Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη Νότια Κορέα με την Βουλή να καταψηφίζει και να ακυρώνει τον στρατιωτικό νόμο που επέβαλλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ ο οποίος κατηγορεί την αντιπολίτευση πως «στερεί την ελευθερία του λαού» και κάνει λόγο για κομμουνιστική απειλή.
Ο Γιουν χαρακτήρισε την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει το κοινοβούλιο, «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που έχουν σκοπό να ανατρέψουν το καθεστώς». Διαβεβαίωσε ότι η απόφασή του ήταν «αναπόφευκτη».
«Θα αποκαταστήσω την κανονικότητα στη χώρα, ξεκαθαρίζοντας αυτές τις δυνάμεις που είναι εχθρικές προς το κράτος το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.
Συρρέει κόσμος έξω από το κοινοβούλιο
«Ανοίξτε την πόρτα, σας παρακαλώ. Η δουλειά σας είναι να προστατεύετε την Εθνοσυνέλευση. Γιατί κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ ποδοπατούνται οι βουλευτές;» φώναξε ένας άνδρας σε μια ομάδα αστυνομικών που φρουρούσαν τις πύλες του κτιρίου, το οποίο έχει σφραγιστεί.
Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο, με παρόντες 190 από τους 300 βουλευτές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.
#BREAKING 🚨🇰🇷
— US TOP HEADLINES 🇺🇸 (@ustopheadline) December 3, 2024
Mass protests erupt across South Korea as citizens take to the streets against the declaration of martial law.#SouthKoreaProtests #MartialLaw #BreakingNews #SouthKorea #ProtestForDemocracy #HumanRights #FreedomFighters pic.twitter.com/JqrZMOrkd8
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-μίουνγκ χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο. «Η παράνομη επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ είναι άκυρη», είπε ο Λι, ο οποίος ηττήθηκε οριακά από τον Γιουν στις εκλογές του 2022. «Ελάτε τώρα στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ πηγαίνω εκεί», ανέφερε νωρίτερα, μέσω του διαδικτύου.
Ο προκάτοχος του Γιουν, Μουν-Τζάε-ιν, που πρόσκειται στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η κορεατική δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση. «Ελπίζω η Εθνοσυνέλευση να ενεργήσει γρήγορα για να προστατεύσει τη δημοκρατία από την κατάρρευση. Ζητώ από τον λαό να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατεύσουμε και να σώσουμε τη δημοκρατία και να βοηθήσουμε την Εθνοσυνέλευση να λειτουργεί κανονικά», πρόσθεσε.
#BREAKING: Parliament building of #SouthKorea in #Seoul is now captured by the South Korean Army Special Forces. They used UH-60P Black Hawks helicopters for heliborne operation. pic.twitter.com/2dOQzaIBOw
— Babak Taghvaee – The Crisis Watch (@BabakTaghvaee1) December 3, 2024
Στο μεταξύ, η πρεσβεία της Κίνας στη Νότια Κορέα, κάλεσε τους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Η πρεσβεία συμβούλευσε «τους πολίτες της Κίνας στη Νότια Κορέα να παραμείνουν ψύχραιμοι (…) να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά την ασφάλεια, να περιορίσουν τις μη απαραίτητες εξόδους τους και να είναι προσεκτικοί όταν εκφράζουν πολιτικές απόψεις» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.
Today’s Seoul (South Korea) chapter depicted the importance of parliamentary sovereignty and independence in democracy, emphasizing its role in preventing authoritarianism during crucial courses of history. #SouthKorea #Martial_law pic.twitter.com/M3tvWPfvsm
— RV (@Dominus_vaibhav) December 3, 2024
Στρατιώτες επιχείρησαν να μπουν στο κοινοβούλιο μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
Στρατιώτες επιχείρησαν να μπουν στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, αφού ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο, με ένα νυχτερινό, απρόσμενο διάγγελμά του που προκάλεσε σοκ στη χώρα.
Στα πλάνα που μεταδίδονται ζωντανά από την τοπική τηλεόραση διακρίνονται οι στρατιώτες, που προφανώς επιχειρούσαν να μπουν στο κτίριο για να επιβάλουν τον στρατιωτικό νόμο, και τους υπαλλήλους της Εθνοσυνέλευσης να προσπαθούν να τους απωθήσουν ψεκάζοντάς τους με πυροσβεστήρες.
#BREAKING #SouthKorea‘s rmy deployment tanks and helicopters in #Seoul after clashes broke out at the perimeter of the parliament. pic.twitter.com/yxsItawcoK
— Asgard Intel (Fryer) (@AsgardIntel) December 3, 2024
Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ελπίζει η Σεούλ να σεβαστεί «το κράτος δικαίου».
Περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότια Κορέα. Η Βρετανία ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα και κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα «να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις». «Προφανώς, είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Βρετανούς «να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να αποφεύγουν τις πολιτικές διαδηλώσεις».