Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Ελένη Σαββίδου: Η Ελληνοαμερικανίδα που έγινε μητέρα στα 54 της με τη μέθοδο της αναγέννησης ωοθηκών

Ελένη Σαββίδου: Η Ελληνοαμερικανίδα που έγινε μητέρα στα 54 της με τη μέθοδο της αναγέννησης ωοθηκών

Ένα πανέμορφο αγοράκι απέκτησε με τη βοήθεια της επιστήμης στα 54 της χρόνια η Ελένη Σαββίδου, Ελληνίδα της ομογένειας στις ΗΠΑ.

Η 56χρονη σήμερα Ελένη Σαββίδου, που ζει και εργάζεται στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ήταν το κεντρικό πρόσωπο του 1st Greek Health Tourism Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης την Τρίτη (19/11/24) με τη συμμετοχή Ελλήνων γιατρών και δημοσιογράφων

Πριν από 20 μήνες έγινε μητέρα ενός υγιέστατου αγοριού, πετυχαίνοντας την πολυπόθητη μητρότητα χάρη στην ευκαιρία που της έδωσε η επιστήμη να παρατείνει χρονικά τη δυνατότητά της να τεκνοποιήσει.

Η προσωπική διαδρομή της Ελένης Σαββίδου μοιάζει με αυτή χιλιάδων γυναικών που αποφασίζουν ότι θέλουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ηλεκτρολόγος μηχανικός με εξειδίκευση στον φωτισμό εξωτερικών χώρων, επικεντρώθηκε για χρόνια στην καριέρα της, ζώντας μεταξύ Αμερικής, Ντουμπάι και Κύπρου. Απορροφήθηκε τόσο πολύ που δεν κατάλαβε πότε τα χρόνια της γονιμότητας πέρασαν γι’ αυτήν, όπως λέει η ίδια.

Στα 47 της, άρχισε να σκέφτεται τη μητρότητα, αλλά η φυσική σύλληψη ήταν δύσκολη. Ήταν 54 ετών όταν απευθύνθηκε στον Δρ. Κωνσταντίνο Πάντο στην Ελλάδα, αποφασισμένη να δοκιμάσει τη μέθοδο PRP και τη διαδικασία φυσικού κύκλου.

«Συνειδητοποίησα πως, όσο σημαντική κι αν ήταν η καριέρα μου, η έλλειψη παιδιού ήταν ένα μεγάλο κενό στη ζωή μου. Όταν έμαθα ότι είμαι έγκυος, άρχισα να κλαίω. Στην αρχή δεν το έλεγα, γιατί φοβόμουν την κριτική λόγω ηλικίας. Όμως, γέννησα και άλλαξε η ζωή μου. Η ηλικία δεν έχει τόση σημασία όσο η φυσική και συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας. Ευχαρίστως θα το ξανάκανα», εξομολογήθηκε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Forum.

H εγκυμοσύνη της στη συνέχεια, την οποία είχε τάξει στην Παναγία, όπως είπε, εξελίχθηκε ομαλά. «Γέννησα φυσιολογικά, και νιώθω ευγνωμοσύνη για τον γιατρό μου, που έκανε το όνειρό μου πραγματικότητα. Σήμερα, κάθε μέρα ανυπομονώ να γυρίσω σπίτι για να δω τον γιο μου, τον Γιώργο», εξομολογείται.

Η μέθοδος PRP είναι ελληνική

Το πρόβλημα με τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που βρίσκονται σε κλιμακτήριο ή έχουν διακοπή περιόδου, είναι πως δεν ανταποκρίνονται σε διεγερτικές θεραπείες.

Στη μέθοδο PRP (Platelet-Rich Plasma) για την αναγέννηση των ωοθηκών χρησιμοποιείται πλάσμα αίματος. Το PRP ενεργοποιεί τις ωοθήκες, προσφέροντας λύση σε πολλές περιπτώσεις.

«Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας κάνουν φυσικό κύκλο, γιατί δεν ανταποκρίνονται οι ωοθήκες τους σε διεγέρσεις με φάρμακα για να παράξουν ωάρια», τονίζει ο εμπνευστής της μεθόδου μαιευτήρας – γυναικολόγος, Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος και συνεχίζει: 

«Χρησιμοποιούμε αιμοπετάλια και διεγείρουμε τις ωοθήκες και κάνουμε αναζοωγόνηση ωοθηκών. Είναι γυναίκες που είτε είναι σε κλιμακτήριο, είτε έχει σταματήσει η περίοδός τους, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζει.

Η πρωτοποριακή μέθοδος PRP, που ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2016 έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών κλινικών, με το ελληνικό παράδειγμα να γίνεται παγκόσμιο. Η μέθοδος δημοσιεύθηκε μάλιστα στον επιστημονικό τύπο και συγκεκριμένα στο New Scientist.

«Μεγάλες κλινικές IVF στην Αμερική έστειλαν ειδικούς για εκπαίδευση στη μέθοδο μας. Η μέθοδος υιοθετείται πλέον από γιατρούς διεθνώς», πρόσθεσε ο Δρ. Πάντος.

1st Greek Health Tourism Forum: Η διεθνής προβολή της Ιατρικής του Ιπποκράτη

Στο 1st Greek Health Tourism Forum, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα της Υγείας και του Ιατρικού Τουρισμού.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ), πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης, μιλώντας για τη διασύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με τα αμερικανικά, τόνισε την ανάγκη μεταλαμπάδευσης της γνώσης στους νέους γιατρούς της Ομογένειας, ενώ ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Κωνσταντίνος Πάντος, παρουσίασε τις ελληνικές πρωτοποριακές μεθόδους στη διαφύλαξη της γονιμότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε την ελληνίδα πρόξενο στη Νέα Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά και γιατρούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο The Mount Sinai, με τους οποίους έγιναν διερευνητικές συζητήσεις για να τεθεί μια βάση επιστημονικού διαλόγου και ερευνητικής συνεργασίας.

Αποστολή στις ΗΠΑ: Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις