Ακολουθείτε μια διατροφή gluten free και αναρωτιέσαι αν το αγαπημένο σου κρασί είναι gluten free; Αρχικά να πούμε ότι για να θεωρηθεί μια τροφή ή ένα πότο gluten free θα πρέπει η περιεκτικότητά τους σε γλουτένη να μην υπερβαίνει τα 20 mg/kg (= 20 ppm).
Κατά γενική ομολογία τα περισσότερα κρασιά όπως και τα αφρώδη κρασιά θεωρούνται gluten free.
Τι μπορεί να κάνει όμως το κρασί να μην θεωρείται gluten free;
Αρχικώς τα κρασιά στα όποια έχουν προστεθεί χρώμα ή αρωματικά στοιχεία, όπως αρώματα φρούτων, μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Σε αυτή την περίπτωση, η ανάγνωση των λεπτομερειών στο πίσω μέρος της ετικέτας θα μας λύσει κάθε απορία.
Οι περισσότεροι όταν περνούμε ένα μπουκάλι κρασί στα χέρια μας περιμένουμε να δούμε ένα καθαρό και διαυγές περιεχόμενο. Για να επετεύχθη η διαύγαση, όμως, σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κάποια στοιχεία όπως το ασπράδι του αυγού και κάποιες ζωικές πρωτεΐνες που περιέχουν γλουτένη.
Τέλος, παράγοντας μπορεί να είναι και η παλαίωση του κρασιού στο βαρέλι. Κάποια από τα βαρέλια οι παραγωγοί τους τα σφραγίζουν με πάστα σιταριού και αυτή η πάστα μπορεί να έχει στοιχεία γλουτένης.
Οπότε αν ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα και διατροφή gluten free, θα πρότεινα κρασιά τα οποία είναι αφιλτράριστα, δεν έχουν υποστεί διαύγαση και δεν έχουν παλαίωση σε βαρέλι.
Καλή σας απόλαυση!