Η σούπα αυτή, δεν έχει περιορισμούς, ως προς το ποιος μπορεί να την απολαύσει. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να είσαι vegan, για να εκτιμήσεις τη θαλπωρή και τη νοστιμιά που θα σου δώσει.
Είναι κρεμώδης και βελούδινη και ελαφρά πικάντικη από το τζίντζερ. Σε αυτή τη φυτική βερσιόν, «κρεμώνει» με το γάλα καρύδας σε κονσέρβα, ωστόσο αν δεν έχετε διατροφικό περιορισμό, μπορείτε να τη «δέσετε» με κρέμα γάλακτος ή πλήρες τυρί κρέμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για τη σούπα αυτή χρειάζεται να βρείτε στην αγορά, μία μακρόστενη μέτρια κίτρινη κολοκύθα, την οποία θα ψήσουμε στον φούρνο, για λίγο λιγότερο από 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει τόσο, που να μπορούμε να τρυπήσουμε, άνετα, τη σάρκα της, με το μαχαίρι.
Η κολοκύθα σε αυτή τη συνταγή, ψήνεται με τη φλούδα, η οποία δεν χρησιμοποιείται μετά, γιατί μπορεί να είναι λίγο πικρή. Το μόνο που κάνουμε είναι, να την κόψουμε στη μέση και να της βάλουμε λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Vegan σούπα κολοκύθας με Asian twist
Υλικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 1 μέτρια μακρόστενη κολοκύθα (750 γρ.)
- 3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες και ξεφλουδισμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ (από ένα κομμάτι 5 εκατοστών)
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κόλιανδρο
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 1/2 φλιτζάνι γάλα καρύδας, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
- Χυμό από 1/2 φρέσκο λάιμ
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ετοιμάζουμε την κολοκύθα.
Την κόβουμε στη μέση, κατά μήκος και αφαιρούμε τους σπόρους.
Περιχύνουμε με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και αλατοπιπερώνουμε τα δύο κομμάτια από την κομμένη πλευρά.
Τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αλουμινόχαρτο, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Ψήνουμε για λίγο λιγότερο από 1 ώρα, μέχρι να μπορούμε να τρυπήσουμε τη σάρκα της κολοκύθας με τη μύτη του μαχαιριού. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, περίπου 15 λεπτά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο τζίντζερ και το κόλιανδρο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν, για 2 λεπτά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό, 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Αφαιρούμε, με ένα κουτάλι, τη σάρκα της κολοκύθας και την προσθέτουμε στη σούπα.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, για 30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, πριν ομογενοποιήσουμε με το ραβδομπλέντερ.
Ρίχνουμε το γάλα καρύδας και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας, ώστε να ζεσταθούν μαζί τα υλικά για 5′.
Τελειώνουμε με τον χυμό λάιμ και λίγο αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε με κρουτόν, αν και λίγο περισσότερο γάλα καρύδας.