Υπάρχουν δεκάδες συνταγές για κοτόπουλο με λαχανικά. Αυτό το «λευκό» ψευτο-γιουβέτσι, δηλαδή χωρίς την κλασική κόκκινη σάλτσα, όμως, πρέπει να το φτιάξετε.
Το πιάτο, δεν είναι σαν το κλασικό γιουβέτσι, που ξέρουμε και λατρεύουμε, βεβαίως, αλλά έχει λιγότερο ζυμαρικό και περισσότερο κοτόπουλο, λαχανικά και πολλά μυρωδικά, που μπαίνουν στη συνταγή ολόκληρα με τα κλωναράκια, για περισσότερη γεύση και άρωμα.
Είναι ιδανικό γιατρικό για την ταλαιπωρία, της ψυχής και του σώματος, για το κρύωμα αλλά και για τις βροχερές μέρες, όταν έχουμε χρόνο να περιμένουμε το φαγητό μας, να γίνει νόστιμο και θεραπευτικό.
Μην σας παραξενέψει το γεγονός ότι σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι μέχρι το κριθαράκι μας να γίνει τέλειο. Μένει al dente και την επόμενη μέρα, για να μην σας πω ότι είναι καλύτερο, γευστικά, την επομένη. Επίσης, μην χάσετε την ευκαιρία να φτιάξετε αυτό το φαγητό μόνο και μόνο επειδή δεν έχετε σαφράν. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λίγο κουρκουμά ή μαλακό, ήπιο, κάρι, αν σας αρέσει το άρωμά του.
Γιουβέτσι κοτόπουλο στην κατσαρόλα με λαχανικά και κριθαράκι
Υλικά:
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο
- 2 φλιτζάνια καρότα (σε κύβους 2 εκατοστών)
- 2 φλιτζάνια σέλερι (σε κομμάτια 2 εκατοστών)
- 3 πράσα ψιλοκομμένα, το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος
- 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη μαραθόριζα
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 5 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου (τον κρατάμε ζεστό)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κλωστές σαφράν
- 6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 8 κλωναράκια φρέσκο μαϊντανό
- 10 κλωναράκια φρέσκο άνηθο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 1/2 φλιτζάνι κριθαράκι μέτριο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σε γάστρα που μπορείς να βάλεις στο μάτι της κουζίνας και ύστερα στον φούρνο.
Στεγνώνουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας, το τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το στήθος προς τα κάτω και σοτάρουμε για 5 με 7 λεπτά χωρίς να το μετακινούμε, μέχρι να ροδίσει καλά η πέτσα του. Γυρίζουμε το στήθος προς τα πάνω και το σοτάρουμε για άλλα 4 με 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και στην κάτω μεριά. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιάτο.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα καρότα, το σέλερι, το πράσο και τη μαραθόριζα και σοτάρουμε για 10 με 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό. Επιστρέφουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, με το στήθος προς τα πάνω, απλώνοντας τα λαχανικά γύρω από το κοτόπουλο. Ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου, το σαφράν και νερό για να καλύψουμε το κοτόπουλο με ένα μόνο εκατοστό του στήθους εκτεθειμένο.
Δένουμε το θυμάρι, τον μαϊντανό και τον άνηθο σε ένα δέμα με σπάγκο κουζίνας και βάζουμε το μπουκετάκι μας στην κατσαρόλα μαζί με 1½ κουταλιά της σούπας, αλάτι και 1½ κουταλάκι του γλυκού, πιπέρι.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση, σκεπάζουμε και ύστερα βάζουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά, ελέγχοντας ότι το υγρό σιγοβράζει.
Πετάμε το μπουκετάκι με τα μυρωδικά και ρίχνουμε στο ζουμί το κριθαράκι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος, σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε μέσα τη γάστρα, για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι.
Χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια, τραβάμε και χωρίζουμε το κοτόπουλο σε τέταρτα. Τραβάμε, προσεκτικά το κρέας του στήθους μακριά από τα κόκαλα (αφήνω τα κόκαλα στο μπούτι).
Για να σερβίρουμε, βάζουμε σε μεγάλα ρηχά μπολ, πρώτα κοτόπουλο και από πάνω ζωμό με κριθαράκι και λαχανικά και σερβίρουμε ζεστό με λίγο λεμόνι στο πλάι, αν σας αρέσει στη γεύση.