Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει τα ευεργετικά οφέλη του ελαιόλαδου για τον οργανισμός μας.
Το ελαιόλαδο έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και αντιοξειδωτικές ενώσεις, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, το ελαιόλαδο καταπολεμά τον σακχαρώδη διαβήτη, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυρίαρχο το ελαϊκό οξύ.
Τα επώνυμα, τυποποιημένα ελαιόλαδα που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ ελέγχονται αυστηρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βάσει υψηλών προδιαγραφών, από τους αρμόδιους φορείς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι έλεγχοι αποσκοπούν στην προστασία του καταναλωτικού κοινού.
Ωστόσο, σε περίπτωση που έχετε προμηθευτεί κάποια συσκευασία με ελαιόλαδο από την λαϊκή αγορά και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι εξαιρετικά παρθένο, και όχι νοθευμένο, μπορείτε να κάνετε ένα απλό τεστ.
Τοποθετήστε στο ψυγείο σ’ένα μικρό μπουκάλι ελάχιστη ποσότητα από το ελαιόλαδο που αγοράσατε και αφήστε το για μερικές ώρες. Αν το λάδι γίνει στέρεο και διαπιστώσετε ότι είναι παγωμένο, τότε είναι καλή ένδειξη ότι το λάδι που προμηθευτήκατε είναι εξαιρετικά παρθένο.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Η διαδικασία για την τυποποίηση ελαιόλαδου ξεκινά από την εμφιάλωσή του.
Η τυποποίηση του ελαιόλαδου αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την καθαρότητα του προϊόντος, δηλαδή τη γνησιότητα του. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα απόλυτο φυσικό προϊόν, που παραλαμβάνεται κατευθείαν από το ελαιοτριβείο, χωρίς καμία περαιτέρω επεξεργασία ή πρόσμιξη.
Συνεπώς, κατά την διαδικασία της τυποποίησης, στην ετικέτα αναγράφονται οι υποχρεωτικές ενδείξεις, όπως η ημερομηνία λήξης του προϊόντος (μεταξύ 12 και 18 μηνών), αλλά και τα στοιχεία του τυποποιητή. Μάλιστα, για την ποιοτική διασφάλιση του προϊόντος οι εταιρείες είναι εφοδιασμένες με πώμα ασφαλείας για την αποφυγή νοθείας.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι παχύτερο από τα περισσότερα λάδια, οπότε πρέπει να λάβετε κυρίως υπόψη σας το άρωμα και τη γεύση του.
Το παρθένο ελαιόλαδο έχει συνήθως φρουτώδη οσμή, ενώ η γεύση του είναι πικρή ή πικάντικη, ανάλογα με την ποιότητά του.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το χρώμα του, καθώς μπορεί να διαφοροποιείται και να έχει από χρυσαφένια απόχρωση μέχρι βαθύ πράσινο.
Το μη τυποποιημένο ελαιόλαδο συνήθως δεν αναγράφει πάνω στη συσκευασία του την ημερομηνία λήξης και έτσι δεν γνωρίζουμε πόσο παλιό είναι. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα αν το προϊόν που αγοράζετε, έχει ετικέτα με τις απαραίτητες ενδείξεις.
Μπορεί να είναι παλαιάς σοδειάς και ενδέχεται να έχει μείνει στην αποθήκη για περισσότερο διάστημα από το αναμενόμενο.
Για το ελαιόλαδο που έχει δυσάρεστη οσμή και γεύση αναφέρουμε ότι είναι ταγγισμένο. Η τάγγιση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αλλοίωση του ελαιόλαδου με το πέρασμα του χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το φως, η θερμότητα και το οξυγόνο είναι πιθανό να υποβαθμίσουν την ποιότητα του προϊόντος.
Γι’ αυτό το λόγο, φροντίστε πάντα να προμηθεύεστε σκουρόχρωμες συσκευασίες (πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι).
Τέλος, ο τρόπος φύλαξης παίζει σημαίνοντα ρόλο για να διατηρήσετε τα πολύτιμα συστατικά του ελαιόλαδου. Η έκθεση στο φως, το οξυγόνο, αλλά και η υγρασία μπορούν να επιφέρουν αλλοιώσεις στην γεύση του και το άρωμα του.
Για την καλύτερη συντήρηση του ελαιόλαδου, λοιπόν, φροντίστε να το αποθηκεύετε σε σκιερό και δροσερό μέρος (ιδανικά στους 16 °C).