Παρασκευή, 15 Νοε.
16oC Αθήνα

Τζορτζ Ουάσινγκτον: Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που ο Σταλόνε τόλμησε να τον συγκρίνει με τον Τραμπ

REUTERS/Carlos Barria
REUTERS/Carlos Barria

Ο γνωστός ηθοποιός Σιλβέστερ Σταλόνε αποθέωσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο γκαλά του America First Policy Institute (AFPI) την Πέμπτη (14.11.2024) με μια σύντομη ομιλία στην οποία έφτασε να αποκαλέσει τον Τραμπ «δεύτερο Τζορτζ Ουάσινγκτον». 

Μιλώντας στο κοινό στην εκδήλωση που διοργάνωσε το μη κερδοσκοπικό think-tank του Τραμπ, ο Σιλβέστερ Σταλόνε τον επαίνεσε ως «μυθικό χαρακτήρα», δηλώνοντας: «Κανείς στον κόσμο δεν θα μπορούσε να έχει καταφέρει αυτό που έκανε, γι’ αυτό νιώθω δέος».

Μάλιστα εξήγησε τη σύγκριση, υπενθυμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του Τζορτζ Ουάσινγκτον στη διαμόρφωση των ΗΠΑ.

«Όταν ο Τζορτζ Ουάσιγκτον υπερασπιζόταν τη χώρα του, δεν είχε ιδέα ότι θα άλλαζε τον κόσμο», σημείωσε. «Μαντέψτε τι; Έχουμε τον δεύτερο Τζορτζ Ουάσιγκτον».

Η στιγμή που ο Σταλόνε αποκαλεί τον Τραμπ «μύθο» και «δεύτερο Τζορτζ Ουάσινγκτον»

Ο Σταλόνε ήταν ο τελευταίος ομιλητής της βραδιάς – μιλώντας μόνο για περίπου δύο λεπτά – πριν ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ ανέβει στη σκηνή.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Σταλόνε άρχισε να μιλάει για τον χαρακτήρα του «Ρόκι» (σ.σ. από τη σειρά ταινιών πυγμαχίας στην προωταγωνίστησε ο ίδιος) και για το πώς περνούσε από μια μεταμόρφωση, αλλάζοντας ζωές, «όπως ακριβώς και ο πρόεδρος Τραμπ».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πραγματικά μυθικό χαρακτήρα. Κανείς στον κόσμο δεν θα μπορούσε να καταφέρει αυτό που κατάφερε αυτός, για αυτό και τρέφω δέος», είπε.

Ο Σταλόνε συνέχισε την ομιλία του συγκρίνοντας τον Τραμπ με τον Τζορτζ Ουάσινγκτον και το πώς η αφοσίωσή του στην Αμερική άλλαξε τον κόσμο.

«Όταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον υπερασπιζόταν τη χώρα του, δεν είχε ιδέα ότι θα άλλαζε τον κόσμο, γιατί χωρίς αυτόν, μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν ο κόσμος. Και ξέρετε κάτι; Έχουμε τον δεύτερο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Συγχαρητήρια!», είπε ο Σταλόνε πριν αρχίσει να παίζει το «God Bless the U.S.A.» (μτφ. Ο Θεός να ευλογεί τις ΗΠΑ) του Lee Greenwood.
Μετά από μια σύντομη παύση, ο Τραμπ ανέβηκε στη σκηνή μετά την εισαγωγή του Σταλόνε και του έσφιξε το χέρι, ενώ είπε λίγα λόγια στον ηθοποιό.

Ποιος είναι ο Τζορτζ Ουάσινγκτον 

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, ένας από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ήταν ένας ήρωας του πολέμου, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση της βρετανικής κυριαρχίας και έπειτα συνέβαλε στη σύσταση του νέου ανεξάρτητου έθνους ως ο πρώτος ηγέτης του.

Είχε ύψος περίπου 1,83, ήταν δεινός ιππεύς, εξαιρετικός χορευτής και έγινε είδωλο των Αμερικανών.

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον γεννήθηκε το 1732 στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ ήταν στρατιωτικός και πολιτικός που υπηρέτησε ως ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από το 1789 έως το 1797. 

Διορίστηκε από το Δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσο ως διοικητής του Γενικού Επιτελείου του Ηπειρωτικού Στρατού το 1775 και οδήγησε τις Πατριωτικές δυνάμεις στη νίκη στον Αμερικανικό Επαναστατικό Πόλεμο.

Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Συνταγματικής Συνέλευσης το 1787, η οποία συνέταξε και επικύρωσε το Σύνταγμα της χώρας και ίδρυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Ουάσινγκτον έχει γίνει έτσι ευρέως γνωστός ως ο «πατέρας της χώρας του».

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίστηκε, στις 30 Απριλίου 1789, στη Νέα Υόρκη και έγινε ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μάλιστα, εξελέγη με ομόφωνη επιλογή από 69 εκλογείς, και χαρακτηρίστηκε ως εθνοπατέρας, αφού κύριο μέλημά του ήταν να δημιουργήσει μία ισχυρή χρηματοδοτούμενη κυβέρνηση που θα προήγαγε την ουδετερότητα απέναντι στα ευρωπαϊκά πεδία μάχης.

Ο Ουάσινγκτον είχε ένα όραμα ενός μεγάλου και ισχυρού κράτους που θα βασίζεται σε δημοκρατικές γραμμές χρησιμοποιώντας ομοσπονδιακή εξουσία.

Επεδίωξε η κεντρική κυβέρνηση να χρησιμοποιηθεί με σκοπό τη διατήρηση της ελευθερίας, τη βελτίωση των υποδομών, την προσάρτηση των δυτικών περιοχών, την προώθηση του εμπορίου, την εύρεση ενός μονίμου κεφαλαίου, την μείωση των περιφερειακών εντάσεων και την προώθηση του πνεύματος του εθνικισμού.

Αυτός ξεκίνησε την παράδοση που ήθελε τους προέδρους των Η.Π.Α. να μην επιδιώκουν την εκλογή τους για τρίτη θητεία στο αξίωμα, η οποία εντάχθηκε ως η 22η Τροπολογία στο Σύνταγμα των ΗΠΑ μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (21 Μαρτίου 1947).

Παρέμεινε ακομμάτιστος καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του (ο μόνος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που το έκανε) και αντιτάχθηκε στον διχασμό των πολιτικών κομμάτων, αλλά ευνόησε μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

Πέθανε το 1799 σε ηλικία 67 ετών. Ο θάνατός του βύθισε το έθνος στο πένθος καθώς θεωρούνταν ένα πρόσωπο που είχε γίνει συνώνυμο της δύναμης, της ηθικής και της νομιμότητας για τις ΗΠΑ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις