Πέμπτη, 28 Νοε.
17oC Αθήνα

Εμβόλιο της γρίπης: Πόσο προφυλάσσει για την αποτροπή της μετάδοσης μέσα στην οικογένεια

Εμβόλιο της γρίπης: Πόσο προφυλάσσει για την αποτροπή της μετάδοσης μέσα στην οικογένεια

Από τον ιό της γρίπης μας προφυλάσσει το εμβόλιο και μια νέα έρευνα δείχνει ότι αποτελεί την «πρώτη γραμμή» άμυνας για την προστασία των οικογενειών.

Η νέα έρευνα επικεντρώνεται ακριβώς στο κατά πόσον το εμβόλιο αποτρέπει τη μετάδοση του ιού της γρίπης μέσα στο ίδιο νοικοκυριό – ιδίως στα ανεμβολίαστα μέλη.

Μελέτη σε 700 άτομα που είχαν βγει θετικά σε εξέταση για τον ιό της γρίπης δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης των οικιακών επαφών τους ήταν 18,8% και ότι η αποτελεσματικότητα που εκτιμάται ότι έχει το εμβόλιο της γρίπης έναντι δευτερογενών λοιμώξεων είναι 21,0%.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Vanderbilt εξέτασαν ρινικά επιχρίσματα για ενδείξεις γρίπης και ανέλυσαν ημερολόγια συμπτωμάτων για έως και επτά ημέρες για 699 συμμετέχοντες και 1.581 μέλη των νοικοκυριών τους κατά τη διάρκεια των περιόδων γρίπης 2017-18, 2018-19 και 2019-20.

«Ο βαθμός στον οποίο τα εμβόλια μειώνουν τις δευτερογενείς λοιμώξεις μετά την έκθεση στη γρίπη, ιδίως σε περιβάλλοντα υψηλής μετάδοσης, όπως είναι τα νοικοκυριά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικός για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.

Η μελέτη

Κατά τη διάρκεια τριών διαδοχικών περιόδων επιτήρησης της γρίπης (2017-2020), οι ερευνητές εντόπισαν και ενέγραψαν στη μελέτη τους άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό της γρίπης που προσήλθαν για περίθαλψη στο Τενεσί και στο Ουισκόνσιν. Τα άτομα αυτά θεωρήθηκαν πρωτογενή κρούσματα εάν ήταν το πρώτο άτομο στο νοικοκυριό που αρρώστησε. Το πρωτογενές κρούσμα και οι επαφές στο νοικοκυριό τους εγγράφηκαν εντός 7 ημερών από την έναρξη της νόσου του πρωτογενούς κρούσματος και παρακολουθούνταν καθημερινά για έως και 7 ημέρες.

Υψηλός ο κίνδυνος για τα ανεμβολίαστα μέλη του νοικοκυριού

Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων με πρωτογενή λοίμωξη ήταν 13 έτη, το 54,5% ήταν γυναίκες και το 49,1% ήταν εμβολιασμένοι κατά της γρίπης. Η διάμεση ηλικία των επαφών εντός των νοικοκυριών ήταν 31 έτη, το 52,7% ήταν γυναίκες, το 50,1% ήταν εμβολιασμένο και το 22,5% διαγνώστηκε με γρίπη κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Το διάμεσο διάστημα μεταξύ της διάγνωσης του πρώτου κρούσματος και των δευτερογενών κρουσμάτων ήταν τρεις ημέρες.

Όπως διαπιστώθηκε, ο κίνδυνος δευτερογενούς λοίμωξης από τη γρίπη μεταξύ των οικιακών επαφών ήταν 18,8%. Ο κίνδυνος δευτερογενούς λοίμωξης ήταν υψηλότερος μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών (20,3% για τη γρίπη Α και 15,9% για τη γρίπη Β). Το 7% των δευτερογενών λοιμώξεων ήταν ασυμπτωματικές.

Η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της δευτερογενούς λοίμωξης μεταξύ των ανεμβολίαστων οικιακών επαφών ήταν 21,0%. Η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την πρόληψη της γρίπης Β μεταξύ των οικιακών επαφών ήταν 56,4% συνολικά, 88,4% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 5 έως 17 ετών και 70,8% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 49 ετών.

Η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 5,0% έναντι της γρίπης Α και 56,4% έναντι της γρίπης Β. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των στελεχών H1N1 και H3N2 – και τα δύο στελέχη της γρίπης Α – εκτιμήθηκε σε 21,4% και -26,9%, αντίστοιχα.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι μετά την είσοδο του ιού της γρίπης στα νοικοκυριά, υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης στα μέλη του νοικοκυριού», έγραψαν οι ερευνητές. «Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εργαστηριακά επιβεβαιωμένης λοίμωξης από τον ιό της γρίπης, ιδίως από τον ιό της γρίπης Β».

Κατά το ίδιο διάστημα, το CDC εκτίμησε ότι η συνολική αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της γρίπης με ιατρική παρακολούθηση ήταν 38%, 29% και 39% κατά τις περιόδους 2017-2018, 2018-2019 και 2019-2020, αντίστοιχα. Όπως επισημαίνουν, όμως, οι ερευνητές, η έκθεση στη γρίπη είναι πιο έντονη μέσα σε ένα νοικοκυριό από ό,τι σε περιβάλλοντα κοινότητας, με τα παιδιά να είναι συνήθως τα πρωτογενή κρούσματα, αλλά και εκείνα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο δευτερογενούς μόλυνσης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εργαστηριακά επιβεβαιωμένης λοίμωξης από τον ιό της γρίπης, ιδίως από τον ιό της γρίπης Β. Παρόλο που μπορούν να εξεταστούν συμπληρωματικές στρατηγικές πρόληψης για την πρόληψη της γρίπης σε οικιακά περιβάλλοντα, επισημαίνουν, ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι η κύρια στρατηγική που συνιστάται για την πρόληψη της νόσου της γρίπης και των επιπλοκών της.

Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις