Τετάρτη, 4 Δεκ.
14oC Αθήνα

Τούρτα κρέμα καραμελέ: Εντυπωσιακή παρουσίαση και γεύση

Τούρτα κρέμα καραμελέ: Εντυπωσιακή παρουσίαση και γεύση

Φαίνεται δύσκολο να φτιαχτεί, αλλά δεν είναι! Η τούρτα κρέμα καραμελέ ή φλάν, όπως το λένε οι Δυτικοί, έχει μερικά σημεία, που θέλουν προσοχή, αλλά δεν απαιτεί ιδιαίτερη δεξιότητα στην κουζίνα.

Μπορείτε να το φτιάξετε μία ημέρα νωρίτερα και να το ξεφορμάρετε, μπροστά σε φίλους ή την οικογένειά σας και όλοι θα εντυπωσιαστούν, από τη γυαλιστερή σάλτσα καραμέλας που κάνει mirror effect. Όταν το φτιάχνω σε ειδικές περιστάσεις, πάντα κάποιος μου ζητάει τη συνταγή.

Το Flan είναι μια γλυκιά κρέμα, που ψήνεται αργά, σε μπεν μαρί και όταν σερβίρεται το γλυκό, είναι λουσμένο με σάλτσα καραμέλας. Είναι δημοφιλές σε χώρες με ισπανική επιρροή, όπως το Μεξικό, μέρη της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και τις Φιλιππίνες, το καθένα με την εκδοχή του.

Η κρέμα φτιάχνεται με αυγά και ζαχαρούχο γάλα, ή ανάλογα με τη συνταγή, γάλα εβαπορέ, πλήρες γάλα, παχύρρευστη κρέμα ή ακόμα και γάλα καρύδας. Η συνταγή μου, απαιτεί μόνο παχύρρευστη κρέμα, που δίνει πιο κρεμώδες και όχι γαλακτώδες αποτέλεσμα.

Κρέμα καραμελέ ή Φλαν

Υλικά για τη σάλτσα καραμέλας

  • 2 κουταλιές της σούπας νερό
  • 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

Για την κρέμα

  • 4 μεγάλοι κρόκοι αυγών + 1 ολόκληρο μεγάλο αυγό
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 2 φλιτζάνια παχύρρευστη κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς και τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου.

Βράζουμε περίπου 5 φλιτζάνια νερό για το ψήσιμο, μέσα σε μπεν μαρί, της τούρτας καραμελέ.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα καραμέλας: Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα. Ανακατεύουμε λίγο μέχρι να φαίνεται υγρή όλη η ζάχαρη. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να φουσκώσει δυνατά και να πάρει χρώμα μελί και μετά πορτοκαλί και τέλος σκούρο κεχριμπαρένιο. Θα πρέπει να φαίνεται γυαλιστερό και λείο, όχι κοκκώδες. Αυτό διαρκεί 4 έως 6 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη που έχει το μάτι.

Εάν αρχίσουν να σχηματίζονται κρύσταλλοι στην καραμέλα, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε από την αρχή. Δεν υπάρχει τρόπος να διορθωθεί αυτό.

Στο μεταξύ, ετοιμάστε ένα στρογγυλό ταψί ή φόρμα διαμέτρου 20 εκατοστών και βάθους τουλάχιστον 5 εκατοστών και έχετε πρόχειρη μία πετσέτα κουζίνας.

Ρίχνουμε προσεκτικά την καραμέλα στη φόρμα του κέικ και δουλεύοντας γρήγορα, στροβιλίζουμε το ταψί ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά τοιχώματα. Κρατάμε το ταψί με την πετσέτα γιατί η καραμέλα έχει υψηλή θερμοκρασία.

Φτιάχνουμε την κρέμα, σε μεσαίο μπολ, χτυπώντας τους κρόκους των αυγών, το ολόκληρο αυγό και το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να ενωθούν πλήρως. Χτυπάμε με σύρμα, μέσα στο μείγμα αυγών, την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το αλάτι.

Το αποτέλεσμα πρέπει να βγει λείο, αλλά πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό να χτυπήσουμε δυνατά, γιατί αυτό θα δημιουργήσει πολλές φυσαλίδες.

Κρατώντας ένα σουρωτήρι, ρίχνουμε την κρέμα περασμένη μέσα από αυτό, με προσοχή, πάνω από το στρώμα καραμέλας, στο ταψί.

Τοποθετούμε τη φόρμα, μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί, βάζουμε στον φούρνο και ρίχνουμε το βραστό νερό στο μεγαλύτερο ταψί, τόσο ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση, εξωτερικά, του ταψιού που περιέχει το γλυκό μας.

Ψήνουμε, περίπου, για 1 ώρα και 20 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κορυφή και να μην είναι πλέον υγρή, αλλά να έχει κίνηση, τύπου ζελέ, όταν κουνάμε το ταψί.
Βγάζουμε προσεκτικά, με πετσέτα κουζίνας, το ταψί με το γλυκό, από το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα στον πάγκο της κουζίνας. 

Καλύπτουμε καλά το ταψί με το γλυκό, με πλαστική μεμβράνη, χωρίς να ακουμπάει την επιφάνεια. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Όταν θέλουμε να σερβίρουμε (το φλαν πρέπει να σερβίρεται κρύο), περνάμε ένα μικρό μαχαίρι γύρω από τις άκρες του ταψιού για να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Βάζουμε ένα μεγάλο και βαθύ, αλλά ίσιο πιάτο, πάνω από τη φόρμα του κέικ.

Με μία γρήγορη κίνηση, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα, δίνουμε στο κάτω μέρος του ταψιού, μερικά χτυπηματάκια και το ανασηκώνουμε, για να θαυμάσουμε το έργο μας.

Αν έχει μείνει λίγη κολλημένη καραμέλα στο ταψί, μπορείτε να το μουλιάσετε σε ζεστό νερό, για λίγα λεπτά και θα λιώσει.

Μαγειρική και tips Τελευταίες ειδήσεις