Κάποιες φορές πρέπει να τρως με κλειστά μάτια. Να γεύεσαι, να οσφραίνεσαι και να μην περιορίζεις την εμπειρία σε αυτό που βλέπεις σε πρώτο επίπεδο.
Γιατί η γεύση έχει πολλά επίπεδα. Εκτείνεται και βαθαίνει, με την προϋπόθεση ότι ξεκινάμε με καλά υλικά και χτίζουμε με υπομονή, αρωματικά και βότανα. Ένα πολύ δεκτικό υλικό, που αποζημιώνει, σχεδόν πάντα, είναι τα μανιτάρια. Η γήινη γεύση τους, δίνει συχνά την αίσθηση του κρέατος και μπορούν να υποκαταστήσουν, άνετα μια ζουμερή μπριζόλα, αν ψηθούν ολόκληρα στη σχάρα.
Ιδανικό μανιτάρι για σχάρα, είναι το portobello. Αυτά τα καφέ μανιτάρια έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και υφή κρέατος. Μπορούν να ψηθούν, να γεμιστούν με ό,τι σας αρέσει και να τηγανιστούν με πανάρισμα ή χωρίς.
Είναι υπέροχα για ορεκτικά, ή για συνοδευτικά, όμως, εμείς που είμαστε sandwich lovers, θα βάλουμε το portobello steak, σε ψωμάκι σαν steak sandwich. Απλότητα και γεύση στα καλύτερά τους.
Portobello steak sandwich
Υλικά για ένα σάντουιτς:
- 1 μεγάλο μανιτάρι πορτομπέλο (το κοτσάνι ελαφρώς κομμένο)
- 1 κουταλιά της σούπας μαλακό βούτυρο ή φυτική λιπαρή ουσία
- 1/2 σκελίδα σκόρδο (τριμμένη ή ψιλοκομμένη)
- 1 κουταλιά της σούπας πλατύφυλλο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ρολάκι τσιαμπάτα (ή μαλακό brioche)
- θαλασσινό αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
- χυμό λεμονιού
- μερικά φύλλα μαρουλιού (iceberg)
Εκτέλεση:
Αν δεν έχετε μπάρμπεκιου στη διάθεσή σας, μπορείτε να ψήσετε τα portobello στον φούρνο. Προθερμαίνουμε στους 200°C.
Βάζουμε σε ένα ταψάκι, το μανιτάρι με το κοτσάνι, προς τα πάνω.
Ανακατεύουμε το βούτυρο, το σκόρδο και τον μαϊντανό μαζί με μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και λίγο πιπέρι και απλώνουμε στην πάνω πλευρά του μανιταριού.
Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να στραγγίσουν οι βουτυρένιοι χυμοί και να ενωθούν με τους χυμούς από τα μανιτάρια.
Στραγγίζουμε το ζουμάκι από το ταψί σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με τη μουστάρδα.
Αλείφουμε το ψωμάκι και στις δύο πλευρές, με τη μουστάρδα, βάζουμε το μανιτάρι ρίχνουμε λίγο ανθό αλατιού, λίγο χυμό λεμονιού, τοποθετούμε μια φέτα μαρούλι και σκεπάζουμε με το καπάκι από το ψωμάκι.
Δαγκώστε με κλειστά μάτια. Δεν έχει σημασία τι είναι, αλλά τι γεύεστε.