους. Μάλιστα, υπήρχαν ακόμα και περιπτώσεις απόκτησης όπλων όπως τα άρματα μάχης Leopard 2 χωρίς να συνοδεύονται καν από τα απαραίτητα πυρομαχικά, τα οποία αποκτήθηκαν αργότερα και με επιπλέον κόστος.

Στρατός Ξηράς

Όπως ήδη έχει αναφέρει το OnAlert.gr, προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς αποτελεί η δημιουργία «ομπρέλας» προστασίας με την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού «θόλου», ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο της χώρας με έμφαση στο Αιγαίο αλλά και σε κρίσιμες υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αποτελεί ειλημμένη απόφαση η συμφωνία με το Ισραήλ για τη αγορά πολλαπλών συστημάτων τα οποία θα καλύπτουν κάθε απειλή από αέρος είτε πρόκειται για μη επανδρωμένα UCAV είτε βαλλιστικούς πυραύλους είτε κάθε άλλο εναέριο επιθετικό οπλικό σύστημα. Στο πρόγραμμα προβλέπεται η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με συμπαραγωγή μέρους των συστημάτων.

Δεδομένη θεωρείται η ενίσχυση ενίσχυση με νέους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (MLRS). Το Στρατιωτικό Επιτελείο φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην απόκτηση των ισραηλινής κατασκευής ΠΕΠ τύπου PULS της εταιρείας Elbit.

Ο εκσυγχρονισμός των MLRS M270AO, τους οποίους διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο του σύμφωνα με την αρχική προσφορά εταιρείας Lockheed Martin η οποία ξεπερνά το 1 δις ευρώ κρίνεται οικονομικά ασύμφορος με την εταιρεία πάντως να δείχνει διάθεση να επανέλθει με νέα βελτιωμένη πρόταση.

Η ενίσχυση με ΤΟΜΑ αποτελεί προτεραιότητα με το ΓΕΣ να περιμένει απάντηση από τις ΗΠΑ στο νέο αίτημα για παραχώρηση επιχειρησιακών Bradley έπειτα από την απόρριψη των 62 μεταχειρισμένων-παροπλισμένων TOMA, λόγω πολύ υψηλού κόστους επαναφοράς. Το Στρατιωτικό Επιτελείο πάντως εξετάζει και άλλες προτάσεις από την αγορά της Ευρώπης για αγορά καινούργιων ΤΟΜΑ.

Πολεμικό Ναυτικό

Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί για τον Στόλο ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ». Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται να έχει καταλήξει στο τελικό «πακέτο» αναβάθμισης των πλοίων από την κοινοπραξία TKMS-Thales Nederlands.

Επιπλέον ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την απόκτηση τεσσάρων καινούργιων υποβρυχίων με τρεις προτάσεις να εξετάζονται ήδη από το Ναυτικό Επιτελείο όπως έχει αναφέρει το OnAlert.gr, ενώ θα προχωρήσει άμεσα και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων υποβρυχίων 214 κλάσης «Παπανικολής».

Σε εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών τους συστημάτων θα υποβληθούν και οι πυραυλάκατοι Super Vita κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ». Ο μακροχρόνιος σχεδιασμός εν αναμονή των τεσσάρων φρεγατών Belharra προβλέπει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των φρεγατών Constellation αλλά και της ευρωκορβέτας.

Πολεμική Αεροπορία

Βασική προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία αποτελεί η έναρξη των έργων υποδομής στης 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, η οποία θα υποδεχθεί έως το 2030 τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς F-35. O σχεδιασμός προβλέπει την αναβάθμιση των 38 F-16 block 50 σε Viper για να ακολουθήσει η απόκτηση νέων όπλων που θα εξοπλίσουν τόσο τα F-16 Viper όσο και τα F-35.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το OnAlert.gr η απόκτηση επιπλέον γαλλικών μαχητικών Rafale, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000-5, βρίσκεται στον προγραμματισμό του ΓΕΑ. Όμως, προτεραιότητα αποτελεί η υποστήριξη των γαλλικών μαχητικών και των δύο τύπων που ήδη διαθέτει στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία.

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: Onalert.gr 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις