Κόσμος

Αυστραλία: Στο κοινοβούλιο ο νόμος για την απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έθεσε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο σήμερα Πέμπτη (21.11.2024), το οποίο σκοπεύει να απαγορεύσει τη χρήση social media για παιδιά κάτω των 16 ετών, με πρόστιμα για τις εταιρίες που μπορεί να φτάνουν τα 33 εκατομμύρια δολάρια για παραβιάσεις.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Επικοινωνιών της Αυστραλίας, Μισέλ Ρόουλαντ εισήγαγε έναν νόμο που θα απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τα social media – για πρώτη φορά στον κόσμο – λέγοντας ότι η διαδικτυακή ασφάλεια αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις των γονιών.

Η Μισέλ Ρόουλαντ είπε ότι το TikTok, το Facebook, το Snapchat, το Reddit, το X (πρώην Twitter) και το Instagram ήταν μεταξύ των πλατφορμών που θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 33 εκατομμύρια δολάρια για συστημικές αποτυχίες στο να εμποδίσουν τα μικρά παιδιά να έχουν λογαριασμούς.

«Αυτό το νομοσχέδιο επιδιώκει να θέσει μια νέα κανονιστική αξία στην κοινωνία, ότι η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό της ενηλικίωσης στην Αυστραλία», είπε η Ρόουλαντ στο κοινοβούλιο.

«Υπάρχει ευρεία αναγνώριση ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα για να αποτραπεί η έκθεση νεαρών εφήβων και παιδιών σε αφιλτράριστες και αχανείς ροές περιεχομένου», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο έχει ευρεία πολιτική υποστήριξη. Αφού γίνει νόμος, οι πλατφόρμες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα χρόνο για να επεξεργαστούν πώς να εφαρμόσουν τον περιορισμό ηλικίας.

«Μου έστειλαν βίντεο με ένα ματσέτα»

«Ειλικρινά, ένιωθα πολύ φοβισμένος», λέει ο Τζέιμς, περιγράφοντας ένα περιστατικό στο Snapchat που τον άφησε να αναρωτιέται αν είναι ασφαλές να πάει στο σχολείο.

Ο 12χρονος Αυστραλός είχε διαφωνία με έναν φίλο του κι ένα βράδυ το παιδί τον πρόσθεσε σε μια ομαδική συνομιλία με δύο μεγαλύτερους εφήβους. Αμέσως ξεκίνησε να δέχεται βίαια μηνύματα στο κινητό του.

«Ο ένας από αυτούς φαίνεται να ήταν περίπου 17», λέει ο Τζέιμς στη BBC. «Μου έστειλε βίντεο με ένα ματσέτα… την κούναγε γύρω γύρω. Μετά υπήρχαν φωνητικά μηνύματα λέγοντας ότι θα με πιάσουν και θα με μαχαιρώσουν».

Ο Τζέιμς – όχι το πραγματικό του όνομα – άρχισε να χρησιμοποιεί το Snapchat όταν ήταν 10 ετών, αφού ένας συμμαθητής του πρότεινε σε όλους στην παρέα τους να κατεβάσουν την εφαρμογή. Αλλά αφού ενημέρωσε τους γονείς του για την εμπειρία του με τον διαδικτυακό εκφοβισμό, η οποία επιλύθηκε τελικά από το σχολείο του, ο Τζέιμς διέγραψε τον λογαριασμό του.

Η εμπειρία του αποτελεί μια προειδοποιητική ιστορία που δείχνει γιατί η προτεινόμενη απαγόρευση των social media για τα παιδιά κάτω των 16 ετών στην Αυστραλία είναι αναγκαία, λέει η μητέρα του, Έμμα, η οποία επίσης χρησιμοποιεί ψευδώνυμο.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι νόμοι, που θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αποσκοπούν στον μετριασμό της «βλάβης» που προκαλούν τα social media στα παιδιά της Αυστραλίας.

«Αυτό είναι για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες… Αυτοί, όπως και εγώ, ανησυχούν αρρωστημένα για την ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο. Θέλω οι αυστραλιανές οικογένειες να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση σας καλύπτει», δήλωσε.

Αλλά ενώ πολλοί γονείς χειροκρότησαν την κίνηση, κάποιοι ειδικοί αμφισβητούν αν τα παιδιά πρέπει – ή ακόμη και μπορούν – να αποκλείονται από την πρόσβαση στα social media και ποια θα είναι τα αρνητικά αποτελέσματα αυτού.

Μπορεί να εφαρμοστεί;

Η νέα νομοθεσία παρέχει ένα «πλαίσιο» για την απαγόρευση. Όμως το έγγραφο των 17 σελίδων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα, δεν αναλύει σημαντικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η απαγόρευση θα ισχύει για όλα τα παιδιά κάτω των 16 ετών και δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις για υπάρχοντες χρήστες ή για εκείνους με γονική συναίνεση.

Οι τεχνολογικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως 50 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (32,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), εάν δεν συμμορφωθούν, αλλά θα υπάρξουν εξαιρέσεις για πλατφόρμες που μπορούν να δημιουργήσουν «υπηρεσίες χαμηλού κινδύνου» που θεωρούνται κατάλληλες για παιδιά. Τα κριτήρια για αυτό το όριο δεν έχουν καθοριστεί ακόμη.

Δεν θα τεθούν περιορισμοί ηλικίας σε υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, διαδικτυακά παιχνίδια ή πλατφόρμες που υποστηρίζουν ουσιαστικά την υγεία και την εκπαίδευση των χρηστών. Επίσης, δε θα περιοριστεί η πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους που είναι δυνατή η πρόσβαση χωρίς λογαριασμό, όπως το YouTube.

Εμπειρογνώμονες σχετικά με την παιδική ευημερία και το Διαδίκτυο έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την απαγόρευση, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης παιδιών ηλικίας 14 και 15 ετών από τα ήδη εγκατεστημένα social media. 

Με πληροφορίες από BBC και Reuters

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ