Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Ιταλική σούπα μινεστρόνε: Το μυστικό υλικό που την αναβαθμίζει

Ιταλική σούπα μινεστρόνε: Το μυστικό υλικό που την αναβαθμίζει

Η σούπα Μινεστρόνε της Λιγουρίας, είναι μια σούπα, πλήρες γεύμα. Υπάρχει, όμως, ένα μυστικό υλικό που την ανεβάζει επίπεδο, σε γεύση.

Διαβάζοντας τη συνταγή, όλα φαίνονται αναμενόμενα. Ξεκινάμε με ψιλοκομμένα αρωματικά λαχανικά (όπως καρότα, σέλερι, κρεμμύδι, γλυκοκολοκύθα), κάνουμε πια μικρή παράκαμψη, προσθέτοντας ντομάτα κονκασέ και απογειώνουμε με σάλτσα πέστο, που κάνει τη σούπα, ένα ταξίδι στη βόρεια Ιταλία.

Χρησιμοποιούμε πέστο σε βαζάκι, που συχνά, έχουμε στο ψυγείο μας, για τα ντέσινγκ στις σαλάτες μας και για ενίσχυση γεύσης, στις σάλτσες ζυμαρικών.

Εκτός από το πέστο, αυτή η σούπα έχει μερικά ακόμα μυστικά για την ακαταμάχητη γεύση της. Την πανσέτα! Ακριβώς όπως το μπέικον, που κάνει τα πάντα καλύτερα, έτσι και η πανσέτα μπορεί να βελτιώσει άμεσα, σχεδόν, όλα τα πιάτα. Σε αυτή τη συνταγή, η πανσέτα γίνεται τραγανή σε λίγο ελαιόλαδο και παραμένει στην κατσαρόλα όταν προστεθούν τα αρωματικά. Αυτό ενισχύει πραγματικά τη γεύση της σούπας, δίνοντας μια αλμυρή βάση umami στο ζωμό.

Σούπα μινεστρόνε και τα μυστικά για καλύτερη γεύση

Υλικά:

  • 1/4 του φλυτζανιού καλό ελαιόλαδο
  • 120 γρ. πανσέτα, σε κύβους 1,5 εκατοστού (όλοι οι κύβοι των λαχανικών πρέπει να είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος)
  • 1 ½ φλιτζάνι κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζάνια καρότα κομμένα
  • 2 φλιτζάνια σέλερι
  • 2 ½ φλιτζάνια γλυκοκολοκύθα
  • 4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 7-8 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κονσέρβα ιταλικά φασόλια κανελίνι, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο κοφτό μακαρονάκι
  • Μια έτοιμη συσκευασία φύλλα baby σπανάκι
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας πέστο από το βαζάκι
  • Μπρουσκέτα σκόρδου (δείτε τη συνταγή πιο κάτω)
  • Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μεγάλη κατσαρόλα.
Ρίχνουμε την πανσέτα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 6 έως 8 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι, την κολοκύθα, το σκόρδο και το θυμάρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 8 έως 10 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ζωμό κοτόπουλου, τη δάφνη, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και 1-1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, στην κατσαρόλα.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι, για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Πετάμε το φύλλο δάφνης. Προσθέτουμε τα φασόλια και τα μαγειρεμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε.
Η σούπα πρέπει να είναι αρκετά πηχτή, αλλά αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε περισσότερο ζωμό κοτόπουλου.

Λίγο πριν σερβίρουμε, ξαναζεσταίνουμε τη σούπα, προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε.
Μόλις μαραθούν τα φύλλα του σπανακιού, προσθέτουμε το λευκό κρασί και το πέστο.
Ανάλογα με την αλμύρα του ζωμού κοτόπουλου, προσθέτουμε άλλο ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι για γεύση.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο σούπας με μια σκορδόμπρουσκέτα από πάνω.

Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και προσφέρουμε ζεστή, για πραγματική θαλπωρή.

Μπρουσκέτα σκόρδου

  • 1 μπαγκέτα
  • Καλό ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση κατά μήκος

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.

Κόβουμε τη μπαγκέτα στη μέση και ύστερα στα 4.
Αλείφουμε και τις δύο πλευρές του ψωμιού με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο και τρίβουμε το πάνω μέρος της ψίχας, με τη μισή σκελίδα σκόρδου.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις