Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Άμστερνταμ: Η αστυνομία με τη βοήθεια 3D ολογράμματος ζητά πληροφορίες για τη δολοφονία ιερόδουλης

Άμστερνταμ: Η αστυνομία με τη βοήθεια 3D ολογράμματος ζητά πληροφορίες για τη δολοφονία ιερόδουλης

Στην περιβόητη συνοικία με τα κόκκινα φώτα στο Άμστερνταμ, το 3D ολόγραμμα μιας γυναίκας, «κάθεται» πίσω από ένα παράθυρο.

Κοιτάζει τους περαστικούς και στη συνέχεια εμφανίζεται να χτυπάει το παράθυρο και να θολώνει με την ανάσα της το τζάμι πάνω στο οποίο γράφει τη λέξη «βοήθεια».

Το ολόγραμμα αυτό, «ανήκει» στην Bernadett «Betty» Szabó, μια 19χρονη εργαζόμενη του σεξ από την Ουγγαρία, που δολοφονήθηκε στην ολλανδική πρωτεύουσα το 2009.

Τώρα, περισσότερα από 15 χρόνια μετά το θάνατό της, η αστυνομία ελπίζει να βρει νέες πληροφορίες για τη δολοφονία της.

Η Szabó μεγάλωσε σε συνθήκες φτώχειας στην ουγγρική πόλη Nyíregyháza, πριν μετακομίσει στο Άμστερνταμ, όταν ήταν 18 ετών οπότε και άρχισε να εργάζεται ως ιερόδουλη, ανέφερε η ολλανδική αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Γρήγορα έμεινε έγκυος, αλλά συνέχισε να εργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και γέννησε τον γιο της τον Νοέμβριο του 2008.

Τρεις μήνες αργότερα, βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της, μέσα σε μια λίμνη αίματος. Είχε μαχαιρωθεί «δεκάδες φορές», είχε ανακοινώσει τότε η αστυνομία.

Παρά την εκτεταμένη έρευνα, στο πλαίσιο της οποία η αστυνομία είδε δεκάδες βίντεο από κάμερες παρακολούθησης, ανέκρινε μάρτυρες και «χτένισε» τον τόπο του εγκλήματος, η υπόθεση τελικά μπήκε στο αρχείο.

Η ολογραφική αναπαράσταση της Szabó δημιουργήθηκε για να προσεγγίσει όσους μπορεί να γνωρίζουν κάτι για τη δολοφονία της, αλλά δεν εμφανίστηκαν όταν συνέβη.

Ο Benjamin van Gogh, συντονιστής της ομάδας καταζητούμενων προσώπων στο Άμστερνταμ, δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και πως στόχος είναι η αποδοχή της δικαιοσύνης για την οικογένεια και τους φίλους της Betty, καθώς και για την ίδια την υπόθεση.

Η Eline Roovers, εκπρόσωπος της αστυνομίας του, δήλωσε στο CNN ότι «ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσουμε».

«Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που διαπράττουν ένα τέτοιο έγκλημα συνήθως λένε σε πολλά άτομα τι έχουν κάνει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν περισσότερα για τον θάνατο της Μπέτι», είπε.

Η αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση έχει αυξηθεί σε 30.000 ευρώ.

Το Άμστερνταμ δέχεται τουρίστες από όλο τον κόσμο, επισήμανε η Roovers, γι’ αυτό η αστυνομία καλεί όσους επισκέφθηκαν την πόλη τον Φεβρουάριο του 2009 να επικοινωνήσουν μαζί της αν γνωρίζουν κάτι περισσότερο για την υπόθεση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις