Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Reuters: Η Ελλάδα αναπτύσσει δικό της Iron Dome – Το κόστος, τα συστήματα και το σχέδιο λειτουργίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Reuters: Η Ελλάδα αναπτύσσει δικό της Iron Dome – Το κόστος, τα συστήματα και το σχέδιο λειτουργίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις
REUTERS/Amir Cohen

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επιβεβαιώνει σήμερα (14.11.2024) τα ρεπορτάζ του OnAlert.gr και του δημοσιογράφου Κώστα Σαρικά, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που αφορά την προμήθεια αντιαεροπορικού «θόλου» στα πρότυπα του Iron Dome του Ισραήλ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ βρίσκονται σε τελικό στάδιο, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να αναπτύξουν τα επόμενα χρόνια έναν ολοκληρωμένο «αντιαεροπορικό» θόλο, αντίστοιχο του ισραηλινού Iron Dome.

«Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό και αντι-drone σύστημα και είμαστε σε επαφές με το Ισραήλ», δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, έκανε ανάρτηση σήμερα στο «Χ» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024 -35 δημιουργείται ενιαίος αντιαεροπορικός και αντί – drone «θόλος» σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο μονάδας».

Πόσο κοστίζει ο «θόλος»

Όπως αναφέρει το Reuters, το πρόγραμμα θα κοστίζει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, με την ευθύνη υλοποίησης του να έχει μεν ο Στρατός Ξηράς αλλά με απόλυτα διακλαδικό χαρακτήρα, καθώς ο «θόλος» αεράμυνας θα περιλαμβάνει όλα τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και αφορούν την επιτήρηση, έλεγχο και αναχαίτιση κάθε εναέριας απειλής είτε αυτή αφορά πυραυλική επίθεση, είτε εναέρια μέσα επανδρωμένα και μη.

Οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, έχουν προχωρήσει με τις δύο πλευρές να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την οριστική συμφωνία.

Η αναμενόμενη συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή σε σημαντικό ποσοστό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με διπλό στόχο, την επιστροφή μέρους του κόστους πίσω στην Ελλάδα αλλά και την δυνατότητα συντήρησης, υποστήριξης και αναβάθμισης εντός συνόρων από εγχώριες εταιρείες και ελληνικά χέρια.

REUTERS/Ammar Awad

Ο τρόπος λειτουργίας

Το ελληνικό Επιτελείο έχει ήδη «σημαδέψει» τα συστήματα «made in Israel», τα οποία θα αποτελέσουν την «καρδιά» του «θόλου» αεράμυνας. Συστήματα, τα οποία θα «δέσουν» με όσα ήδη διαθέτουν και πρόκειται να διατηρήσουν στο οπλοστάσιο τους τα επόμενα χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως οι αμερικανικοί Patriot.

Ο χαρακτήρας του «θόλου» θα είναι απόλυτα δικτυοκεντρικός και θα περιλαμβάνει ένα σύνολο αισθητήρων που θα καλύπτουν τουλάχιστον το FIR Αθηνών, αλλά και συστήματα τα οποία θα μπορούν να καταστρέφουν στόχους και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου του εχθρού.

Στον ευρύτερο χαρακτήρα του «θόλου» περιλαμβάνονται τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι καινούργιες Μονάδες του Στόλου. Θα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα στον εντοπισμό και στην καταστροφή στόχων ενώ θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του δικτυοκεντρικού συστήματος να δέχονται δεδομένα από το σύνολο των αισθητήρων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

REUTERS/Violeta Santos Moura

Από τι θα αποτελείται

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, τρία ισραηλινής κατασκευής συστήματα θα αποτελέσουν τη «ραχοκοκαλιά» του «θόλου» αεράμυνας, με διαμόρφωση προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Έμφαση δίνεται στην προστασία στόχων και περιοχών υψηλής αξίας ενώ τα συστήματα θα διαθέτουν διαφορετική εμβέλεια και δυνατότητες με στόχο να καλυφθεί συνολικά ο εναέριος χώρος έναντι κάθε απειλής.

Το David’s Sling θα βρίσκεται στην κορυφή της «πυραμίδας», καθώς καλύπτει αποστάσεις που αγγίζουν τα 300 χιλιόμετρα, ενώ για προστασία σε μικρότερες εμβέλειες φαίνεται ότι επιλέγονται το SPYDER «All in One», αλλά και το σύστημα Barak. Και τα τρία έχουν δοκιμαστεί στην πράξη και καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες του ΓΕΕΘΑ, όπως έχουν αποφασιστεί σε συνεργασία και με τους τρεις Κλάδους.

Το David’s Sling αποτελεί το πιο σύγχρονο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας με αντιβαλλιστικό χαρακτήρα, καθώς διαθέτει εμβέλεια έως και 300 χιλιόμετρα με ταχύτητα βλήματος που φτάνει τα 7.5 mach. Πρόκειται για οπλικό σύστημα το οποίο εξάγεται για πρώτη φορά και αποτελεί συμπαραγωγή της ισραηλινής Rafael με την αμερικανική Raytheon.

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Το Barak MX της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας καλύπτει αποστάσεις από 35 έως και 150 χιλιόμετρα ανάλογα με τον πύραυλο, με ύψος αναχαίτισης που φτάνει έως και τα 30 χιλιόμετρα.

Το Spyder (Surface-to-air Python and Derby) είναι αυτοκινούμενο σύστημα μικρής και μεσαίας εμβέλειας, το οποίο κατασκευάζεται από την Rafael σε συνεργασία με την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία. Με τους πυραύλους Python-5 και Derby έχει εμβέλεια 20 και 50 χιλιόμετρα αντίστοιχα, ανώτατο υψόμετρο τα 30.000 και 52.000 πόδια αντίστοιχα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα των πυραύλων αγγίζει τα 4 Mach.

Με πληροφορίες και από OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις