Μακρο-οικονομία

Η επόμενη ημέρα του Υπερταμείου και το μέλλον της ΕΤΑΔ

Το νέο στρατηγικό πλάνο του Υπερταμείου θέτει ακόμη υψηλότερους στόχους για την επόμενη τριετία, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γρηγόρης Δημητριάδης

Τις μελλοντικές προοπτικές του Υπερταμείου, αλλά και τον απολογισμό των επιτευγμάτων της τελευταίας τριετίας παρουσίασε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης (10.12.2024) του νέου στρατηγικού πλάνου 2025 – 2027. Ο κ. Δημητριάδης σκιαγράφησε το μετασχηματισμό του Υπερταμείου από έναν συμβατικό οργανισμό διαχείρισης δημόσιας περιουσίας σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό μηχανισμό στρατηγικών επενδύσεων.

«Όταν ξεκινήσαμε, το Υπερταμείο έπρεπε να θέσει τις βάσεις του. Χρειάστηκε να εστιάσουμε στην εσωτερική διακυβέρνηση, να οργανώσουμε τα οικονομικά αποτελέσματα και να δημιουργήσουμε μια λειτουργική υποδομή. Τώρα, έχουμε περάσει σε ένα επόμενο επίπεδο. Το νέο στρατηγικό πλάνο που παρουσιάζουμε σήμερα χτίζει πάνω σε αυτές τις βάσεις και θέτει ακόμη υψηλότερους στόχους για την επόμενη τριετία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.

Για τη δημιουργία του νέου Ταμείου, το Υπερταμείο θα διαθέσει 303 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα παρέχει κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Στη στρατηγική διαχείριση των θυγατρικών και των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου, αλλά και στις σημαντικές προκλήσεις που ξεπεράστηκαν αναφέρθηκε και ο Στέφανος Γιουρέλης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου, ο οποίος παρουσίασε έναν ολοκληρωμένο απολογισμό της τριετίας 2022-2024.

«Η περίοδος 2022-2024 ήταν καθοριστική για τον μετασχηματισμό του Υπερταμείου. Υλοποιήσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο που έθεσε τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία αξίας. Βελτιώσαμε τη διακυβέρνηση, μειώσαμε λειτουργικά κόστη και ενισχύσαμε την αποδοτικότητα των θυγατρικών μας. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή: το Υπερταμείο πλέον αποτελεί έναν αξιόπιστο και αναπτυξιακό οργανισμό για τη χώρα», δήλωσε ο κ. Γιουρέλης.

Ο κ. Γιουρελης μίλησε αναλυτικά για τις θυγατρικές του Υπερταμείου τονίζοντας το εξής: «Ξεκινώντας από τον ΟΑΣΑ, βλέπουμε μια νέα διοίκηση που έχει επιδείξει σημαντική και ουσιαστική δουλειά. Ο ΟΑΣΑ συνεχίζει τον κοινωνικό του ρόλο, διατηρώντας την τιμή του εισιτηρίου στο 1,20 ευρώ, μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, παρά την αύξηση του κόστους ενέργειας και καυσίμων τα τελευταία χρόνια.

Σημαντικό είναι ότι οι επιβάτες επιστρέφουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με 70% αύξηση στις επικυρώσεις ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, δρομολογείται η αντικατάσταση του στόλου, με 950 νέα λεωφορεία να προστίθενται μέχρι το 2025, ενώ το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών “tap and pay” θα λειτουργεί πλήρως από τον Ιανουάριο του 2025.

Καλαμάτα – Αεροδρόμιο

«Η παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ τριών ετών, γεγονός που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Αν συγκρίνουμε με τις περισσότερες παραχωρήσεις που έχουν γίνει στη χώρα, αυτός ο χρόνος είναι ιδιαίτερα σύντομος», σημείωσε.

Ο κ. Γιουρέλης τόνισε τη στρατηγική σημασία του έργου για την τοπική ανάπτυξη: «Η Καλαμάτα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο αεροδρόμιο που δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις αυξημένες τουριστικές ανάγκες αλλά θα συμβάλει γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό το έργο αποτελεί υπόδειγμα για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία με στόχο τη δημιουργία αξίας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε επίσης ότι και τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια θα παραχωρηθούν “πακέτο” με διαγωνισμό στα μέσα του 2025. Εκτίμησε ότι στο τέλος του 2027 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι κεντρικές αγορές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Στους στόχους του στρατηγικού σχεδίου το Υπερταμείο έχει θέσει την συγχώνευση των κεντρικών αγορών της Αθήνας (ΟΚΑΑ) και της Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ). Όπως ανήγγειλε ο κ. Δημητριάδης ο νέος φορέας θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ έκανε γνωστό πώς εξετάζεται και η μετεγκατάσταση των δύο αγορών. Για τον ΟΚΑΑ μελετάται η περίπτωση της Φυλής και για την ΚΑΘ το πρώην στρατόπεδο Γκόνου.

Επιπλέον, ο κ. Γιουρέλης αναφέρθηκε στην προοπτική συγχώνευσης των δύο αγορών: «Κοιτάζουμε στο μέλλον τη συγχώνευση των δύο αγορών σε μία ενιαία δομή, κάτι που θα ενισχύσει τη λειτουργία τους και την αποδοτικότητα. Ιδανικά, στοχεύουμε στην εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δημιουργώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες και ενισχύοντας τη διαφάνεια και την προσβασιμότητα για τους επενδυτές».

Η σημασία των ακινήτων ως βασικός πυλώνα ανάπτυξης

Ο κ. Δημητριάδης ανέλυσε το φιλόδοξο σχέδιο καταγραφής και αξιοποίησης, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την κατηγοριοποίηση των ακινήτων. «Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με εννέα διαφορετικά consortiums, κάθε ένα από τα οποία αναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό ακινήτων. Έτσι, καταφέρνουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να αποκτήσουμε συνολική εικόνα της δημόσιας περιουσίας», εξήγησε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΤΑΔ, τονίζοντας τη σημασία της διαφάνειας και της μηδενικής ανοχής απέναντι σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης. «Πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τι έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να αξιοποιούμε την περιουσία αυτή προς όφελος της κοινωνίας. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ανομίας που ενίοτε συνοδεύει τη δημόσια περιουσία», σημείωσε.

Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε τη σημασία της αποτελεσματικής διαχείρισης για την αύξηση της αξίας των ακινήτων και την προσέλκυση επενδυτών. «Η χώρα χρειάζεται ένα ευέλικτο εργαλείο που θα επιτρέψει τη στοχευμένη ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, θα έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης που θα συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη», τόνισε.

Στόχος να συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξία

Αναφορικά με τη γενικότερη στρατηγική του Υπερταμείου, κατέληξε: «Η δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξία, όχι μόνο για τις θυγατρικές μας εταιρείες, αλλά και για την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Με διαφάνεια, καινοτομία και συστηματική δουλειά, θέτουμε τις βάσεις για το μέλλον της χώρας».

«Η ΕΤΑΔ έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Έχουμε καταγράψει αύξηση 23% στις ενεργές μισθώσεις, γεγονός που αποδεικνύει τη στρατηγική μας προσέγγιση στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Για το 2024, τα έσοδα της εταιρείας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια έχουν εκτιναχθεί από τα 280 εκατ. ευρώ το 2016 στο 1,1 δισ. ευρώ σήμερα. Αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των δράσεων μας», ανέφερε.

Ειδική μνεία έκανε στο έργο της ανάπλασης του Παλατακίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων. «Το Παλατάκι είναι ένα εμβληματικό έργο που αναδεικνύει τη δέσμευσή μας να προχωράμε σε αναπτυξιακές δράσεις με κοινωνικό πρόσημο. Μέσα από τέτοια έργα, όχι μόνο αναβαθμίζουμε την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, αλλά δημιουργούμε προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε.

Ο κ. Γιουρέλης εξήγησε τη στρατηγική προσέγγιση της ΕΤΑΔ στην αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων, σημειώνοντας ότι τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται κυρίως από μισθώσεις, οι οποίες αυξάνονται σταθερά. «Το 70% των εσόδων της ΕΤΑΔ προέρχεται από μισθώσεις, κάτι που μας επιτρέπει να έχουμε έναν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης. Επιπλέον, έχουμε ολοκληρώσει 99 διαγωνισμούς και έχουμε ωριμάσει 770 ακίνητα, γεγονός που ενισχύει τη θέση μας ως αξιόπιστος διαχειριστής δημόσιας περιουσίας», ανέφερε.

Εκτός από τα οικονομικά αποτελέσματα, ο κ. Γιουρέλης τόνισε τη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση της περιουσίας. «Εισάγουμε σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογίες για να επιταχύνουμε τη διαδικασία καταγραφής, αξιολόγησης και αξιοποίησης των ακινήτων. Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και η συνεργασία με εξειδικευμένες ομάδες διασφαλίζουν ότι μπορούμε να αναδείξουμε το πραγματικό δυναμικό της δημόσιας περιουσίας», δήλωσε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα κοινωνικά οφέλη από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. «Η στρατηγική μας δεν εστιάζει μόνο στην οικονομική αποδοτικότητα. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα έργα που υλοποιούμε συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Το Παλατάκι, αλλά και άλλα έργα, είναι παραδείγματα που αναδεικνύουν αυτή τη φιλοσοφία», πρόσθεσε.

Τέλος, υπογράμμισε τη συνολική μεταμόρφωση της ΕΤΑΔ από μια ζημιογόνο εταιρεία σε έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης για το Υπερταμείο και τη χώρα. «Πριν ενταχθεί στο Υπερταμείο, η ΕΤΑΔ ήταν ζημιογόνα. Σήμερα, είναι κερδοφόρα και συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της δημόσιας περιουσίας και στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδιασμού και συστηματικής προσπάθειας», κατέληξε.

ΤΑΙΠΕΔ και Στρατηγικές Συμβάσεις

«Το ΤΑΙΠΕΔ, κατά την περίοδο αυτή, συγκέντρωσε συνολικά έσοδα ύψους 5,2 δισ. ευρώ, προερχόμενα από την αξιοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων. Τα έσοδα αυτά διοχετεύθηκαν εξ ολοκλήρου στη μείωση του δημόσιου χρέους, υποστηρίζοντας τον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τα έργα που διαχειρίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνουν τον κρίσιμο ρόλο του ως μηχανισμού για την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του κράτους», ανέφερε.

Πέρα από την παραδοσιακή λειτουργία του, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εξελίξει τη δραστηριότητά του μέσω της Μονάδας Στρατηγικών Συμβάσεων. «Η Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων, που ιδρύθηκε για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση μεγάλων έργων, έχει αναλάβει την επιτάχυνση έργων συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν υποδομές υγείας, όπως νοσοκομεία και κέντρα υγείας, καθώς και άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως ενεργειακές υποδομές, αεροδρόμια και logistics centers. Η συμβολή της Μονάδας είναι καθοριστική για την ταχύτερη ολοκλήρωση έργων που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας», πρόσθεσε.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα