Κυριακή, 1 Δεκ.
15oC Αθήνα

Oι καλύτερες τροφές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Oι καλύτερες τροφές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία μας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του χειμώνα που αυξάνονται κατακόρυφα οι αναπνευστικές ιώσεις.

Ωστόσο, αν υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, τότε, μπορείτε να ενισχύσετε σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να θωρακίσετε τον οργανισμό σας.

Ας δούμε μαζί τις καλύτερες τροφές που λειτουργούν ως «ασπίδα» απέναντι στα εποχικά κρυολογήματα.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα βασικά αντιοξειδωτικά στα μανιτάρια είναι το σελήνιο, η βιταμίνη C και η χολίνη, βοηθώντας τον οργανισμό να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες.

Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στα μανιτάρια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης D.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι ένας από τους πιο θρεπτικούς ξηρούς καρπούς. Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Γιαούρτι

To γιαούρτι περιέχει προβιοτικά συστατικά τα οποία είναι σημαντικά για καλή υγεία του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μικροβίωμα του εντέρου συνεργάζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα για να μειώσουν τα παθογόνα και να εντείνουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις.

Το μικροβίωμα είναι οι αποικίες των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο.

Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του από το οξειδωτικό στρες.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει θειϊκές ενώσεις (αλλισίνη, θειο-αλληλοκυστεϊνη), οι οποίες τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αλλισίνη έχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλισίνη δρα κατά των καρκινικών κυττάρων.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς (μπαχαρικό) περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται κουρκουμίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, που προκαλείται από συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος και η βουλωμένη μύτη.

Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να καταπολεμήσει το κρυολόγημα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C αποτελεί την κυριότερη βιταμίνη των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια). Η βιταμίνη C έχει έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, γαύρος, ζαργάνα, κολιός) είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τρυπτοφάνη, ταυρίνη και πολυαμίνες. Οι συγκεκριμένες ενώσεις βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνουν τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις