Φήμες λένε ότι το μοντέλο Kate Moss, ζήτησε σε ένα μπαρ στο Notting Hill, ένα ποτό που θα την ξυπνούσε και έτσι δημιουργήθηκε αυτό το κοκτέιλ.
Οι φήμες αυτές δεν επιβεβαιώνονται. Το πιο πιθανό είναι, το espresso martini, που αρχικά ονομαζόταν vodka espresso, να φτιάχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο Λονδίνο από τον μπάρμαν Dick Bradsell στο μπαρ, Soho Brasserie.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τη δεκαετία του ‘90, όταν τα ποτά που σερβίρονταν σε ποτήρια μαρτίνι, είχαν γίνει πολύ δημοφιλή, το όνομα άλλαξε σε μαρτίνι εσπρέσο, ενώ ο δημιουργός του κοκτέιλ, το έφτιαχνε, πλέον σε ένα μπαρ του Λονδίνου που λεγόταν Pharmacy και το αποκαλούσε «φαρμακευτικό διεγερτικό».
Η κομψή παρουσίαση του και η γεύση του καφέ κάνουν αυτό το μαρτίνι ιδανικό κλείσιμο σε ένα δείπνο.
Το σερβίρισμά του, με τρεις κόκκους καφέ, που αντιπροσωπεύουν την υγεία, την ευτυχία και τον πλούτο, πηγάζει από τον τρόπο που σερβίρεται η σαμπούκα στην Ιταλία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς να φτιάξουμε το espresso martini;
Υλικά:
- 45 ml βότκα
- 25 ml λικέρ καφέ
- 15 ml κρέμα κακάο
- 30 ml εσπρέσο, παγωμένος
- 3 κόκκους καφέ, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Για να φτιάξετε ένα μαρτίνι εσπρέσο, θα χρειαστείτε, εκτός από τα υλικά του και ένα σέικερ. Ο λόγος είναι ότι αυτό το ρόφημα σερβίρεται πάντα ανακινημένο, για να προκύψει ένα στρώμα αφρού από πάνω, το οποίο δίνει στο κοκτέιλ εικόνα παρόμοια με ένα latte ή καπουτσίνο.
Βάζουμε τη βότκα, το λικέρ καφέ, την κρέμα ντε κακάο και τον εσπρέσο σε ένα σέικερ για κοκτέιλ. Γεμίστε το σέικερ με πάγο.
Ανακινούμε δυνατά το κοκτέιλ για 15 έως 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια το στραγγίζουμε σε ένα ποτήρι μαρτίνι.
Γαρνίρουμε με τους τρεις κόκκους καφέ, τοποθετώντας τους σε σχήμα βεντάλιας πάνω στο ποτό.