Δευτέρα, 2 Δεκ.
13oC Αθήνα

Μέτρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών από τα αρμόδια υπουργεία, με την αρωγή της εταιρείας Παπαστράτος

Μέτρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών από τα αρμόδια υπουργεία, με την αρωγή της εταιρείας Παπαστράτος

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, με την αρωγή της εταιρείας Παπαστράτος, στο Ωδείο Αθηνών.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο κ. Γιώργος Μαργώνης ,πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός κοινωνικής συνοχής και οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος καθώς και η Κατερίνα Παπακώστα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, παίρνοντας τον λόγο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η εταιρεία Παπαστράτος, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, στέκεται αρωγός στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

«Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Πρέπει να σπάσουμε όλα τα ταμπού και να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη βία κατά των γυναικών. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τις φωνές μας και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα.


O Γιώργος Μαργώνης

Η βία κατά των γυναικών δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Καθημερινά γυναίκες δολοφονούνται γύρω μας. Γυναίκες κάθε ηλικίας, καταγωγής, μόρφωσης. Κακοποιούνται με κάθε μορφή βίας. Σωματική, λεκτική, ψυχολογική. Κάθε γυναίκα που βιώνει βία πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνη. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να τη στηρίξουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαργώνης.

 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα, επεσήμανε ότι «η βία κατά των γυναικών δεν είναι μια ιδιωτική υπόθεση αλλά μια βαθιά κοινωνική πληγή που υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου. Η βία πρέπει να τερματιστεί τώρα. Το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης πρέπει να είναι ξεκάθαρο και δυνατό. Καμία ανοχή στη βία, καμία δικαιολογία, καμία σιωπή». Η κ. Παπακώστα αναφέρθηκε στην τηλεφωνική γραμμή 15900, η οποία παρέχει ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική και καθοδήγηση στα θύματα βίας σε εικοσιτετράωρη βάση, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την επικράτεια, το Δίκτυο Ξενώνων Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, παρεμβάσεις όπως η δωρεάν νομική βοήθεια για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και μνημόνια συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με την σειρά του, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο και η ΕΛ.ΑΣ για την προστασία των γυναικών θυμάτων βίας, ενώ επισήμανε την συνεισφορά των αστυνομικών που καθημερινά σώζουν ζωές πολιτών. Όπως ανέφερε, μετά την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα άνοιξε μια νέα εποχή για την βία κατά των γυναικών.

«Όταν το 2019 ανέλαβα την ευθύνη του Υπουργείου, δεν υπήρχαν καν στοιχεία στην Ελληνική Αστυνομία για τα περιστατικά βίας. Υπήρχαν περίπου 3.500 χιλιάδες καταγγελίες κάθε χρόνο και καμία ενασχόληση από κανέναν. Σήμερα έχουμε 20.οοο καταγγελίες, 15.οοο περίπου γυναίκες θύματα, 12.οοο συλλήψεις ενώ το 2023, 5.οοο συλλήψεις». 

«Είμαστε αποφασισμένοι κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος να είμαστε παρόντες και να ανταποκρινόμαστε στα καλέσματα των γυναικών.

Ο υπουργός θέλησε κλείνοντας να αποδώσει εύσημα στους αστυνομικούς, στα 65 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, στους αστυνομικούς που είναι στο επιχειρησιακό πεδίο, αλλά και στους κρατικούς λειτουργούς που περιθάλπουν τα θύματα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ασφαλούς δικαιικού περιβάλλοντος και τη σημασία της προστασίας των επαγγελματιών που προσφέρουν υπηρεσίες προς τα θύματα, όπως γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, ψυχίατρους, διασώστες του ΕΚΑΒ.

«Η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ασφαλές νομοθετικό πλαίσιο αφού έχει δημιουργήσει την ασφαλή πεποίθηση στην γυναίκα που θα καταγγείλει ένα περιστατικό πως δεν κινδυνεύει καθόλου ή κινδυνεύει ελάχιστα εάν προβεί σε καταγγελία. Έχουμε νομοθετήσει ασφαλείς οδούς. Το θέμα είναι τι κάνεις μετά την καταγγελία του θύματος», επισήμανε ο κ. Φλωρίδης.

Ολοκληρώνοντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, επεσήμανε ότι όλοι καλούμαστε να δώσουμε μια διαρκή και συστηματική μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας έχοντας χρέος απέναντι στα θύματα και στο όνομα της ελληνικής κοινωνίας.

«Είναι μία μεγάλη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε όλοι στο όνομα της ελληνικής κοινωνίας και στο όνομα της ανάγκης που έχουν τα θύματα να τα προστατεύσουμε».

Παίρνοντας τον λόγο η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε μεταξύ άλλων πως είναι υποχρέωση του κράτους η δράση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όχι ως μεμονωμένα, κατακερματισμένα κομμάτια πολιτικής, αλλά ως σύνολο πολιτικών που θέλουν να κλείσουν και να καλύψουν κενά, όπως της εκπαίδευσης προσωπικού, των πρωτοκόλλων.

Η υπουργός ακόμη, προανήγγειλε δυο νέα βήματα στο πλαίσιο δράσεων κατά της βίας, τη λειτουργία ενός εργαλείου αποτίμησης κινδύνου, το risk tool, όπως ονομάζεται, καθώς επίσης και ένα πρόγραμμα, αναφορά στην Ελένη Τοπαλούδη, που θα πραγματοποιηθεί στα πανεπιστήμια καθώς σύμφωνα με την υπουργό αρκετή δουλειά πρέπει να γίνει επίσης στο κομμάτι της πρόληψης και αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εκπαίδευσης.
«Κανένας και καμία δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος σε μια δύσκολη κατάσταση. Είμαστε εδώ να τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε η κ. Ζαχαράκη κλείνοντας.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος με τη σειρά του υπογράμμισε πως «το πιο άγριο πράγμα είναι να μην νιώθεις ασφαλής στο σπίτι σου, στην εστία σου. Οι γυναίκες, παρά το γεγονός ότι έχουν κατακτήσει στους νόμους, στις συνθήκες, στα χαρτιά την ισότητα, ακόμη δεν την έχουν κατακτήσει ως μια βιωμένη πραγματικότητα και είναι δική μας δουλειά να δημιουργήσουμε συνθήκες ισοτιμίας και ισοπολιτείας για όλους τους ανθρώπους. Προσπαθούμε να φτιάξουμε αυτό το νέο κράτος που νοιάζεται, που προστατεύει, που προσφέρει ασφάλεια, μαζί με ελευθερία», επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος.

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων, ώστε το κράτος να μπορέσει να παρέχει μία ολοκληρωμένη πολιτική.

«Η συνεργατική σχέση μεταξύ οκτώ τουλάχιστον υπουργείων δείχνει το κράτος που θέλουμε. Προσπαθούμε να φτιάξουμε αυτό το νέο κράτος που νοιάζεται, που προστατεύει, που προσφέρει ασφάλεια, μαζί με ελευθερία», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, μιλώντας στην εκδήλωση εστίασε στο γεγονός ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν έναν κομβικό ρόλο ως προς την υποστήριξη κάθε δράσης που στρέφεται ενάντια στη βία.

Όπως επισήμανε ακόμη, η εταιρεία στηρίζει διαχρονικά την ενδυνάμωση των γυναικών.
«Με πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης κατά της βίας, με την παροχή νομικών υπηρεσιών σε γυναίκες θύματα, με τη συνεργασία φορέων και τελευταία με τη δημιουργία των 63 γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα. Δεν θα υποκαταστήσουμε το κράτος αλλά θα συμπληρώσουμε τις προσπάθειές του» τόνισε ο κ. Καργαρώτος.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ακόμη κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, έκαναν έναν απολογισμό των δράσεων των υπηρεσιών τους η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αγγελική Παπάζογλου και η Αστυνομική Υποδιευθύντρια, Προϊσταμένη Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, Δήμητρα Κατεχάκη, όπως επίσης, επαγγελματίες του πεδίου, αφηγήθηκαν μια εμπειρία τους από τη δράση τους για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Οι υπουργοί ευχαρίστησαν την εταιρεία Παπαστράτος για τη στήριξή της και την οικονομική στήριξη που παρέχει στις προσπάθειες της Πολιτείας, ενισχύοντας τις προσπάθειες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις