Δευτέρα, 2 Δεκ.
14oC Αθήνα

Κακοκαιρία Bora: Ευάλωτοι σε λοιμώξεις, ατυχήματα και καρδιαγγειακά οι πλημμυροπαθείς

Κακοκαιρία Bora: Ευάλωτοι σε λοιμώξεις, ατυχήματα και καρδιαγγειακά οι πλημμυροπαθείς
Eurokinissi

Η κακοκαιρία Bora επιμένει, ενώ οι κάτοικοι της Λήμνου, της Ρόδου, της Θεσσαλίας, της Πιερίας, της Χαλκιδικής, της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ποικίλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια τους.

Οι πτώσεις, τα ατυχήματα, καθώς και η πιθανότητα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα με διάφορα παθογόνα βρίσκονται στην κορυφή της «πυραμίδας» των κινδύνων για την υγεία, ενώ καθόλου αμελητέος δεν είναι και ο ψυχολογικός παράγοντας στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία Bora. 

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς αναλύει στο iatropeida.gr, η Ντόρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και προτείνει τρόπους για να παραμείνουν ασφαλείς οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές.

Δείτε ποιοι είναι οι υγειονομικοί κίνδυνοι στη Λήμνο, τη Ρόδο και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές…

Κίνδυνος τραυματισμών κατά την αποκατάσταση ζημιών στις κατοικίες

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια, νούμερο ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια των σφοδρών βροχοπτώσεων, αλλά και τις επόμενες μέρες, όταν οι κάτοικοι προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να κλείσουν τις «πληγές» που άνοιξαν στα σπίτια και τις περιουσίες τους τα ορμητικά νερά, είναι ο κίνδυνος των πτώσεων.

«Οι κάτοικοι θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης των ζημιών και της επαναφοράς χώρων στην προτεραία τους κατάσταση. Θα πρέπει να προσέχουν και οι μεγάλοι άνθρωποι κατά τις μετακινήσεις τους, αφού υπάρχει αυξημένη πιθανότητα πτώσεων και ατυχημάτων», αναφέρει η Καθηγήτρια.

Τραγική απόδειξη για τον παραπάνω κίνδυνο είναι ο θάνατος του 75χρονου από τη Λήμνο, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι, προσπαθώντας να καθαρίσει τα νερά και τις λάσπες που είχε φέρει ο ορμητικός χείμαρρος της βροχής στο σπίτι του.

Μολυσμένο νερό

Το νερό στις πληγείσες περιοχές μπορεί να είναι επιβαρυμένο από φερτά υλικά, νεκρά ζώα και περιβαλλοντικούς ρύπους.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πόσιμο, εκτός αν έχει βραστεί στους 100°C για τουλάχιστον 3 λεπτά, λένε οι επιστήμονες. Αλλά ακόμη και για καθαρισμό ή προσωπική υγιεινή, πρέπει να βράσουμε το νερό, σημειώνουν.

Σύμφωνα με τη Ντόρα Ψαλτοπούλου, «σε περιοχές που μπορεί να έχουν πλημμυρίσει, το πόσιμο νερό ενδέχεται να μην είναι καθαρό -ειδικά αν φαίνεται θολό– λόγω πιθανών θραύσεων στους αγωγούς. Μέχρι να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητά του, οι κάτοικοι πρέπει να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό», συμβουλεύει η ειδικός.

Επίσης, η υγρασία και οι καταστροφές στις αποθήκες τροφίμων ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Τα τρόφιμα που ήρθαν σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας πρέπει να απορριφθούν.

Ασθένειες από παθογόνους μικροοργανισμούς

Οι συνθήκες περιβάλλοντος ευνοούν την εξάπλωση βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων. Όπως επισημαίνει η κ. Ψαλτοπούλου, «Υπάρχει η πιθανότητα λοιμώξεων. Γι’ αυτό και τα παιδιά δεν θα πρέπει να πηγαίνουν να παίζουν κοντά σε στάσιμα νερά. Επίσης, υπάρχει περίπτωση εμφάνισης γαστρεντερίτιδας, λόγω της μόλυνσης του νερού. Γι’ αυτό καλό θα είναι να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι εμφιαλωμένο».

Επίσης μέτρα θα πρέπει να λάβουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών όταν καθαρίζουν τα σπίτια τους.

«Θα πρέπει να φορούν ειδικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκες, ποδονάρια) όταν καθαρίζουν τα σπίτια τους και υπάρχει μέσα σ’ αυτά λιμνάζον νερό. Και ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Υπάρχει πιθανότητα μολύνσεων», τονίζει.

Κίνδυνοι για την υγεία τις επόμενες εβδομάδες

Σύμφωνα με μελέτη του BMJ, εβδομάδες μετά τις πλημμύρες υπάρχει αυξημένη θνησιμότητα, η οποία κορυφώνεται περίπου 25 ημέρες μετά το συμβάν και παραμένει υψηλή για έως και 60 ημέρες.

Δείτε επίσης: Επικίνδυνες οι πλημμύρες ακόμα και μήνες μετά την υποχώρηση των υδάτων
Ο κίνδυνος επηρεάζει κυρίως τις κοινότητες με πολλούς ηλικιωμένους και χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, ενώ συνδέεται με:

  • Μολύνσεις νερού και τροφίμων.
  • Περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες λόγω καταστροφής υποδομών.
  • Ψυχολογικό στρες.

Η κ. Ψαλτοπούλου εξηγεί πως η απώλεια περιουσίας και ο κίνδυνος για τη ζωή δημιουργούν έντονη ψυχολογική πίεση, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες. Η υποστήριξη της ψυχικής υγείας είναι κρίσιμη, όπως λέει, καθώς αυξάνεται η ευαλωτότητα του πληθυσμού.

«Η θνησιμότητα, δηλαδή η αυξημένη πιθανότητα θανάτου, συνδέεται -εκτός από τα ατυχήματα στις περιοχές αυτές τις επόμενες μέρες της καταστροφής- και με άλλα προβλήματα. Υπάρχει πιθανότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων, λόγω άγχους ή καταστροφής περιουσιών. Υπάρχει αγωνία στους κατοίκους», τονίζει η επιστήμονας.

Μέτρα προστασίας για τους πλημμυροπαθείς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μέτρα για την προστασία των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές συνοψίζονται στα εξής:

  • Νερό και υγιεινή: Χρήση μόνο εμφιαλωμένου ή επεξεργασμένου νερού.
  • Καθαρισμός επιφανειών με απολυμαντικά και κατάλληλα μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες).
  • Υποστήριξη ευπαθών ομάδων: Άμεση παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια νοσήματα.
  • Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.
  • Απομάκρυνση μολυσμένων υλικών: Ασφαλής απομάκρυνση αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά.
  • Άμεση ενημέρωση των αρχών για προβλήματα υγιεινής.
  • Ενίσχυση υπηρεσιών υγείας: Επαρκής στελέχωση και εξοπλισμός των τοπικών μονάδων υγείας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών.

Η συντονισμένη δράση των πολιτών, των υγειονομικών υπηρεσιών και των αρχών είναι κρίσιμη για την αποτροπή περαιτέρω απωλειών και την αποκατάσταση της καθημερινότητας στις πληγείσες περιοχές, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις