Η Γαλλία κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο για την επάρκεια ενέργειας στην Ευρώπη και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα προβληματίζουν τους ειδικούς που φοβούνται ενεργειακά «ντόμινο».
Παραδοσιακά η Γαλλία αποτελεί τη μπαταρία (στο πεδίο της ενέργειας) της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς ο τεράστιος πυρηνικός της στόλος παρέχει σταθερή και αδιάλειπτη ηλεκτρική ισχύ όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τους γείτονές της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο παρελθόν υπήρξαν τουλάχιστον δύο χρονικές περίοδοι που ο ρόλος αυτός ανατράπηκε. Η πρώτη ήταν το 2017, όταν προσωρινά οι εξαγωγές της Γαλλίας υποχώρησαν σημαντικά, προκαλώντας ένα κύμα ανατιμήσεων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα. Τον Ιούλιο εκείνου του έτους ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική αγορά βίωσε μια χονδρική τιμή κοντά στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αντίστοιχα, στην ενεργειακή κρίση του 2022 τα πράγματα επιδεινώθηκαν σημαντικά επειδή πολλοί πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας βρίσκονταν εκτός λειτουργίας για λόγους έκτακτης συντήρησης.
Πλέον, η αλλαγή σκυτάλης μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπαρνιέ ενδέχεται να πυροδοτήσει εξελίξεις που θα επιδεινώσουν τη διαθεσιμότητα των γαλλικών εξαγωγών ρεύματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ είχε δεσμευτεί να προσφέρει άτοκα δάνεια προς την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της δυσκολίες, να διατηρήσει σταθερή την ισχύ που προσφέρει και να υλοποιήσει νέες πυρηνικές μονάδες. Αντίστοιχα, ο Μπαρνιέ είχε σκοπό να φορολογήσει τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για να προστατεύσει τη βιωσιμότητα της EDF.
Επιπλέον, στον αέρα βρίσκονται και οι νέοι ενεργειακοί στόχοι της Γαλλίας που υποτίθεται ότι θα παρουσιάζονταν αυτό το μήνα αναλυτικά μετά από σημαντικές καθυστερήσεις.
Πλέον όλα τα παραπάνω τίθενται υπό αμφισβήτηση και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο τί σχέδιο θα παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση. Όπως είναι φυσικό, πρόκειται για εξελίξεις που θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο σε μακροχρόνια βάση.