Κόσμος

Νότια Κορέα: Πρόταση μομφής κατά του Προέδρου Γιουν – «Παραβίασε το Σύνταγμα για προσωπικό όφελος»

Η Νότια Κορέα προσπαθεί να ανακάμψει μετά την χθεσινή (03.12.2024) απόφαση του Προέδρου Γιουν σοκ-Γκέολ να επιβάλει στρατιωτικό νόμο, που τελικά είχε διάρκεια κάποιων ωρών αφού στην συνέχεια ο ίδιος ανακοίνωσε την άρση του.

Ωστόσο, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αψηφώντας τον στρατιωτικό νόμο που επιβλήθηκε στη Νότια Κορέα και ζητούσαν την παραίτηση όχι μόνο του Προέδρου αλλά και των μελών της κυβέρνησης, εκφράζοντας την οργή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Την ίδια στιγμή, κατατέθηκε στην Εθνοσυνέλευση πρόταση μομφής εις βάρος του Γιουν σοκ-γελ, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο «Πρόεδρος παραβίασε σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα» και «επιχείρησε να αποφύγει μια εις βάρος του ποινική έρευνα, επιχειρώντας να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα».

REUTERSREUTERS/Kim Soo-hyeon/File Photo

Η απόφασή του υποκινήθηκε από «την επιθυμία να αποφύγει ποινικές έρευνες που αφορούν τον πρόεδρο Γιουν και την οικογένειά του» και «χωρίς συνταγματικά προαπαιτούμενα όπως πόλεμος, ένοπλη εξέγερση ή παρόμοιες καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης» διευκρινίζει το κείμενο πρότασης μομφής, γνώση του οποίου έλαβε σήμερα (04.12.2024) το Γαλλικού Πρακτορείου, που κατέθεσαν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ασιατική χώρα βίωσε χθες για ώρες μια κατάσταση σοκ, καθώς ο πρόεδρος Γιουν, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, ανακοίνωσε επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, αλλά αναγκάστηκε να προχωρήσει στην άρση του μέτρου που επέβαλε προς γενική κατάπληξη μερικές ώρες αργότερα, αφού το κοινοβούλιο απέρριψε την προσπάθειά του να αναστείλει κάθε πολιτική δραστηριότητα και να προχωρήσει στην επιβολή αυστηρής λογοκρισίας στα ΜΜΕ.

REUTERSREUTERS/Kim Hong-Ji

Οι υπηρεσίες του προέδρου έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου ήταν δικαιολογημένη και εντός των ορίων του Συντάγματος.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας ζήτησε σήμερα συγνώμη και υπέβαλε την παραίτησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Μετανιώνω βαθιά και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη σύγχυση και την ανησυχία που προκλήθηκαν στο κοινό από τον στρατιωτικό νόμο».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025