Τετάρτη, 20 Νοε.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το νέο δόγμα Πούτιν, ο πυρηνικός τρόμος και η στάση της Δύσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το νέο δόγμα Πούτιν, ο πυρηνικός τρόμος και η στάση της Δύσης

Με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις έπειτα από την απόφαση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναθεωρήσει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ επιτρέπουν τη χρήση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων από την Ουκρανία.

Η Ρωσία απείλησε χθες Τρίτη, (20.11.24)  ότι θα υπάρξει η «προσήκουσα» ανταπόδοση της επίθεσης που εξαπέλυσε η Ουκρανία στην επικράτειά της με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS, κρίνοντας πως ο πόλεμος εισέρχεται σε «νέα φάση» και διαμηνύοντας ότι οι πιθανότητες χρήσης πυρηνικών όπλων μεγεθύνονται.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία καταδίκασαν τη ρητορική της Μόσχας για τη χρήση πυρηνικών όπλων, στηλιτεύοντας την «ανεύθυνη» συμπεριφορά της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σουμπίχα από την πλευρά του κάλεσε να επιδειχθεί «ψυχραιμία» όσον αφορά την αναθεώρηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος και κανένας να μην «παραδοθεί στον φόβο».

«Το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα τους και ρητορική τους για τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκβιασμός», είπε ο κ. Σουμπίχα ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε πως συνεχίζει να «επιτηρεί» την κατάσταση, προσθέτοντας πως «τίποτε δεν υποδεικνύει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία».

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την «κλιμάκωση» στη στάση της Ρωσίας και απαίτησε να επιδειχθεί «λογική». «Έχει ευθύνες ως κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Μακρόν σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο της G20 στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Σημείωσε ακόμη πως κάλεσε τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ρίξει «όλο του το βάρος», να ασκήσει «πίεση», να αξιοποιήσει «τη δυνατότητά του να διαπραγματευτεί» ώστε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να «σταματήσει τις επιθέσεις».

Τη 1.000ή ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, περίπου 50 χώρες επαναβεβαίωσαν χθες στον ΟΗΕ την υποστήριξή τους στο Κίεβο, απαιτώντας την άμεση απόσυρση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι βοήθησαν τον ουκρανικό στρατό στα πλήγματά του εναντίον της παραμεθόριας ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ.

Ακολούθησαν το «πράσινο φως» που δόθηκε από την Ουάσιγκτον στο Κίεβο την Κυριακή να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι ATACMS στο ρωσικό έδαφος.

Τον Σεπτέμβριο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως εάν η Ουκρανία χρησιμοποιούσε στο ρωσικό έδαφος πυραύλους δυτικής κατασκευής, αυτό θα σήμαινε πως «οι χώρες του NATO βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας».

Η επίθεση με πυραύλους ATACMS

Ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει ακόμη εκφραστεί δημόσια για την ουκρανική επίθεση χθες το πρωί η οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, στοχοποίησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, «στις 03:25» (τοπική ώρα· 02:25 ώρα Ελλάδας), «ο εχθρός έπληξε εγκατάσταση στην περιφέρεια Μπριάνσκ», όχι μακριά από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, με «τακτικούς πυραύλους ATACMS». Πέντε καταστράφηκαν κι έκτος υπέστη ζημιά από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.

Η εκτόξευση των πυραύλων επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από ουκρανό αξιωματούχο ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πάντως ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιορίστηκε να πει αρχικά πως η χώρα του διαθέτει τέτοιους πυραύλους και θα «τους χρησιμοποιήσει».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του έκρινε, στο περιθώριο της G20 στο Ρίο, πως αυτό στέλνει το «μήνυμα» ότι η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες «θέλουν κλιμάκωση». «Πρόκειται για νέα φάση του πολέμου της Δύσης εναντίον της Ρωσίας και κατά συνέπεια, θα αντιδράσουμε», ανέφερε.

Τόνισε πως οι πύραυλοι ακριβείας που προμήθευσαν οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο «χωρίς τη βοήθεια αμερικανών ειδικών και εκπαιδευτών».

Ο ρώσος ΥΠΕΞ κάλεσε τους Δυτικούς να «διαβάσουν ολόκληρο» το νέο ρωσικό δόγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων, που επισημοποίησε χθες ο πρόεδρος Πούτιν και διευρύνει την πιθανότητα καταφυγής σε πυρηνικά όπλα σε περίπτωση «μαζικής» επίθεσης από χώρα χωρίς πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά υποστηριζόμενη από πυρηνική δύναμη. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως πρόκειται για αναφορά στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για νέα επίδειξη της ανεύθυνης ρητορικής που επιδεικνύει η Ρωσία εδώ και δυο χρόνια», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον.

Για «ανεύθυνη ρητορική» μίλησαν επίσης ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επισείσει επανειλημμένα την απειλή καταφυγής στα πυρηνικά όπλα από το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Κίεβο απαιτούσε εδώ και μήνες να της δοθεί «πράσινο φως» να πλήξει στρατιωτικούς στόχους σε βάθος στη ρωσική επικράτεια για να αποδιοργανώσει τον ανεφοδιασμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που σύμφωνα με την ουκρανική και δυτικές κυβερνήσεις έχουν πλέον στο πλευρό τους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας.\

Ζελένσκι: Χάνουμε τον πόλεμο χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε πως ο πόλεμος ενδέχεται να κριθεί το 2025. «Αυτή η φάση θα κρίνει ποιος θα υπερισχύσει», είπε, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι «η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία» αν και αυτό είναι «πολύ δύσκολο».

Ωστόσο ο κ. Ζελένσκι αναγνώρισε, για πρώτη φορά, πως η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να τελειώσει η θητεία του προέδρου Πούτιν για να «αποκατασταθεί» η εδαφική εθνική κυριαρχία της — οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας.

Ήταν η πρώτη φορά που παραδέχθηκε ότι το Κίεβο «ίσως» χρειαστεί να αποδεχθεί, για κάποιο διάστημα, την απώλεια των εδαφών υπό ρωσική κατοχή.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο Fox News, το τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμά η αμερικανική δεξιά, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία θα γνώριζε την ήττα στον πόλεμο με τη Ρωσία αν οι ΗΠΑ σταματούσαν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, την ώρα που το Κίεβο και ευρωπαίοι σύμμαχοί του φοβούνται το ενδεχόμενο απεμπλοκής της Ουάσιγκτον αφού αναλάβει την εξουσία ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την 20ή Ιανουαρίου 2025.

«Αν την κόψουν (τη στρατιωτική βοήθεια), θεωρώ πως θα χάσουμε. Ασφαλώς θα παραμείνουμε, θα δώσουμε μάχη (…) αλλά δεν νομίζω πως θα έχουμε αρκετά για να επιβιώσουμε», τόνισε.

«Να φτιάξουμε 3.000 πυραύλους cruise και δεκάδες χιλιάδες drones καμικάζι»

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να αυξήσει την παραγωγή τόσο στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όσο και στους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, με στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξουσιοδότησε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους τύπου ATACMS εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκμεταλλεύεται την χρονική συγκυρία για να δώσει εντολή στην αμυντική βιομηχανία να υποστηρίξει τις πυραυλικές δυνατότητες της χώρας.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο ουκρανικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο παρουσίασης του σχεδίου ανθεκτικότητας για την Ουκρανία, ο Πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα αντισταθμίσουν την έλλειψη πυρομαχικών για τα συστήματα πυροβολικού του ουκρανικού Στρατού Ξηράς.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία επιδιώκει την παραγωγή τουλάχιστον 30.000 drones μεγάλης εμβέλειας για το 2025, ενώ σε εξέλιξη είναι η κατασκευή ενός τεχνολογικού κέντρου για τον σχεδιασμό και την μετέπειτα ανάπτυξή τους.

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι τόνισε την ανάγκη παραγωγής 3.000 πυραύλων cruise αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών μονής κατεύθυνσης (που θα λειτουργούν σαν βλήματα ακριβείας) για το 2025, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως «απάντηση» στα ιρανικής κατασκευής drones «καμικάζι» που εκτοξεύει η Ρωσία.

Νωρίτερα η ουκρανική διπλωματία ορκίστηκε πως το Κίεβο δεν θα υποταχθεί «ποτέ» στη Μόσχα, ενώ η Ρωσία, όπως συνηθίζει, δήλωσε σίγουρη για τη νίκη.

Στα πεδία των μαχών, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προελαύνουν σε διάφορους τομείς του αχανούς μετώπου, ειδικά κοντά στο Κουράχοβε (ανατολικά), όπου ανακοίνωσαν χθες πως κυρίευσαν ακόμη ένα χωριό.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η προσεχής επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκαλεί στην Ουκρανία τον φόβο ότι θα αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαβεβαίωσαν πως είναι διατεθειμένες να σηκώσουν το βάρος «της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης» του Κιέβου, τόνισε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι έπειτα από συνάντηση στη Βαρσοβία με ευρωπαίους ομολόγους του.

Αναζητείται ωστόσο πεδίο διαρκούς συνεννόησης, την ώρα που ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνεχίζει να δέχεται από το Κίεβο και άλλους σφοδρές επικρίσεις για την πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, την πρώτη έπειτα από δυο χρόνια.

ΗΠΑ και Ευρώπη «απίστευτα ανήσυχες»

ΗΠΑ και Ευρώπη φοβούνται κλιμάκωση του ρωσικού υβριδικού πολέμου, εν μέσω πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Η Δύση δεν κρύβει πλέον την έντονη ανησυχία της μετά και την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης δηλώνουν «απίστευτα ανήσυχοι», καθώς η Μόσχα «ορκίζεται» να απαντήσει στη χρήση πυραύλων αμερικανικής κατασκευής ATACMS από το Κίεβο σε στόχους εντός της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον «Guardian», το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ανησυχεί «απίστευτα» για την εκστρατεία υβριδικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Δύσης, εν μέσω φόβων ότι θα κλιμακωθεί μετά την πρώτη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους στο έδαφος της Ρωσίας, έπειτα και από την άρση των περιορισμών από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει με «κατάλληλη» απάντηση, ακόμα και πυρηνική, αλλάζοντας το πυρηνικό της δόγμα τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια στιγμή, δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το όποιο ρωσικό χτύπημα είναι πιθανό να μην περιοριστεί στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αλλά οπουδήποτε αλλού στον κόσμο!

Πιθανές υβριδικές επιθέσεις της Μόσχας θα μπορούσαν να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης ενεργειών δολιοφθοράς και δολοφονιών στην Ευρώπη ή περαιτέρω εξοπλισμού αντιπάλων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τις περιοχές Ινδο-Ειρηνικού, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για τις συζητήσεις για πιθανή ρωσική απάντηση.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί συζήτησαν τον ασύμμετρο πόλεμο της Ρωσίας κατά τη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες την Τρίτη, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησαν τη Ρωσία σε κοινή τους δήλωση ότι «επιτίθεται συστηματικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας».

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ δήλωσε:

«Γενικά, ανησυχούμε απίστευτα για τον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο και είναι κάτι που είμαστε σε στενό συντονισμό με τους Ευρωπαίους συμμάχους και άλλους συμμάχους και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο». Αναφερόμενος στην πρόσφατη δολιοφθορά σε δύο υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα, ο Μάθιου Μίλερ πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα «λογοδοτήσει» για περαιτέρω τέτοιες ενέργειες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να καθυστερήσει μία περαιτέρω κλιμάκωση ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενδέχεται να μειώσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και να μεσολαβήσει για μία ειρηνευτική συμφωνία που αναμένεται να ευνοήσει τη Μόσχα.

Ανάλυση Skynews: Θα πατήσει ο Πούτιν το κόκκινο κουμπί; 

Τις προθέσεις της Μόσχας διερευνά σε ανάλυσή του το Skynews μετά την επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους ATCMS και την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος την οποία υπέγραψε σήμερα (19/11/24) ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τι θα κάνει λοιπόν τώρα η Ρωσία; Θα φτάσει πραγματικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν το κόκκινο κουμπί;» διερωτάται ο αναλυτής. Και συνεχίζει: «Θεωρητικά, θα μπορούσε. Αφού ενέκρινε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας νωρίτερα σήμερα, έχει τώρα αυτή την επιλογή. Σε μια ελαφρώς συγκαλυμμένη προειδοποίηση προς τη Δύση, μείωσε το όριο για ένα πυρηνικό χτύπημα, επιτρέποντας στη Μόσχα να απαντήσει με πυρηνικά εάν δεχθεί επίθεση από οποιοδήποτε κράτος ακόμα και αν χρησιμοποιήσει συμβατικά όπλα. Αυτό περιλαμβάνει πυραύλους, αεροσκάφη, ακόμη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Μόσχα θεωρεί επίσης ότι μια επίθεση στο έδαφός της από μια μη πυρηνική δύναμη (Ουκρανία) που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη (ΗΠΑ) ως κοινή επίθεση. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε αυτές τις απειλές. Και τώρα, μετά από μήνες και αφού τις ζύγισε αρκετά η Ουάσιγκτον επιτέλους απαντά στην μπλόφα της Μόσχας».

Ο αναλυτής εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους η Ρωσία δεν θα απαντήσει. «Για αρχή, ο κύριος σύμμαχός της, η Κίνα, δεν θα το ανεχθεί. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η Μόσχα είναι απίθανο να διακινδυνεύσει να νιώσει την οργή της νέας κυβέρνησης του Λευκού Οίκου. Τα σημάδια που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα επιδιώξει μια γρήγορη λήξη της σύγκρουσης, η οποία πιθανότατα θα ήταν υπέρ της Ρωσίας. Η εκτόξευση ενός πυρηνικού όπλου τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτροχιάσει αυτή την προσπάθεια».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις