Παρασκευή, 29 Νοε.
18oC Αθήνα

Μαριναρισμένα μανιτάρια: Συνοδευτικό ή antipasti με βαθιά γεύση

Μαριναρισμένα μανιτάρια: Συνοδευτικό ή antipasti με βαθιά γεύση

Αν, όπως και εγώ, έχετε σχεδόν πάντα, στο ψυγείο σας, μανιτάρια, τότε έχετε σε λίγα λεπτά εκλεκτό μεζέ για όλες τις ώρες και για τους ξαφνικούς επισκέπτες.

Τα μαριναρισμένα μανιτάρια, θα γίνουν το «αστέρι» στην πιατέλα με τα antipasti που θα ετοιμάσετε την επόμενη φορά που θα έχετε σουαρέ για ποτό ή κρασί, ή θα ανακατευτούν υπέροχα, με αχνιστό σπαγγέτι, για να ικανοποιήσουν το πεινασμένο πλήθος, ένα βράδυ.

Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε μανιτάρι θέλετε, τα μικρά, μανιτάρια, ονομαζόμενα, λευκά ή κουμπιά, είναι η καλύτερη επιλογή. Το ζητούμενο είναι, τα μανιτάρια να είναι σε μέγεθος μπουκιάς, για να μπορούμε να τα τσιμπήσουμε με την οδοντογλυφίδα. Εάν τα μανιτάρια σας, είναι μεγάλα, κόψτε τα στη μέση ή στα τέσσερα.

Θα μπορούσατε να μαρινάρετε τα μανιτάρια, ωμά, αλλά είναι καλύτερο να τα μαγειρέψετε ελαφρά σε ελαιόλαδο για να αναδείξετε τη γήινη γεύση τους. Με λίγα, μόνο, λεπτά, στο τηγάνι, τα μανιτάρια γίνονται χρυσά, συρρικνώνονται λίγο, αλλά διατηρούν το σχήμα τους και θα απορροφήσουν πιο εύκολα τις γεύσεις, τις οποίες θα τους προσθέσετε στη συνέχεια.

Μαριναρισμένα λευκά μανιτάρια

Υλικά:

  • 1/2 κιλό μικρά μανιτάρια λευκά
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι από λευκό ή κόκκινο κρασί ή μπαλσάμικο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανου
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • 2 φαρδιές λωρίδες από φλούδα λεμονιού (κομμένο με αποφλοιωτή λαχανικών)
  • Λίγο μπούκοβο – προαιρετικά

Για το σερβίρισμα:

Απαλό ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις άκρες από τα κοτσάνια των μανιταριών. Τα μεγαλύτερα μανιτάρια τα κόβουμε στη μέση και τα πιο μεγάλα σε τέταρτα. Αφήνουμε τα μικρά μανιτάρια ολόκληρα.

Δεν πλένουμε τα μανιτάρια, γιατί ρουφούν πολύ νερό, σαν σφουγγάρι. Τα σκουπίζουμε, αν έχουν χώμα, με βρεγμένη πετσέτα.

Σε φαρδύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Βάζουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 4 έως 5 λεπτά, ή μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.

Ρίχνουμε στο τηγάνι, το ξύδι, το αλάτι, το δεντρολίβανο, το μαϊντανό, το θυμάρι, τις φλούδες λεμονιού και το μπούκοβο.

Ανακατεύουμε, κουνώντας το τηγάνι και αφήνουμε το υγρό να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τα μανιτάρια να κρυώσουν, σε θερμοκρασία δωματίου στο τηγάνι, περίπου 20 λεπτά.

Μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ σερβιρίσματος εάν τα σερβίρουμε αμέσως ή τα βάζουμε στο ψυγείο σε σκεπασμένο δοχείο. Διατηρούνται έως και 4 ημέρες στο ψυγείο.

Πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε με απαλό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις