Τετάρτη, 27 Νοε.
18oC Αθήνα

Καμπανάκι Κομισιόν: Η αρχή «δικαιοσύνη» βλάπτει σοβαρά την επίλυση του ιδιωτικού χρέους

Καμπανάκι Κομισιόν: Η αρχή «δικαιοσύνη» βλάπτει σοβαρά την επίλυση του ιδιωτικού χρέους
Φωτογραφία: iStock

Καμπανάκι για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και τις ανακτήσεις ενεχύρων από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, χτυπά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σ.σ. Κομισιόν) στην φθινοπωρινή έκθεσή της για την μεταπρογραμματική εποπτεία που δημοσίευσε χθες (26.11.2024).

Κλειδί για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους είναι η αποτελεσματική αναδιάρθρωσή του από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και η αποτελεσματική λειτουργία της αναγκαστικής εκτέλεσης, τονίζει η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Όσο για τις τιτλοποιήσεις που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης, η έκθεση της Κομισιόν λέει ότι σε πολλές περιπτώσεις υποαποδίδουν έναντι των στόχων και αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες ανακτήσεις από ρευστοποιήσεις ενεχύρων, εξαιτίας της αναστολής πλειστηριασμών κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, των καθυστερήσεων στις δικαστικές διαδικασίες, του υψηλού ποσοστού ανεπιτυχών πλειστηριασμών και της έλλειψης ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά NPLs.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, η έκθεση αναφέρει ότι μεταξύ Απριλίου 2024 και Σεπτεμβρίου 2024 ο αριθμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών αυξήθηκε κατά 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Επιπλέον, το ποσοστό των αναστολών μειώθηκε σημαντικά, από 50% σε 25,6%. Ωστόσο, περίπου το 75% των πλειστηριασμών αποβαίνουν άκαρποι, ενώ στους επιτυχείς πλειστηριασμούς σε τρίτους συμμετέχοντες καταλήγει μόνο το 50% περίπου των ακινήτων.

Παράγοντες που εμποδίζουν την επιτυχή διεξαγωγή των πλειστηριασμών, αναφέρει η έκθεση, είναι:

  1. η υπερβολικά μεγάλη διάρκεια της δικαστικής επίλυσης διαφωνιών μετά τον πλειστηριασμό (συνήθως ορίζονται ημερομηνίες ακροάσεων πέραν του 2033) και
  2. οι σημαντικές καθυστερήσεις στην εγγραφή συναλλαγών στο κτηματολόγιο.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, στο διευρυμένο σχήμα προστασίας ενεργητικού (Ηρακλής ΙΙΙ) προγραμματίζονται συνολικά εννέα τιτλοποιήσεις, τρεις εκ των οποίων είχαν αιτηθεί στο προηγούμενο καθεστώς και έξι νέες, συμπεριλαμβανομένων των δύο τιτλοποιήσεων από Attica Bank και Παγκρήτια.

Η μικτή λογιστική αξία αυτών των εννέα τιτλοποιήσεων ανέρχεται σε 9,526 δισ. ευρώ, ενώ οι κρατικές εγγυήσεις που θα τις συνοδεύσουν ανέρχονται σε 3,015 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει αύξηση των κρατικών εγγυήσεων κατά 1 δισ. ευρώ (στα 3 δισ.) και παράταση του Ηρακλή ΙΙΙ μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις