ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ
Εντοπίστηκαν θυρίδες στους κατηγορούμενους του κυκλώματος πολεοδόμων
Κόσμος

Ανάλυση: Οι κάτοικοι της Συρίας κρατούν την αναπνοή τους

Θα υπάρξει μεταβίβαση της εξουσίας με ειρηνικό τρόπο; Skynews, BBC και Wall Street Journal αναλύουν τα δεδομένα

Την κατάσταση αλλά και την επόμενη ημέρα στην Συρία μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες και την εκδίωξη του Μπασάρ Αλ Άσαντ που αγνοείται επιχειρεί να περιγράψει το SkyNews.

Όταν οι πανηγυρισμοί κοπάσουν και οι φυλακές αδειάσουν από όσους φυλάκισε το βάναυσο κλεπτοκρατικό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, η Συρία θα βρεθεί σε ένα σταυροδρόμι, επισημαίνει σε μια πρώτη ανάλυση και το BBC.

Αυτά που είδαμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποκορύφωμα 13 ετών βίαιου εμφυλίου πολέμου, αφού το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατέστειλε βίαια τις αρχικά ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά της διακυβέρνησής του.

Οι διαμαρτυρίες αυξήθηκαν το 2011, όπου οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ειρηνικά ζητώντας αλλαγή και δημοκρατία αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν όλο και πιο βίαιες καταστολές από το καθεστώς Άσαντ από αυτούς τους διαδηλωτές.

Το κενό ασφαλείας οδήγησε στην εξάπλωση διαφόρων φατριών ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Η ηγετική ομάδα σε αυτή την τρέχουσα εξέγερση, η Hayat Tahrir al Sham (HTS), έχει ιστορικά τις ρίζες της στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Η HTS διέκοψε τους δεσμούς της με το Ισλαμικό Κράτος το 2016 και αντ’ αυτού προσπάθησε να παρουσιαστεί ως ομάδα ανταρτών κατά του καθεστώτος.

Όπως εξηγεί η WSJ, η κυβέρνηση του Άσαντ έπεσε εν μέρει θύμα των πολέμων στον Λίβανο καθώς και στην Ουκρανία, οι οποίοι εξασθένησαν τη δύναμη της Ρωσίας και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, δύο βασικών υποστηρικτών που την κρατούσαν στην εξουσία.

Το Ιράν, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ισραήλ, οι αραβικές κυβερνήσεις και οι ΗΠΑ -οι οποίες έχουν τουλάχιστον 900 στρατιώτες στη χώρα- παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των γεγονότων, ανησυχώντας ότι η βαθύτερη αναταραχή στη στρατηγική χώρα της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να υπονομεύσει τα δικά τους συμφέροντα. Υπάρχει ανησυχία ότι μια ταχεία κατάρρευση του καθεστώτος χωρίς σχεδιασμό διαδοχής θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κενό με δευτερογενείς επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες.

Οι Άσαντ κατηγορήθηκαν για πολλά αλλά διατήρησαν μια ισορροπία δυνάμεων για χρόνια σε μια χώρα διχασμένη από μια σειρά από, ενίοτε, ανταγωνιστικές ομάδες ανταρτών και υπό πίεση από εξωτερικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Τις τελευταίες ημέρες, οι γειτονικές χώρες έσπευσαν να στεγανοποιήσουν τα σύνορά τους για να αποτρέψουν πιθανή μετάδοση της σύγκρουσης. Το Ισραήλ δήλωσε ότι ενισχύει τις δυνάμεις του στα Υψίπεδα του Γκολάν, έδαφος που συνορεύει με τη Συρία και το οποίο έχει καταλάβει από τον πόλεμο του 1967.

Η Συρία είναι μια μικρή, φτωχή χώρα, αλλά έχει παίξει κεντρικό ρόλο στις αλληλένδετες συγκρούσεις της περιοχής. Έγινε αγωγός για προμήθειες όπλων στη Χεζμπολάχ και έφερε την επιρροή του Ιράν μέχρι τα σύνορα του Ισραήλ. Επίσης, συσσώρευσε —και χρησιμοποίησε— χημικά όπλα, τα οποία τώρα εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσαν να περάσουν σε λάθος χέρια.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος είχαν πει ότι είχαν δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο κλοιό ασφαλείας γύρω από τη Δαμασκό, αλλά αυτό έσπασε γρήγορα υπό την πίεση από το βορρά, όπου είχε κινηθεί η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, και από το νότο, όπου μια ξεχωριστή ομάδα ανταρτών είχε πάρει θέσεις στο προάστια της πρωτεύουσας.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα